Angajaţii Oltchim, duşi cu zăhărelul

Guvernul îi duce cu zăhărelul pe angajaţii Oltchim, promiţându-le că le va achita salariile restante şi că va reporni combinatul. În schimbul încetării protestelor, salariaţii au primit făgăduinţa că vor primi avansul pe august vinerea trecută, iar în două săptămâni vor începe lucrul. Nu s-a întâmplat aşa, iar termenul a fost împins până luni. La ziua mult aşteptată, a ieşit la înaintare Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, care le-a transmis angajaţilor că o parte din bani au intrat în cont, dar nu le dă drumul Bankpost şi că încearcă să-i convingă pe şefii acesteia să deblocheze contul. În fine, marţi, premierul Ponta a declarat că speră ca salariile să fie achitate până la sfârşitul lunii octombrie, iar în noiembrie vor fi repornite unele secţii. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a avansat un termen şi mai lung pentru reluarea activităţii Oltchim: “în cel mult 30 de zile”.

“Din discuţiile pe care le-au avut colegii mei – iar planul de restructurare este într-o fază avansată la acest moment – eu cred că în cursul acestei luni pot fi plătite salariile restante şi în cursul lunii noiembrie, în mod treptat, pot fi pornite secţii. Să pornească totul odată este imposibil”, a spus Victor Ponta.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, anunţa, în urmă cu o zi, că speră ca Oltchim să-şi reia activitatea “în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial, pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori”.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, susţinea însă că oamenii ar putea să-şi încaseze o parte din bani chiar luni, lucru care nu s-a întâmplat.

Bani puţini, blocaţi în cont

“Vineri aveau în cont 24 de miliarde de lei bani vechi, bani care erau în contul Bancpost. Din păcate pentru angajaţii de la Oltchim, această sumă nu a putut fi virată ca avans la salariile pe luna august, 40% din avans, deoarece banca a blocat contul combinatului. Astăzi (luni – n.r.) au loc discuţii între reprezentanţii băncii şi ai Ministerului Economiei pentru a debloca situaţia”, a spus Liviu Pop.

În opinia sa, “principala problemă rămâne repornirea activităţii”. “Aşteptăm să primim răspuns oficial pentru cei 10 milioane de euro pe care să-i acordăm combinatului. Astfel, se va rezolva repornirea unei părţi a combinatului, 65%, împreună cu plata diferenţelor salariale”, a spus Pop.

Ajutorul-împrumut mai aşteaptă

Cu alte cuvinte, bani pentru repornirea utilajelor nu există, deşi premierul Ponta promisese că va aloca un ajutor de stat de 40 milioane de euro, care ulterior s-a anunţat a fi sub formă de împrumut.

Mai târziu, s-a dovedit că banii nu pot fi acordaţi decât cu acceptul Comisiei Europene, şi numai în cuantum de până în 10 milioane de euro. Acum, Victor Ponta susţine că trebuie să primească acceptul CE, care însă nu poate veni mai devreme de 30 de zile.

Luni, oficialii europeni anunţau că nu au primit o asemenea solicitare din partea Guvernului României, ci doar o scrisoare de intenţie. Şi, uite-aşa, luna octombrie va trece cu promisiuni, în noiembrie începe campania electorală, iar cei 3.400 de salariaţi ai combinatului vor fi plimbaţi cu vorba până după alegerile parlamentare.

Spectrul insolvenţei

Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august. Privatizarea combinatului a eşuat lamentabil, iar procesul va fi reluat în circa 6 luni. Până atunci, cu circa 700 de milioane de euro, Oltchim este ameninţat de insolvenţă.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.