Protestatarii nu sunt lăsați să intre în București. Predoiu: „Se respectă legea”

Transportatorii veniți din toată țara cu TIR-uri să protesteze la Guvern nu sunt lăsați să intre în București. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, le-a ordonat jandarmilor și polițiștilor, în 11 ianuarie, să blocheze camioanelor acestora și tractoarelor aduse de fermieri.

Predoiu a declarat, la Digi 24, că forţele de ordine nu fac altceva decât să respecte legea, iar protestatarii nu vor intra în Capitală dacă nu vor primi autorizație de la Primăria Capitalei. „Nu facem altceva decât să aplicăm legea şi eu le mulţumesc celor care o fac, cu promptitudine, cu fermitate, dar şi cu tact, în acelaşi timp. Situaţia, după cum vedeţi, este sub control. Mă bucur că nu s-au făcut forţări iraţionale şi că lucrurile nu au derapat şi aş face şi un apel către toţi care protestează, să rămână în litera şi în spiritul legii. (…) Există căi legale, există proceduri, există autorizaţii care pot fi emise, mijloace democratice, organizate prin lege, prin instituţii”, a spus ministrul.

Peste 6.000 de TIR-uri participă la protest în toată țara, începând din 10 ianuarie. Lor li s-au alăturat zeci de tractoare, pe modelul protestelor din Germania.

O delegație a protestatarilor a solicitat, în 10 ianuarie, negocieri la Guvern, dar premierul Marcel Ciolacu a trimis, în 11 ianuarie, trei dintre consilierii săi să preia revendicările acestora, pentru a fi transmise miniștrilor de resort.

Protestatarii amenință că vor bloca toate arterele de intrare în București, cu sute de camioane plasate la Chiajna, Măgurele și Afumați.

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a fost la Chiajna la protestatari și a acuzat că „protestele fermierilor şi transportatorilor sunt deturnate politic”. El a spus că forţele de ordine „îşi fac datoria, pentru că trebuie să menţină un climat de ordine publică în Capitală”. „Dreptul de a protesta este reglementat de Constituţie şi apărat de statul român, dar toată lumea trebuie să respecte legea. Este nevoie de obţinerea unei autorizaţii, dar trebuie depusă o cerere la Primăria Capitalei. Dacă nu se suprapune cu alte proteste sau alte evenimente, va fi acordată, pentru că respectăm drepturile oricărei persoane din această ţară să protesteze, dar trebuie să ne asigurăm în acelaşi timp că locuitorii municipiului Bucureşti sunt în siguranţă şi că inclusiv persoanele care protestează sunt în siguranţă”, a precizat prefectul Capitalei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.