25 de ani Com Divers Auto Ro

Există companii care par să se dezvolte cu ușurință, aparent fără efort, care parcă de fiecare dată trag lozul câștigător… Nu este însă cazul Com Divers Auto Ro. Aici, fiecare etapă de dezvoltare s-a realizat prin muncă, cu seriozitate și atenție, respectând un anumit plan și fără să se „ardă” etape.

Apărută în noiembrie 1994, compania Com Divers Auto Ro a avut, inițial, ca obiect de activitate comercializarea pieselor auto. Abia în 2003 activitatea principală devine transportul internațional de mărfuri, realizat, la acea vreme, cu 25 de camioane DAF, Mercedes-Benz și Iveco. În 2005, apare primul service la Bascov. La acea vreme, flota număra 50 de camioane. În 2009, este construit sediul nou, iar flota era de 180 de camioane.

Obsesia pentru detalii

Îmi amintesc anul 2010, la prima ediție a concursului Romanian Transport Company of the Year. Com Divers Auto Ro (CDA) a intrat în competiție și a trecut, la fel ca toți candidații, prin procedura de evaluare. Iar compania a câștigat concursul impresionând la mai multe capitole, aspecte care s-au dovedit în timp punctele forte ale CDA și stâlpii pe care și-a sprijinit dezvoltarea.

2010 – Dan Lazăr a primit trofeul Romanian Transport Company of the Year, într-un moment emoționant creat de Marcel Pavel

Deși în plină criză, CDA se remarca printr-o foarte bună stabilitate financiară, asigurată de clienții de top dar, mai ales, printr-un excelent control al costurilor.

Iar, aici, pregătirea angajaților a jucat permanent un rol central în cadrul CDA. Iar în ceea ce privește șoferii… puține firme de transport românești au pus la punct un program de pregătire al conducătorilor auto atât de elaborat. Încă din 2010 șoferii se aflau în centrul atenției conducerii CDA, iar programul de pregătire nu se rezuma doar la a se asigura că șoferii vor gestiona corect documentele și vor avea un consum redus de carburant. Siguranța rutieră era (și este și acum) tratată cu seriozitate și fără compromisuri, chiar dacă majoritatea pieței nu adopta aceeași conduită – lipsa șoferilor a determinat multe companii să închidă ochii la anumite lacune în pregătirea conducătorilor auto.

Dan Lazăr, director general: „Când am realizat acest pas, nu împlinisem încă 27 de ani și fratele meu nici 25, iar tot ce s-a realizat în acest sfert de secol nu era posibil fără o echipă de profesioniști.”

Iar atenția la detalii și respectarea regulilor până la virgulă o constați cel mai bine atunci când vizitezi sediul CDA din Pitești. Birourile moderne, flota nouă, service-ul sunt elemente cu care se pot lăuda și alți transportatori, însă ordinea și curățenia… Chiar și după ani de utilizare, totul pare nou, inclusiv camioanele – chiar și cele mai vechi sunt păstrate într-o stare perfectă. Iar service-ul… ar putea fi comparat cu o farmacie, așa cum bine puncta unul dintre participanții la evenimentul de aniversare a celor 25 de ani ai companiei.

Al doilea trofeu RTCY

În 2014, apare service-ul din Râmnicu Vâlcea, o copie fidelă a celui din Pitești. Este și anul în care CDA confirmă din nou poziția de top în industria transporturilor românești, câștigând pentru a doua oară trofeul Romanian Transport Company of the Year.

Astăzi, parcul CDA numără aproximativ 300 de camioane, iar cifra de afaceri este de 51,6 milioane euro. Compania are peste 370 de angajați, 842 de clienți și 550 de furnizori.

„Am rezistat pe piață prin foarte multă muncă și seriozitate. S-a format un nucleu de oameni foarte valoroși în cadrul companiei, pe care ne putem baza. Unii dintre aceștia lucrează aici încă de la înființarea firmei”, a arătat Dan Lazăr, director general CDA.

Alexandru Popa, director transport: „Privim cu încredere către viitor și suntem pregătiți pentru noile provocări – protecția mediului, evoluția informatizării și tehnologiei, piața muncii, precum și noile modificări legislative la nivel european.”

Și pentru că am vorbit despre strategia CDA de a alege drumul pe care l-a considerat corect și nu neapărat calea ușoară, merită să menționăm că atunci când majoritatea transportatorilor s-au îndreptat către transportul intracomunitar, după liberalizarea pieței, CDA dezvolta rute extracomunitare. Astăzi, compania utilizează peste 100 de autorizații CEMT anual, Turcia fiind una dintre destinațiile principale.

„Activitatea de transport este îndreptată către industria auto, unde colaborăm cu principalii producători din acest domeniu. Acoperim toată Europa și efectuăm și rute extracomunitare, precum Turcia, Serbia și alte destinații”, a afirmat Alexandru Popa, director transport.

Radu Dinescu, președinte IRU: „Com Divers Auto Ro este o companie model pentru industria transporturilor rutiere internaționale de marfă din România și nu numai din țara noastră. Seriozitatea și multă muncă i-au adus aici. CDA contribuie la succesul transportului internațional românesc, industrie care de câțiva ani este pe primul loc la exportul de servicii al țării noastre și care aduce peste 5 miliarde de euro pe an prin acest export. În spatele succesului CDA se află un om, Daniel Lazăr, cel care a avut spirit antreprenorial în anii ‘90, a muncit foarte mult, a avut rezultate, însă aceste lucruri nu sunt suficiente. Trebuie să ai o viziune. Dan Lazăr a avut această viziune și a știut să își creeze o echipă de încredere, cu care dezvoltă, în continuare, afacerea, fiind un partener de încredere pentru toți colaboratorii săi.”

Pe lângă propria flotă, CDA colaborează cu 32 de firme de transport (subcontractanți), însumând 110 camioane. Aceștia beneficiază de servicii logistice, service, carburant, taxe de drum, asistență tehnică, parcare și training șoferi.

Iar dezvoltarea continuă.

Astăzi, în cadrul grupului Com Divers activează mai multe firme. Pe lângă Com Divers Auto Ro a apărut Com Divers Logistic, care are obiect de activitate logistica, expedițiile și, mai nou, agricultura și zootehnia. O altă firmă este Com Divers Lazăr Junior, iar cea mai tânără societate în cadrul grupului este Com Divers Service LKW.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.