Noi reguli privind detașarea șoferilor în Austria

protest-tir-coloana%cc%86-coada%cc%86-4Noi reguli privind detasarea în Austria a șoferilor de transport internațional au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, informează UNTRR.

Este vorba despre aplicarea Hotarârii de Implementare a Directivei 2014/67 privind respectarea regulilor UE referitoare la detasarea soferilor in Austria.

Regulile privind detasarea in Austria se aplica tuturor operatiunilor de transport transfrontalier de la sau catre Austria, dar si operatiunilor de tranzit in cazul in care locul de munca obisnuit se afla in Austria (in conformitate cu definitiile din Regulamentul (CE) nr 593/2008 – ROM 1)

Notificarea detasarii unui angajat in Austria trebuie trimisa Biroului de Coordonare Central (ZKO) pentru fiecare cursa cel tarziu cu o saptamana inainte de inceperea lucrarilor. Totusi, exista posibilitatea unui mesaj general, valabil timp de 3 luni (in cazul in care cursele sunt efectuate in mod repetat pentru un singur client din Austria).

De asemenea, se poate transmite un mesaj colectiv pentru curse transfrontaliere pentru mai multi clienti din Austria daca exista un context local si temporal.

Angajarea personalului, indiferent de nationalitatea angajatului in cauza, detasat in Austria, de catre o intreprindere bazata intr-un stat UE si SEE sau Elvetia pentru executarea lucrarilor sau a prestarii unui serviciu trebuie sa fie raportata cu cel putin o saptamana inainte de inceperea lucrarilor Biroului Central de Coordonare pentru Controlul Angajarii Ilegale la Ministerul Federal al Finantelor

Obligatii administrative

La bordul vehiculului:

Angajatorii straini au datoria de a fi in masura sa prezinte documentele salariale, care sunt necesare pentru stabilirea remuneratiei cuvenite salariatului in conformitate cu legislatia austriaca, iar acestea trebuie sa fie in limba germana si sa fie disponibile pe parcursul intregii perioade de detasare la locul de munca / de efectuare a activitatii in Austria.

Documente salariale necesare vor fi considerate urmatoarele:

  • in plus fata de contractul de munca sau „avizul de angajare”, adeverinta de salariu, documente justificative privind salariul/plata salariului sau documente de transfer bancar, inregistrari salariale, fise de pontaj si documente referitoare la categoria salariala, documente echivalente, in cazul in care A1 nu a putut fi colectat la timp.

Notificarea detasarii unui angajat in Austria

Furnizarea de „documente de notificare”

In plus, fata de obligatia de a furniza sau pune la dispozitie in format electronic o copie a notificarii de detasare, in masura in care nu exista nicio obligatie de asigurare sociala in ceea ce priveste angajatii detasati din Austria, angajatorul trebuie sa fie in masura sa furnizeze documente referitoare la inregistrarea angajatului la autoritatile de asigurari sociale (documentul de asigurari sociale A1 sau E 101).

In masura in care, in ceea ce priveste incadrarea in munca a salariatului detasat, este necesar un permis oficial in tara de resedinta a angajatorului, atunci reprezinta o cerinta ca acesta sa fie in masura sa prezinte un astfel de permis sau o copie a acestuia.

Nu este prevazuta obligatia de a avea un reprezentant in Austria.

Sanctiuni

Amenda administrativa de 500 pana la 5.000 de euro pentru sofer pentru urmatoarele situatii:

  • niciun certificat de detasare la bordul vehiculului
  • sau in cazul in care certificatul de detasare nu este compatibil
  • Lipsa documente salariale

In caz de recidiva:

  • 1.000 pana la 10.000 de Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.