Industria de asigurări, contributor important la economia națională

Industria de asigurări a contribuit cu peste 2,8 miliarde lei la economia națională, sumă din care 1,3 miliarde lei cu impact direct al valorii adăugate create, fiind un pilon important pentru economia românească. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu realizat de grupul de consultanți independenți MIR Research, la cererea UNSAR. Studiul analizează impactul economic al industriei asigurărilor din România.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Conform aceluiași studiu, contribuția industriei la bugetul de stat a depășit 1,5 miliarde lei, din care peste 730 milioane lei impact direct și peste 200 milioane lei taxe specifice sectorului asigurărilor – sume care au fost plătite către buget.

În același timp, asigurătorii din România continuă să fie un angajator important, prin cei peste 8.000 de angajați în cadrul companiilor de asigurare, cât și prin susținerea în plus a alte peste 9.000 de locuri de muncă în diverse sectoare ale economiei naționale. Așadar, fiecare angajat din industria de asigurări a susținut mai mult de încă un loc de muncă suplimentar în economia statului. 

Un alt aspect care reiese din studiu arată că 60% dintre salariații din sectorul asigurărilor sunt femei, un procent care depășește media națională de 48%, relevând rolul important pe care îl au companiile de asigurare în promovarea egalității de șanse.

„Industria de asigurări joacă un rol vital în susținerea și dezvoltarea economiei românești. Studiul realizat subliniază creșterea și impactul semnificativ al acestui sector în ecosistemul economic și social național, evidențiind contribuția sa la bugetul de stat, promovarea egalității de șanse în rândul angajaților și rolul său în susținerea dezvoltării și stabilității într-un mediu caracterizat de impredictibilitate”, spun consultanții independenți MIR Research.

Prin activitatea lor, companiile de asigurări stimulează activitatea economică la nivel național, inclusiv prin susținerea și stimularea activității economice ale altor parteneri comerciali chiar și prin generarea de noi locuri de muncă sau sprijinirea altor locuri de muncă din alte sectoare economice – toate traducându-se prin venituri la bugetul de stat. 

„Rezultatele studiului evidențiază importanța industriei de asigurări ca pilon al economiei noastre, arătând contribuția semnificativă la dezvoltarea economiei și a societății românești. Totodată, prin plata unor despăgubiri importante, de aproape 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică, asigurătorii din România vin în sprijinul oamenilor și companiilor, ajutându-i să treacă peste momente dificile”, declară reprezentanții UNSAR.

În considerarea rolului esențial pe care îl au asigurările pentru protecția oferită în cazul situațiilor nefericite, UNSAR a lansat #faraUNDO, o campanie de educație financiară inspirată de comportamentul noilor generații, menită să contribuie la creșterea nivelului de educație financiară a tinerilor.

Cu toții ne dorim ca situațiile neprevăzute să poată fi gestionate cât mai simplu și mai repede, printr-o simplă apăsare a unui „buton magic”. Însă, realitatea nu este un joc. De aceea, este important să înțelegem care sunt cele mai potrivite soluții prin care ne putem proteja financiar, pentru a face față cât mai bine provocărilor. 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.