UPDATE! Turcia: Un tribunal din Istanbul a anulat proiectul lui Erdogan din Parcul Gezi, aflat la originea protestelor

Un tribunal din Istanbul a anulat controversatul proiect de amenajare a Pieţei Taksim, aflat la originea protestelor antiguvernamentale de amploare care au marcat Turcia timp de trei săptămâni, titrează, miercuri, presa turcă, citată de AFP. În decizia sa, luată la începutul lunii iunie, dar ale cărei detalii au fost dezvăluite abia miercuri de mai multe ziare turce pe site-urile lor de internet, Curtea administrativă a justificat anularea proiectului, susceptibil de apel, prin faptul că populaţia locală nu a fost consultată asupra acestui plan de amenajare.

UPDATE 8 iulie: Parcul Gezi a fost redeschis publicului, fiind amenajat cu noi copaci, plante şi gazon, după evacuarea protestatarilor din 15 iunie.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, principala ţintă a protestelor, a anunţat la 14 iunie, în plină criză, că guvernul său islamo-conservator va respecta decizia finală a justiţiei în acest dosar şi că suspendă controversatele lucrări de amenajare a pieţei până la o hotărâre definitivă.

Potrivit estimărilor poliţiei, circa 2,5 milioane de persoane au ieşit în stradă în peste 80 de oraşe ale Turciei timp de trei săptămâni pentru a cere demisia premierului Erdogan, acuzat de derivă autoritară şi de intenţia de a „islamiza” societatea turcă.

Parcul Gezi, de unde a pornit mişcarea de contestare populară fără precedent în Turcia din 2002, a fost ocupat timp de peste două săptămâni de mii de manifestanţi, evacuaţi definitiv prin forţă la 15 iunie. Protestatarii au încercat să reocupe zona, a doua zi, însă nu au mai fost lăsaţi, Piaţa Taksim fiind păzită cu stricteţe de forţele de ordine.

Aceste manifestaţii fără precedent s-au soldat cu 4 morţi şi peste 8.000 de răniţi, potrivit Asociaţiei medicilor din Turcia. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.