UPDATE! UNTRR apreciază ajutorul acordat de șeful ISCTR șoferilor de TIR iranieni blocați la PTF Calafat

UPDATE: Cele 17 camioane iraniene au trecut cu cei 19 soferi in Bulgaria, în dimineata de 31 martie după ora 00:00, transmite UNTRR, care mulțumește „tuturor autorităților din România pentru implicare și pentru rezultatele obținute”. 

UNTRR apreciazã eforturile depuse de Inspectorul de Stat Șef în cadrul ISCTR, domnul Nistor Duval, și de echipa sa, în ajutorarea celor 19 șoferi iranieni blocați de 13 zile la punctul de trecere a frontierei (PTF) Calafat.

Iată precizările:

„Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) apreciazã eforturile depuse de Inspectorul de Stat Șef în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), domnul Nistor Duval, și de colectivul ISCTR, pentru ajutorarea celor 19 șoferi de camion din Iran blocați din data de 18.03.2020 la punctul de trecere a frontierei Calafat.

Unii șoferi au plecat din Iran încã din data de 20.02.2020 și astãzi, 30.03.2020, se aflã în a 13-a zi de staționare la Calafat și în a peste 40-a zi a cursei, întrucât Bulgaria nu permite accesul camioanelor înmatriculate în Iran.

Este o situație de crizã, iar cu ajutorul ISCTR, șoferii iranieni au primit alimente și apã, mãști și mãnuși necesare la trecerea frontierei.

Cea mai simplã și posibilã soluție pentru ca șoferii iranieni sã ajungã acasã ar fi ca dupã 14 zile de așteptare la Calafat dacã este acceptatã de autoritãțile din Bulgaria și Turcia, sã le fie permis tranzitul prin Bulgaria și Turcia. Oricum, tranzitul pe teritoriul Bulgariei se face în convoaie escortate de poliție.

În mãsura în care perioada de 14 zile nu este suficientã, o soluție suplimentarã exageratã poate fi ca acești șoferi iranieni sã fie testați de COVID-19, iar dacã rezultatul este negativ sã li se emitã un document în acest sens și cu acceptul autoritãților din Bulgaria și Turcia, sã le fie permis tranzitul prin Bulgaria și Turcia spre Iran.

UNTRR a solicitat sprijinul Prim-Ministrului României și Ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și sperãm sã avem suportul autoritãților române în rezolvarea imediatã a acestei situații.

Dificultãțile cu care se confruntã șoferii iranieni blocați de 13 zile la o frontierã din Uniunea Europeanã ilustreazã perfect situația criticã în care se aflã transportul rutier, dar și economia europeanã și mondialã, din cauza coronavirusului: blocaje, cozi la frontiere, interdicții de circulație, iar bunuri vitale, precum medicamente sau alimente, nu ajung la timp.

UNTRR face toate demersurile la nivel național, european și internațional, pentru ca autoritãțile sã asigure fluxul de transporturi de mãrfuri internaționale, fãrã a se mai genera blocaje la frontiere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.