Adio, Nabucco! Ruta gazelor azere va ocoli România

Proiectul Nabucco West, în care România era participantă prin compania de stat Transgaz, a pierdut competiţia pentru gazele naturale din Azerbaidjan. Şah Deniz, consorţiul care operează exploatarea zăcământul gigant gazeifier, din Marea Caspică, a selectat o altă rută de export către Europa, cea din proiectul Transadriatic Pipeline (TAP). Informaţia a apărut, miercuri, în presa austriacă, apoi OMV a confirmat-o, într-un comunicat. Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului român al Economiei anunţă că decizia finală a consorţiului Shah Deniz va fi făcută publică pe 28 iunie „conform calendarului agreat în cadrul procesului de selectare a rutei de export către Europa”.

Nabucco Vest şi Trans-Adriatic Pipeline erau singurele două proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa.

Transadriatic Pipeline (TAP) – câştigătoarea – va alimenta Europa cu gaz caspic prin intermediul unui traseu mai sudic, din nordul Greciei şi până în sudul Italiei (foto cap).

TAP – derulat de un consorţiu compus  din companiile Axpo (Elveţia) şi Statoil (Norvegia), fiecare cu o participaţie de 42,5%, şi grupul german E.ON (15%) – intenţionează să transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Conducta Nabuco urma să facă conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, până la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Via Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco puteau alimenta peste 500 de milioane de clienţi din Europa.

Nabucco pipeline

Iniţial, gazoductul urma să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 km şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.315 km, cu tranzit prin Bulgaria, România şi Ungaria. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

„Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II”, se arată în comunicatul de presă al OMV. Deşi acceptă această decizie, grupul austriac consideră că oferta trimisă de Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI) a îndeplini toate criteriile de selecţie.

Acţionarii Nabuco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Nabucco este susţinut politic de UE şi vizează reducerea dependenţei Europei de gazul importat din Rusia de la compania de stat Gazprom.

Azerbaijanul este principalul potenţial furnizor de gaze naturale pentru Nabucco, mai ales după ce Statele Unite şi aliaţii din Europa au impus sancţiuni economice dure asupra Iranului.

Exploatarea gazeiferă de la Şah Deniz, situată în Marea Caspică, este operată de gigantul birtanic BP, în parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franţa), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), şi TPAO (Turcia).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.