VREMEA până în 15 februarie

Vremea se menține mai caldă decât în mod obișnuit, până la sfârșitul acestei săptămâni, cu până la 11 grade Celsius în Dobrogea, însă din 7 februarie se va răci treptat, astfel că la mijlocul lunii va fi ușor mai frig decât mediile perioadei, cu maxim 1 grad ziua, în majoritatea zonelor, și precipitații slabe – ploaie, lapoviță și ninsoare.

În Banat, până în 6 februarie vor fi 6 grade ziua și între -4 și 1 grad noaptea. Răcirea estimată spre finalul săptămânii va aduce temperaturi ușor mai coborâte față de regimul obișnuit al primei jumătăți a lunii februarie, respectiv 1 grad ziua și -7 grade în cele mai reci nopți. Spre finalul intervalului este probabilă o creștere ușoară a valorilor, spre 2-3 grade Celsius ziua și -4 grade noaptea.

Temporar, vor fi precipitații mixte, pe arii mai extinse și mai importante cantitativ în 5-7 februarie.

În Crișana, în primele două zile vor fi 3…4 grade iar noaptea, -5…-2 grade, apoi între 4 și 6 februarie se va încălzi ușor, la 6 grade ziua și zero grade noaptea. Din 7 februarie vor fi -1…0 grade ziua și între -8 și -6 grade noaptea, mai rece decât în mod obișnuit.

Precipitațiile vor fi slabe la începutul acestei săptămâni, predominant sub formă de ninsoare, urmând ca, în 5-7 februarie, să devină moderate cantitativ și să fie mixte. Probabilitatea de precipitații va scădea după 7 februarie, astfel că doar pe arii restrânse va mai ninge slab.

În Transilvania, temperaturile vor fi în scădere ușoară, astfel încât ziua de 3 februarie va avea 2 grade iar noaptea, între -7 și -6 grade. La mijlocul săptămânii se estimează o creștere, până spre 6 grade ziua și în jur de 0 grade noaptea. Procesul de răcire ce începe din 7 februarie va însemna maxime predominant negative, în jur de -2 grade, și minime de -10 grade.

Săptămâna va debuta cu precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare, însă în zilele de 5, 6 și 7 februarie sunt prognozate și ploi sau lapoviță, ce ar putea favoriza depunerile de polei. Ninsori, în general mai slabe cantitativ, se vor semnala și în intervalul 8-11 februarie.

În Maramureș, până în 6 februarie vor fi în jur de 4 grade ziua și între -3 și -1 grad noaptea, cu excepția zilei de 3 februarie, când va fi mai frig, respectiv 2 grade ziua și -6…-5 grade noaptea. Spre finalul săptămânii se va răci -2 grade ziua și -10 grade în cele mai reci nopți.

Va ninge, în general slab, în primele zile ale intervalului, iar în 5 și 6 februarie precipitațiile vor deveni moderate cantitativ. Probabilitatea de apariție a ninsorilor slabe va fi ridicată și în perioada 7-11 februarie.

În Moldova, în primele zile vor fi temperaturi ușor mai ridicat decât cele obișnuite perioadei, de 3…4 grade ziua și -4 grade în noaptea de 4 februarie, apoi de zero 0 Celsius în 6 februarie. Începând cu 7 februarie și până spre finalul intervalului, temperaturile vor avea valori sub mediile multianuale: maxime în general negative, în medie de -2 grade și 0 grade, și minime ce pot coborî, în cele mai reci nopți, până spre -10…-9 grade.

În intervalul 5-6 februarie vor fi precipitații, la început mixte, apoi mai ales ninsori, posibil importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea de apariție a ninsorilor va fi în general redusă. Izolat, se va semnala polei.

În Dobrogea, vremea va fi caldă pentru începutul lunii februarie, în primele zile, apoi după o ușoară scădere de temperatură în 3 februarie, valorile termice diurne vor ajunge la o medie regională de 10…11 grade, în 5 și 6 februarie. Aceeași evoluție se estimează și pentru nopți: scădere până la -1 grad în 4 februarie, apoi o creștere semnificativă, spre o medie de 4…5 grade. De vineri, 7 februarie, regimul termic se va situa sub mediile climatologice: între 0 și 2 grade ziua, iar în nopțile cele mai reci, sub -5…-6 grade.

Până în 7 februarie, temporar, vor fi mai ales ploi, în general slabe cantitativ. Ulterior, probabilitatea de precipitații va fi mai mică, cu excepția zilelor de 11 și 12 februarie, când vor fi posibile ninsori.

În Muntenia, de la o medie de 6 grade, temperaturile vor crește spre 8, chiar 9…10 grade în 5 februarie. Noaptea, valorile vor scădea la -4…-3 grade în dimineața zilei de 4 februarie, apoi vor crește la 1…2 grade. Răcirea vremii se va resimți după data de 8 februarie: 1…2 grade ziua și în jur de -8 grade noaptea.

În 5-7 februarie vor fi precipitații moderate cantitativ, mixte. Ulterior, doar pe arii restrânse vor mai fi posibile precipitații slabe, de această dată predominant sub formă de ninsoare.

În Oltenia, în perioada 2-7 februarie, regimul termic se va menține peste normalul specific perioadei: 7…8 grade ziua, în 5 și 6 februarie, și -4 grade noaptea în 4 februarie, apoi 2 grade Celsius. Din 8 februarie, maximele diurne vor fi foarte apropiate de limita de îngheț, iar minimele nocturne, între -8 și -6 grade.

Precipitații mixte, posibil însemnate cantitativ, se vor semnala în intervalul 5-7 februarie. Ulterior, doar pe arii restrânse mai sunt de așteptat ninsori slabe.

La munte, intervalul va debuta cu o scădere ușoară de temperatură, la medii regionale de -4 grade ziua și -10…-9 grade în noaptea de 4 februarie. În zilele de 5 și 6 februarie se va încălzi ușor, la 0 grade Celsius, iar noaptea vor fi -4 grade. Va urma o răcire semnificativă, spre -8 grade în zilele de 9 și 10 februarie, iar noaptea vor fi -13… -14 grade. Spre mijlocul lunii este posibilă o creștere de temperatură, spre medii diurne de -4 grade și nocturne de -10 grade.

Ninsori importante cantitativ, dar trecător și precipitații mixte la altitudini mai mici, se vor semnala în intervalul 5-7 februarie. În restul intervalului, doar pe arii restrânse va mai ninge slab.

Estimarea temperaturilor este realizată de ANM  folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Dați click pe Prognoza 2 – 15 februarie, pentru a vedea temperaturile din fiecare zi și noapte din toate regiunile țării. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.