Arestări şi noi proteste la Istanbul

După câteva zile de calm relativ, în care autorităţile au operat câteva zeci de arestări, manifestanţii din Istanbul au reluat protestele, sâmbătă seara. Circa 10.000 de demonstranţi au cerut în Piaţa Taksim demisia Guvernului Erdogan, iar Poliţia a uzat din plin de tunurile cu apă. Nu s-au mai folosit însă gazele lacrimogene, aflate la baza confruntărilor violente de până acum şi care au generat critici intense din partea oficialilor europeni, relatează AFP.

Un tribunal din capitala turcă a inculpat, sâmbătă, 22 de persoane şi a dispus plasarea lor în detenţie pentru participare la manifestaţii, a afirmat Asociaţia avocaţilor contemporani (CHD), precizând că alte 3 persoane au fost plasate sub control judiciar.

Acţiunea survine altor 18 arestări operate vineri, la Istanbul, cei acuzaţi de „apartenenţă la o organizaţie teroristă şi distrugere de bunuri publice” fiind membri ai ESP (Partidului socialist al celor oprimaţi).

În urmă cu câteva zile, ministrul turc de Interne, Muammer Güler, a declarat că ‘oOperaţiunea, pregătită timp de un an, vizează organizaţia teroristă MLKP (Partidul comunist marxist-leninist), care a participat şi la manifestaţiile din Parcul Gezi, din Istanbul, de unde a pornit mişcarea naţională de contestare”, a spus Güler.

“Nu este decât începutul, continuăm lupta!”

Reluarea protestelor fără precedent din cele 3 săptămâni a determinat autorităţile să folosească tunuri cu apă pentru a dispersa miile de manifestanţi adunaţi, sâmbătă, în piaţa Taksim pentru a comemora asaltul forţelor de ordine din urmă cu o săptămână asupra taberei de protestatari din parcul Gezi.

Protestatarii l-au huiduit pe premierul Recep Tayyip Erdogan, cerându-i demisia şi scandând “Nu este decât începutul, continuăm lupta!” şi au aruncat cu garoafe roşii în piaţă în memoria morţilor, răniţilor şi arestaţilor din cursul intervenţiilor anterioare ale forţelor de ordine.

După aproximativ o oră şi jumătate în care manifestanţi au fost somaţi să părăsească piaţa, poliţia a intrat în acţiune, folosind tunuri cu apă pentru dispersarea mulţimilor. De această dată poliţia nu a mai folosit grenade cu gaze lacrimogene, grenade a căror folosire intensă în confruntările anterioare a fost foarte criticată de asociaţiile de medici. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.