50% dintre angajați vor avea la anul SALARIUL MINIM

Majorările succesive din ultimii doi ani ale salariului minim au crescut sistematic numărul celor cu leafa cea mai mică din România, astfel că în prezent 35% din totalul angajaților de la buget și din mediul privat sunt plătiți cu cel mai mic salariu iar de anul viitor, din iulie, numărul lor va crește la 50%, și-a exprimat îngrijorarea ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop.

Evident că fostul lider de sindicat din învățământ (la FSLI), Liviu Marian Pop, nu se poate gândi decât la bugetari, anunțând astăzi că „se impun anumite modificări ale legii salarizării unice”.

Astfel, 3 ministere – al Muncii, al Finanțelor și al Dezvoltării – muncesc cu sârg să le aducă surprize plăcute celor aproximativ 1,18 milioane de angajați la stat.

Absolut „întâmplător”, noua lege a salarizării unice va intra în vigoare anul viitor, înaintea alegerilor locale și parlamentare.

Din totalul de aproximativ 5 milioane de salariați, în mediul privat lucrează circa 3,5 milioane de români care îi susțin pe bugetari, pe cei 5,4 milioane de pensionari, pe elevi și studenți (circa 3,5 milioane) și pe asistații social. 

Iată evoluția numărului bugetarilor din 2005 până în 2014, potrivit graficului MFP:

grafic bugetari, MFP

„Faptul că prin creșterea salariului minim pe economie în ultimii trei ani de zile, așa cum ne-am angajat în 2012 în fața alegătorilor, l-am dus într-o zonă în care, anul acesta, aproximativ 35 la sută din angajații din România – stat, privat – sunt cu salariu minim pe economie, e un semnal de alarmă pentru toată lumea. Anul acesta vom avea o creștere a salariului minim la 1 iulie, la fel anul viitor la 1 ianuarie și la 1 iulie o să îl ducem la 1.200 de lei. Dar nu putem să stăm pe loc, pentru că în luna iulie vom avea mai mult de jumătate din angajații la stat cu salariu minim pe economie dacă nu venim în zona aceasta cu modificări clare’, a declarat ministrul Liviu Pop.

Ministrul delegat pentru Dialog Social a anunțat că în martie ar putea fi făcut public noul proiect de lege al salarizării unitare în sistemul bugetar, astfel încât fiecare angajat la stat va putea urmări ce se va întâmpla cu salariul său în următorii doi ani.

Al doilea cel mai mic salariu din UE, după Bulgaria

România continuă să aibă al doilea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, după Bulgaria, deşi a înregistrat cea mai mare creştere din UE, de 95%, în ultimii 7 ani, potrivit datelor publicate ieri de Biroul de Statistică al UE, Eurostat.

Calculat în euro, salariul minim pe economie din România a urcat din 2008 până în prezent de la 139 de euro la 218 euro. În Bulgaria, salariu minim lunar a avansat cu 64%, de la 112 euro la 184 de euro în intervalul analizat

La 1 ianuarie 2015, salariile minime lunare din 10 state UE se situau sub 500 de euro: Bulgaria (184 euro), România (218 euro), Lituania (300 euro), Cehia (332 euro), Ungaria (333 euro), Letonia (360 euro), Slovacia (380 euro), Estonia (390 euro), Croaţia (396 euro) şi Polonia (410 euro).

Grecia a fost singura ţară din UE unde salariul minim a scăzut, cu 14%, de la 794 la 684 de euro pe lună.

În Irlanda, salariul minim a stagnat la 1.462 de euro pe lună.

Cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg (1.923 euro), Olanda (1.502 euro), Belgia (1.502 euro), Germania (1.473 euro), Irlanda (1.462 euro), Franţa (1.458 euro) şi Marea Britanie (1.379 euro).

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.