Turiştii străini au cheltuit 3,73 miliarde lei în hoteluri şi pensiuni din România. Majoritatea la congrese şi conferinţe, cu avionul

Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost în primele 9 luni de 1,48 milioane, aceştia cheltuind 3,73 miliarde lei, potrivit datelor publicate astăzi de INS. Sosirile şi înnoptările au crescut faţă de aceeaşi periodă a anului trecut cu 6,1%, respectiv cu 5,7%. Astfel, sosirile au însumat 6,569 milioane iar înnoptările, 16,054 milioane.

Din total, sosirile turiştilor străini au reprezentat în perioada analizată 22,5%. Cea mai mare pondere în totalul turiştilor străini au deţinut-o cei din Europa (77,5%), iar din aceştia 85,7% au fost din ţări UE. Cei mai mulţi turişti au venit din Germania (185.265), Italia (137.801) şi Israel (106.105).

“Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (60,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 66,3% din total cheltuieli. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (39,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 33,7% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călatoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi”, arată INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,3%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,5% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 36,7% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri (33,3%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 59,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor, 43,2% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 33,3% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat a fost avionul (76,7% din numărul total de turişti).

Autoturismele proprii au fost folosite de 12,6% din turişti, acestea fiind urmate de autocare şi autobuze (8,4%) şi 2,3% alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

În T3, numărul turiştilor nerezidenţi a fost de 641.200 iar cheltuielile au însumat 1,52 miliarde lei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.