Victor Ponta a bătut palma cu UDMR

Premierul Victor Ponta a semnat astăzi, la ora 15.30, protocolul de colaborare cu UDMR, reprezentat de liderul acestei formaţiuni politice, Kelemen Hunor, urmând ca peste o oră să anunţe şi componenţa noului Guvern Ponta 3. Anterior, Ponta a semnat un protocol şi cu liderul Grupului Minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian.

PP-DD l-a chemat şi la grupul său parlamentar rămas cu numai 23 de deputaţi din cei 68 (cu senatori cu tot) aleşi în 2012, iar Victor Ponta declarat la final că a primit asigurarea că PP-DD nu va vota împotriva noului guvern, precizând că ” mă voi ţine de cuvânt faţă de tot ce am promis”.

PP-DD a decis să acorde sprijin Guvernului Ponta 3 “pentru a dezamorsa criza politică din România”.

De altfel, atât Victor Ponta, cât şi Kelemen Hunor au invocat “situaţia de la graniţa României”, referindu-se, evident, la criza din Ucraina – Crimeea, şi la “stabilitatea politică şi guvernamentală într-un an electoral”. PSD mizează pe voturile electoratului maghiar la prezidenţiale, în al doilea tur.

La conducerea Ministerului Culturii va fi numit Kelemen Hunor, care va fi şi vicepremier, iar la cea a Ministerului Mediului, Atilla Korodi.

UDMR a renunţat la Ministerul Sănătăţii, care va fi condus de pesedistul Nicu Bănicioiu – stomatolog care nu a profesat nicio zi.

UDMR a câştigat însă 14 secretari de stat – din cei 8-9 ceruţi într-o primă fază – şi 5 prefecţi – în loc de 3, ceruţi pentru judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Kelemen Hunor susţine că Programul de guvernare al USL nu a fost schimbat, astfel că nu este nevoie de consultări cu preşedintele la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a anunţat însă ieri că se va consulta cu specialiştii dacă va ataca la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului de învestire a noului guvern, având în vedere că  USL nu mai există. Totodată, şeful statului critica pretenţiile “excesive” ale UDMR care, iată, au fost acceptate de Ponta:

Ce prevede protocolul USD – UDMR

– înfiinţarea mai multor facultăţi în limba maghiară – evident, pe cheltuiala statului român

– modificarea Constituţiei

– adoptarea Legii minorităţilor –  cu acordarea unor privilegii maghiarilor

– arborarea steagului secuiesc în Ţinutul Secuiesc – ceea ce înseamnă stoparea celor circa 160 de procese intentate de prefecţi administraţiilor locale din Harghita, Covasna şi Mureş, unde vor fi numiţi prefecţi maghiari. Va fi însă destul de dificilă – şi ilegală – adoptarea unui act normativ în acest sens.

– reorganizarea administrativ-teritorială a României în funcţie de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării etc.

Premierul s-a ferit însă să enumere toate prevederile din acord, rezumându-se a spune că “primul punct din acordul cu UDMR este faptul că UDMR sprijină programul de guvernare votat de Parlament în decembrie 2012”.

Ponta a mai spus că “în România, tensiuni interetnice există doar în declaraţiile de la televizor”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.