Adios, Paco de Lucía!

Legendarul muzician Paco de Lucía, cel care a revoluționat arta flamenco modernizând stilul tradiţional prin combinaţia cu jazz-ul sau chiar rock-ul şi inspirându-se din diverse alte orizonturi muzicale, a fost condus astăzi pe ultimul drum în oraşul său natal din sudul Spaniei, după ce a murit miercuri în urma unui infarct, în timp ce se juca cu copiii săi pe o plajă din Mexic – Playa del Carmen. Ieri, mii de oameni – cetățeni anonimi, demnitari și personalități ale culturii și artei flamenco – i-au adus, la Madrid, un ultim omagiu. Paco de Lucía a devenit cunoscut mai întâi pentru înregistrările cu cântăreţul de flamenco Camarón de la Isla în anii 1970, alături de care a realizat 10 albume. Mai târziu, ajuns celebru în întreaga lume, a colaborat cu alţi doi faimoşi virtuozi ai chitarei: John McLaughlin şi Al Di Meola. 

Cel mai mic dintre cei cinci copii ai chitaristului flamenco Antonio Sánchez Pecino, Francisco Sanchez Gomez şi-a luat numele de scenă Paco de Lucía în semn de omagiu pentru mama sa, Lucia Gomes.

A luat lecţii de chitară clasică încă de la 5 ani iar tatăl său, extrem de sever, l-a forțat să exerseze până la 12 ore pe zi pentru a se asigura că va deveni un muzician profesionist. Disciplina şi studiul au stat la temelia succesului său.

“Tatăl meu și toți frații mei cântau la chitară, deci înainte de a putea vorbi am ascultat, înainte de a începe să cânt am știut fiecare ritm de flamenco”, spunea Paco de Lucía.

La 18 ani a înregistrat primul album, la Madrid, apoi a urmat succes după succes. Printre cele mai cunoscute albume se numără “Rio Ancho” (rearanjat orchestral ulterior, în combinaţie cu albumul ”Mediterranean Sundance” al muzicianului Al Di Meola), “Entre dos aguas”, “La Barrosa”, “Impetu”, “Cepa Andaluza” şi “Gloria al Nino Ricardo”.

„Entre dos aguas” – „Între două ape” face referire la orașul său natal din Algeciras, unde Marea Mediterană întâlnește Oceanul Atlantic.

https://www.youtube.com/watch?v=2oyhlad64-s

În 1981 a înfiinţat Paco de Lucia Sextet alături de fraţii săi, de cântăreţul Pepe de Lucia şi de chitaristul Ramon de Algeciras, şi a colaborat cu pianistul de jazz Chick Corea pe albumul “Zyryab” din 1990.

În 1983 a apărut în filmul lui Carlos Saura intitulat “Carmen”, pentru care a fost nominalizat la premiul BAFTA, la categoria “cea mai bună coloană sonoră”.

În 2004 a fost recompensat cu premiul Prinţul Asturiei pentru Artă, iar în 2010 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Berklee College of Music din Boston.

În 2005 a fost nominalizat la premiile Latin Grammy la categoria “producătorul anului”, pentru albumul “La Tana’s Tu, Ven a Mi”.

După o viaţă întreagă în care s-a aflat în turneu şi câte 8 luni pe an, din 2007 şi-a redus concertele la două pe an şi s-a retras la reşedinţele din Spania şi Mexic. A murit la 66 de ani, lăsând în urmă o moştenire incomparabilă în istoria muzicii. (M.S.)

https://www.youtube.com/watch?v=e9RS4biqyAc

paco_de_lucia

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.