Voiculescu a demisionat din Senat, de spaima completului ICCJ care l-a condamnat pe Năstase şi l-ar fi judecat şi pe el

Dan Voiculescu, abia ales la parlamentarele din 9 decembrie şi desemnat vicepreşedinte al Senatului în noua legislatură, a demisionat, luni, din funcţia de senator, după ce dosarul penal i-a fost returnat de Tribunalul Bucureşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi, mai mult, în urma tragerii la sorţi, a picat exact la completul judecătoarelor care l-au condamnat definitiv la închisoare pe Adrian Năstase. În plus, cererea procurorilor DNA de a devansa judecarea dosarului, ce fusese stabilită abia pentru aprilie, a fost acceptată în 25 ianuarie de instanţa supremă, astfel că primul termen ar fi avut loc în 31 ianuarie.

Decizia lui Voiculescu vine cum nu se poate mai prost: înaintea Raportului pe Justiţie al Comisiei Europene, în cadrul MCV. Dar spaima lui de justiţie este atât de mare încât încearcă prin toate tertipurile să amâne verdictul instanţei.

Şansele de a scăpa fără închisoare din acest proces erau, practic, nule, aşa explicându-se demisia intempestivă din Senat la doar câteva zile după ce a depus jurământul de senator – amânat, iniţial, dar intens comentat de mass-media.

În scurtul discurs din faţa Senatului în care şi-a anunţat demisia, Dan Voiculescu a spus că, de fapt, vrea să renunţe la imunitate şi să fie judecat fără acest privilegiu. Nimic mai fals. În mod normal, magistraţii ICCJ nu ar fi judecat de la zero dosarul, ei aflându-se deja în ipostaza de a pronunţa sentinţa – motiv pentru care, anul trecut, Voiculescu a demisionat din nou din Senat.

Iar cum legea spune că la ICCJ pot fi judecaţi numai demnitarii, dosarul lui Voiculescu – devenit între timp om de rand – se va întoarce la Tribunalul Bucureşti, unde va putea fi judecat de la zero. Dacă va reuşi să tragă de dosar până în 2018, fapta i se va prescrie. El a fost trimis în judecată în 2008, deci 5 ani a tărăgănat judecarea, prin tot felul de chichiţe avocăţeşti.

Fapta sa de corupţie poate fi rezumată aşa: privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, prin subevaluarea bunurilor institutului, iar prejudiciul este de peste 60 milioane de euro, potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticoruptie.

După demisia lui Dan Voiculescu din Senat, trebuie organizate alegeri parţiale în colegiul  din Secorul 4 al Capitalei, unde acesta a câştigat cu peste 50% din voturi. Acum, cei care l-au votat sunt nereprezentaţi în Parlament, însă mai grav este faptul că tot din bani publici se vor aloca fonduri pentru alegerile parţiale.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.