VREMEA pe 3 luni: Excedent de ploi până în iunie

Meteorologii prognozează până la sfârşitul lui iunie ploi în majoritatea regiunilor, mai abundente în vestul, centrul şi nordul ţării, iar din luna mai este posibilă înmulţirea fenomenelor meteo extreme – furtuni, ploi torenţiale şi grindină -, după o vreme nesperat de caldă ce se menţine de mai bine de două săptămâni, când termometrele înregistrează în toată ţara cu 5-12 grade mai mult decât valorile normale. Şi în zilele următoare vor fi temperaturi de 24 de grade în sud şi vest, dar de Paşti nu va fi la fel de cald. Aşadar, aprilie și mai vor sta sub semnul precipitațiilor excedentare în marea majoritate a regiunilor, dar în prima lună din vară vor avea o tendinţă de deficit.

Prognoza pentru intervalul aprilie – iunie a fost prezentată astăzi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), într-o conferință de specialitate cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Până la sfârşitul lui MARTIE: începând de duminică, 23 martie, sunt aşteptate ploi în vestul, nordul şi centrul ţării, iar temperaturile vor înregistra o scădere în medie de 6-8 grade, ajungând la cele normale pentru această perioadă.

În luna APRILIE: temperaturi maxime de 20…25 de grade în cea mai mare parte a ţării, dar mai scăzute decât în mod normal în regiunile sudice – respectiv între 8 și 13 grade Celsius în Muntenia şi 9…12 grade în Dobrogea.

Aşadar, de Paşti (20 aprilie) nu sunt aşteptate temperaturi la fel de ridicate ca în aceste zile din martie. Însă nici de 1 mai nu ne putem aştepta la temperaturi ridicate şi lipsă de ploi.

Precipitaţiile vor avea tendință de excedent în vestul, centrul și nordul țării. Normele climatologice pentru precipitații se vor încadra, în medie, între 20 de litri/mp (în Dobrogea) și 80 de litri/mp (în Oltenia).

În luna MAI: temperaturile vor fi apropiate de mediile climatologice în vestul şi sud-estul ţării, dar în restul teritoriului se vor situa sub acestea. În Oltenia și Muntenia, temperaturile medii vor oscila între 10 și 18 grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații vor fi, în mare parte, în excedent în majoritatea regiunilor, cu excepția sud-estului, sudului și vestului țării, unde acestea pot înregistra valori normale. Cele mai puţine precipitații vor fi în zona Dobrogei (15-50 litri/mp), iar cele mai însemnate – în Moldova (20-100 l/mp), Oltenia (până la 110 l/mp) și Muntenia (50-100 l/mp).

În luna IUNIE: temperaturi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării, posibil peste norme, local, în vest și sud-est. Termometrele vor înregistra între 14 și 21 de grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în zonele centrale și nordice (de la 65 la 120 l/mp). În restul teritoriului, acestea vor avea o tendință, în general, de deficit, cu valori cuprinse între 30 și 60 l/mp în Dobrogea, de exemplu.

Ploi binevenite după o iarnă caldă

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata, de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Ele au fost prezentate de Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, care a atras atenţia că iarna a fost anormal de caldă şi lipsită de precipitaţii, iar o perioadă cu precipitaţii este binevenită.

Cât priveşte perioada verii, primul semnal nu este foarte încurajator, întrucât se pare că nu vor fi foarte multe precipitaţii şi este posibilă instalarea secetei în diverse regiuni.

De asemenea, sunt de aşteptat perioade de vreme caniculară în unele zone ale ţării, de obicei fenomenul înregistrându-se în regiunile de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.