Alti 2 pedelisti au trecut la USL. Motiunea mai are nevoie de 10 voturi pana vineri

Senatorul Petru Filip si deputatul Eugen Uricec au parasit, luni, grupul PDL si s-au inscris in PSD. USL are acum majoritate in Biroul Permanent al Camerei superioare, a anuntat, satisfacut, presedintele social-democratilor, Victor Ponta. Emil Boc sustine insa ca “plecarea oportunistilor de profesie dupa ciolan nu ma ingrijoreaza” . Totusi, daca pana vineri, cand va fi supusa votului motiunea de cenzura initiata de USL, vor mai trece in barca Opozitiei 10 parlamentari de la Putere sau daca o vor vota, Guvernul Ungureanu va cadea. Elena Udrea ii ameninta cu demiterea pe toti “tradatorii”, dar liderul PDL se declara optimist, mizand pe faptul ca in Camera Deputatilor exista inca o majoritate consistenta a Puterii.

“Grupului PSD i se alatura de astazi (n.r. – luni) senatorul Petru Filip, un om care inseamna foarte mult pentruOradea, pentru Bihor si pentru miscarea politica, domnia sa fiind cu mult inaintea mea intr-un partid de stanga, care atunci era de stanga. El va activa in grupul senatorial al PSD si va fi in continuare reprezentantul nostru in Biroul Permanent de la Senat unde avem, practic, 7 voturi fata de cele 6 ale celor de la guvernare”, a afirmat presedintele PSD Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

“Decizia nu a fost deloc usoara, dar este o decizie personala. Ma bazez pe experienta pe care o am in administratie – am fost timp de trei mandate primar de Oradea, primar de Opozitie multa vreme, am trecut prin furcile caudine ale politicii romanesti. Vor fi multe comentarii din partea colegilor din PDL, sunt hotarat sa mai pot spune ceva atat in politica romaneasca, dar si in partea de reforma a administratiei, cu buna-credinta”, si-a argumentat gestul Petru Filip, fara a preciza insa de ce a parasit PDL, care l-a propulsat vicepresedinte al Senatului.

Deputatul democrat-liberal de Suceava Eugen Constantin Uricec a precizat, insa, ca paraseste grupul PDL din motive personale.

Raportul Putere-Opozitie, tot mai strans

In aceste conditii, Opozitia poate miza acum pe 221 de voturi din cele 231 necesare aprobarii motiunii de cenzura. La Camera Deputatilor, Opozitia are 151 de parlamentari (PSD – 91 de deputati, inclusiv Gheorghe Ciobanu si Eugen Uricec, iar PNL are 60, cu Marius Cristinel Dugulescu cu tot, venit saptamana trecuta de la PDL). Puterea are la Camera 166 de deputati (PDL – 115, UDMR – 20, Minoritatile – 17, UNPR – 14 inclusiv Marian Sarbu, numit la sefia CSSPP, dar care inca nu a demisionat din functia de deputat). La Camera exista si 9 deputati neafiliati, inclusiv Mihail Boldea, aflat in arest.

La Senat, Puterea are 69 de reprezentanti (PSD – 42, iar PNL – 27), dar Corneliu Grosu de la UNPR a anuntat ca voteaza pentru motiune. Puterea mai are 63 (PDL – 42, UDMR – 8, UNPR – 13, din care, asa cum am aratat mai sus, il scadem pe Grosu). Mai exista 2 parlamentari neafiliati la Senat.

Numarul total al parlamentarilor este 460, iar motiunea de cenzura are nevoie de 231 de voturi pentru a putea trece.

Cum, in acest moment, Opozitia poate miza pe 151 de voturi la Camera si pe 70 la Senat, in total 221 de voturi, soarta Guvernului poate fi hotarata de voturile parlamentarilor neafiliati si de noi posibile dezertari din tabara Puterii, pana vineri.

Boc, optimist

Presedintele PDL Emil Boc s-a declarat insa convins ca motiunea de cenzura nu va trece de votul Parlamentului. “Ma bazez pe faptul ca inca avem o majoritate consistenta in Camera Deputatilor, care ne asigura voturile necesare pentru respingerea motiunii de cenzura, chiar daca sunt foarte multe zvonuri”, a insistat el, catalogandu-i “oportunisti” pe cei care pleaca din partid.

“Le-am spus celor din Opozitie sa nu desfaca mai devreme sampania decat este cazul – si acelasi lucru e valabil si pentru socialistii francezi, care uita ca mai exista un tur doi. E timpul oportunistilor si vremea caracterelor in politica. Exista, din nefericire, de fiecare data in preajma alegerilor, oameni care pun interesul personal deasupra interesului de partid si de principii”, a spus Emil Boc.

Una-i una, alta-i alta

In opinia sa, “cand pleci dintr-un partid sa infiintezi o alta formatiune politica, cazul UNPR, este cu totul altceva”. “Pleci pentru niste valori, pentru niste principii si creezi o alta formatiune politica. Nu te duci cu arme si bagaje la adversari. Ce credibilitate mai poti sa ai in ochii oamenilor cand pana ieri erai cu trandafirul PDL si de maine esti cu sigla USL? Oamenii cand merg la vot ce voteaza? Voteaza PDL, il voteaza pe asta nou din USL?”, a afirmat presedintele democrat-liberalilor.

Boc considera ca “o asemenea bataie de joc care se realizeaza prin oportunism este condamnabila in politica”. Cum insa USL pregateste deja o alta motiune de cenzura, s-ar putea ca Opozitia sa aiba atunci castig de cauza si sa rastoarne Guvernul, instaurand o criza similara celei din noiembrie 2008.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.