UPDATE 2! Mai mulţi oameni de afaceri din Mehedinţi, reţinuţi pentru evaziune de 10 mil euro

Procurorii DIICOT Mehedinţi au reţinut, începând de joi seară, mai mulţi oameni de afaceri din Drobeta-Turnu Severin, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 10 milioane de euro. Unul dintre evazionişti este Constantin Bădescu, arestat preventiv în urmă cu 1 an (în 3 noiembrie şi eliberat în 29 decembrie) şi cercetat acum în libertate pentru o evaziune de 12 milioane de euro. El a fost audiat şi în acest dosar, dar a fost lăsat să plece deoarece procurorii au toate datele despre el şi faptele comise. Bădescu este unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din judeţ: proprietarul unor firme de transport local şi regional, are afaceri şi în domenii precum distribuţia de produse alimentare şi băuturi, restaurante şi construcţii. În topul afaceriştilor, realizat în 2011 de Revista Forbes, Constantin Bădescu ocupa poziţia 382 în clasament, cu o avere estimată la 10 – 11 milioane de euro şi cea mai mare cifră de afaceri din judeţul Mehedinţi.

UPDATE 23 noiembrie: 3 au fost arestaţi şi 9 dintre cei reţinuţi au fost lăsaţi în libertate de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a emis mandate de arestare pentru Gheorghe Dinu, Ion Frâncu și Eugen Țuțuligă.

Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă atât de procurori, cât și de cei în cauză.

UPDATE: În cursul zilei de vineri au mai fost reţinute 3 persoane – Alin Curelea din Craiova, Gheorghe Ion Frâncu din Strehaia şi Gheorghe Dinu din Târgovişte -, iar toţi cei 12 învinuiţi sunt prezentaţi instanţei Curţii de Apel Craiova, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ei sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. 

Dosarul se judecă la Curtea de Apel pentru că unul dintre învinuiţi este avocat (Crudiu, în foto). Sentinţele vor fi date în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar anunţul cu cei arestaţi va fi făcut, cel mai probabil, sâmbătă seară, după judecare întregului lot.

Anchetatorii au audiat ieri 20 de persoane din cele 38 ridicate după 85 de percheziţii domiciliare efectuate pe raza judeţelor Mehedinţi, Gorj, Dolj, Dâmboviţa, Hunedoara şi Timiş, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări infracţionale organizate, specializată în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Începând de joi seară au fost reţinuţi 9 evazionişti, pe care anchetatorii îi vor prezenta astăzi instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Audierile au continuat însă toată noaptea şi sunt încă în derulare la sediul DIICOT Mehedinţi. Este posibil să fie emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore şi pe numele altor persoane.

Printre cei 9 reţinuţi află oamenii de afaceri Costi Isvoranu – patronul firmei de construcţii Alpha Construct Sistem, ce are mai multe contracte de reabilitări de drumuri în jud. Mehedinţi şi a încheiat 45 de contracte cu Complexul Energetic Oltenia în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012 -, Constantin Apostol (S.C. Tandreţe Impex SRL), Tiberiu Giuca (S.C. Building Exim SRL, care a obţinut contractul pentru construirea autogării şi a blocurilor ANL din Severin), Dan Bălănoiu (S.C. Vulturul Pleşuv SRL), dar şi Nicu Popescu, din Motru, judeţul Gorj.

Ceilalţi reţinuţi sunt Florin Ionel Mangu, Valentin Daba, Dorina Paraschiv şi Eugen Ţuţuligă, toţi din Drobeta Turnu Severin.

Şeful Poliţiei Locale, cu firmă de securitate

La sediul DIICOT Mehedinţi au fost aduşi cu mandat, pentru audiere, şeful Poliţiei Locale Drobeta-Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, şi soţia sa, ridicaţi joi dimineaţă de mascaţi de la domiciliu.

Oamenii legii au descins şi la sediul firmei de pază deţinute de cei doi – Vigilent Security. Această firmă are contracte de prestări servicii cu instituţii publice, între care Spitalul Judeţean din municipiu şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

Primarul din Drobeta-Turnu Severin, audiat

Şi primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin, Constantin Gherghe, a fost audiat, pentru că ar fi primit mai multe cadouri, printre care şi un autoturism de lux în valoare de aproximativ 100.000 de euro, dar a fost lăsat să plece.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2009 – 2012 Constantin Bădescu, alături de alte persoane arestate în acest caz au emis și înregistrat  în evidenţa contabilă facturi fiscale fictive, prin intermediul mai multor firme, sustrăgându-se de la plata taxelor şi impozitelor.

Potrivit procurorilor, membrii grupului infracţional i-au oferit o limuzină primarului Severinului, Constantin Gherghe, lucru negat însă de acesta.

Grup infracţional, cu Bădescu

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2009 – 2012 Constantin Bădescu, alături de alte persoane arestate în acel caz, s-au constituit într-un grup infracţional organizat având ca scop emiterea şi înregistrarea în evidenţa contabilă de facturi fiscale fictive, prin intermediul mai multor firme, sustrăgându-se, astfel, de la plata taxelor şi impozitelor.

Membrii grupării înregistrau facturi fictive la firmele pe care le aveau în calitate de acţionari majoritari sau asociaţi. Prejudiciul produs bugetului de stat este estimat, în acest dosar, la 12 milioane de euro.

Dacă în urmă cu 1 an Bădescu a fost arestat preventiv timp de 2 luni, acum a fost lăsat să plece după audieri. ”În ceea ce-l privește pe domnul Constantin Bădescu, s-a constatat că verificarile dispuse astăzi și ieri fac obiectul unui dosar mai vechi, e vorba de aceleași aspecte și eu consider că organele de urmărire penală astăzi au luat o soluție justă, dispunând ca cercetarea dumnealui să se facă în  continuare în stare de libertate”, a spus Sorin Crudiu, avocatul omului de afaceri.

Avocat “călcat” de mascaţi

Însă şi avocatul lui Bădescu a fost audiat în noul dosar de evaziune fiscală, fiind ridicat joi dimineaţă după percheziţiile la cabinetul de avocatură pe care îl deţine în Drobeta-Turnu Severin, fiind lăsat să plece, seara. El a declarat, la ieşirea de la audieri, că anchetatorii au verificat actele contabile din perioada 2009-2012. El este şi avocatul mai multor romi din Strehaia, cercetaţi în dosar.

diicot, mascati, avocatul Sorin Crudiu adus la audieri

“S-a făcut o percheziţie la sediul firmei mele de avocatură, s-au ridicat documente şi înscrisuri din perioada 2009-2012, se fac verificări de rutină, după părerea mea. Am achiziţionat două sau trei maşini Audi din Germania şi acuzaţia celor care instrumentează acest dosar este că am achiziţionat aceste maşini de la firme din Strehaia. N-am nicio legătură cu grupul respectiv decât că îi reprezint de peste 10 ani în toate dosarele penale pe care le au, atât la nivelul judeţului Mehedinţi, cât şi la celelalte instanţe şi probabil nu s-a dorit ca eu să nu-i pot reprezenta în acest dosar”, a declarat Sorin Crudiu, la ieşirea de la audieri.

Modul de operare

În noul dosar, cu prejudiciul estimat la 10 milioane de euro, “există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea”, precizează DIICOT.

Grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

“Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Facturi fictive prin 29 de firme

Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a dus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

“S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv “borderouri achiziţii fier vechi”, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari”, mai precizează DIICOT.

Suportul de specialitate la instrumentarea cazului a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Percheziţiile au fost realizate cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Dolj, Mehedinţi şi a Grupării Mobile de Jandarmi „ Fraţii Buzeşti” Craiova.

Descinderile au fost coordonate de DIICOT Mehedinţi în colaborare cu Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Mehedinţi, la acţiune participând circa 300 de forţe de intervenţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.