UPDATE 3! DIICOT: Patronul Romprest, dat în consemn la frontieră

Florian Walter, patronul firmei Romprest, a fost dat în consemn la frontieră de DIICOT, deoarece nu a fost găsit la perchezițiile ce au avut loc astăzi în 37 de locații din București și mai multe județe, pentru că a făcut achizitii fictive de clorură de calciu, substanță utilizată la deszăpezire.

Procurorii DIICOT Ploiești au început urmărirea penală față de Walter (care și-a schimbat numele din Bușcă), suspectat că este liderul unei grupări infracționale formate din 22 de persoane, care a prejudiciat statul cu 2o de milioane de lei, prin evaziune fiscală și spălare de bani, infracțiuni comise prin operațiuni nereale realizate în perioada 2012 – 2014.

UPDATE 15 iulie: Walter a fost prins în Dubai şi va fi extrădat. Potrivit unui comunicat al IGPR, “în 22 mai, Poliţia Română prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol a efectuat demersurile necesare în vederea localizării şi arestării în vederea extrădării a lui Florian Walter, pe numele căruia Tribunalul Prahova a emis un mandat de arestare preventivă”.

În baza informaţiilor deţinute, la data de 29 mai, Poliţia Română a solicitat Biroului Central Naţional Interpol Abu Dhabi confirmarea prezenţei acestuia pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

În 2 iunie a fost primită confirmarea că Florian Walter a fost arestat la solicitarea autorităţilor române şi se află la dispoziţia organelor judiciare din Emiratele Arabe Unite.

“Imediat, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol a informat Tribunalul Prahova şi Ministerul Justiţiei, care au demarat procedurile în vederea extrădării”, anunţă IGPR.

Update 20 mai: Florian Walter a fost dat în urmarire internationala.

UPDATE 7 mai: Procurorii au reținut 15 suspecți și vor cere magistraţilor Tribunalului Prahova arestarea lor, precum și emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele omului de afaceri Florian Walter.

În acest dosar este implicat și patronul echipei de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, audiat și el, împreună cu soţia, Cristina Capră – ca martor, e afiind administratorul uneia dintre firmele implicate în dosar și despre care anchetatorii ar avea probe că a făcut achizitii fictive de clorură de calciu.

Walter este implicat și în finanțarea unor echipe de fotbal.

Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT din Ploiești, pentru audieri.

Procurorul-șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, a anunțat că Walter se sustrage urmăririi penale, motiv pentru care a fost dat în consemn la frontieră.

 “Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în țară și oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră”, a precizat ea, într-o conferință de presă.

Circuite financiare fictive

Hosu a explicat că firma de salubritate Romprest folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantomă pentru subcontractarea unor lucrări de prestări servicii, iar muncitorii erau angajați la negru. Reprezentanții legali ai acestor firme fantomă nu pot fi identificați sau și-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria.

Firmele fantomă mai erau utilizate și pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificări: achiziție de fier vechi și de cereale, creditări și recreditări de societate.

“Nu exista o evidență a personalului muncitor subcontractant, nu existau situații de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau care țineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfășurare a activităților de curățenie, numărul de persoane sau calificarea acestora”, a mai spus Hosu.

Fraudă de 20 mil lei în două luni

Ca exemplu, Giorgiana Hosu a arătat că, în numai două luni, compania Romprest a fraudat bugetul de stat cu 20 milioane lei, prin crearea unui circuit fictiv format din 4 societăți comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegații.

“A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de reprezentantul Romprest, inclusiv în demersul de finanțare a firmelor fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Acești bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea în conturile a două societăți comerciale nerezidente din Canada și SUA”, a mai spus Giorgiana Hosu.

Regele gunoierilor

SC Romprest SA a intrat pe piața gunoierilor mai întâi obținând contracte pentru serviciul de curățenie în Aeroportul Otopeni.

Apoi a câștigat în 2008 contractul cu Primăria Sectorului 1, în valoare de peste 550 milioane de euro (cu TVA), pe o durată de 25 ani, când primarul PNL Andrei Chiliman a dat afară din Sectorul 1 firma REBU, prestator cu drept în exclusivitate dată  de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), al cărei acționar majoritar este.

În loc să susțină REBU, ca firmă a Primăriei Capitalei (51% acțiuni), primarul general Sorin Oprescu a introdus Supercom și în Sectorul 5 pentru serviciul de deszăpezire. Nu prin licitație, ci prin încredințare directă.

Inițial, în primăvara lui 2013, Sorin Oprescu a încercat să se bată cu primarii USL de sector pe gunoiul din Capitală, după ce, în toamna lui 2012, a vrut să organizeze o licitație internațională pentru serviciul de salubrizare.

Culmea este că toate contractele de salubrizare încheiate de Primăria Capitalei în anul 1998 au expirat, însă primarii de sector au încheiat în fiecare an acte adiționale cu firmele ce asigură curățenia.

Consiliul Concurenței a dat în judecată autoritatile locale de sector, în anul 2010, după o investigație derulată între februarie 2008 – decembrie 2009, stabilind că primăriile din 5 sectoare bucureștene (mai puțin Sectorul 5) au încalcat legea concurenței prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte adiționale, fără a organiza licitații.

Contracte de salubrizare expirate

După un an, în 17 octombrie 2011, Curtea de Apel București a decis încetarea contractelor de salubrizare încheiate de Primăria Capitalei și sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6 și organizarea de licitații pentru aceste servicii – curățenia stradală, colectarea gunoiului menajer și deszăpezirea. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Activitatile de salubrizare si de deszapezire sunt prestate in Capitala de 5 firme: Romprest – in sectoarele 1 si 5, Supercom – in Sectorul 2, Rosal – in Sectorul 3, REBU – in Sectorul 4 si Urban – in Sectorul 6.

Licitația Primăria Sectorului 1 – Romprest, anulată în justiție

Mai mult, în luna martie 2011, Curtea de Apel Brasov a anulat contractul de 450 de milioane de euro (fără TVA) incheiat de Primaria Sectorului 1, pe 25 de ani, cu compania Romprest, decizia nemaiputand fi contestata.

“Curtea de Apel Brasov a admis, prin sentinta definitiva si irevocabila, plangerea SC Masoti SRL in contradictoriu cu Primaria Sectorului 1 si a dispus anularea anuntului de participare, a documentatiei de atribuire si a procedurii de atribuire a contractului in valoare de 450.000.000 euro privind salubrizarea Sectorului 1. Contract care, asa cum se stie a fost incheiat in 2008, desi erau decizii ale instantelor de judecata care anulau procedura de achizitie publica. In acest moment a fost confirmata inca odata incheierea fara nicio baza legala a contractului de salubrizare de la nivelul Sectorului 1”, a anuntat Cristina Traila, presedintele de atunci al ANRMAP.

Ea a precizat insa ca “este anulata procedura, nu contractul”. “Anularea contractului nu se poate pronunta decat daca i se cere acest lucru, iar acest lucru i-l putem cere noi”, preciza, la sfarsitul lui martie, presedintele Autoritatii.

Contracte cu toată familia Bușcă

Însă primarul Chiliman nu numai că nu a pus în aplicare hotărârea judecătorească privitoare la Romprest, pentru care alocă anual 22 de milioane de euro din bugetul local, dar a acordat în 2009, firmei CFR Transauto SA deținute de cei doi băieți ai lui Walter – Alexandru Cosmin şi Valentin Giorgian Buşcă -, contractul de concesionare a serviciului de ridicare a maşinilor parcate ilegal.

Contractul are durata de 10 ani.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.ziuanews

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.