Arpechim trece un pic la stat

Rafinaria Arpechim de langa Pitesti va fi preluata in scurt timp de statul roman, discutiile purtate in acest sens cu OMV Petrom fiind in faza finala, potrivit prefectului judetului Arges, Gheorghe Davidescu. El sustine ca operatiunea a fost tergiversata pana acum de unii functionari din interiorul Ministerului Economiei, care au pus  “frane si piedici”. Rafinaria nu va sta insa prea mult la stat, ea urmand a fi vanduta la pachet cu Oltchim.

“Statul roman va prelua Arpechim, discutiile sunt in faza finala cu OMV. (…) Cel mai tarziu in aprilie, Arpechim va functiona sub tutela statului roman”, a declarat, luni, prefectul judetului Arges. El a precizat ca informatia privind preluarea i-a parvenit inca de la sfarsitul saptamanii trecute.

Gheorghe Davidescu sustine ca negocierile privind preluarea rafinariei de catre stat au fost intarziate nu de reprezentantii OMV Petrom, ci de unii functionari din interiorul Ministerului Economiei. “Am aflat ca erau frane si piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV nu au fost chiar atat de refractari, functionarii din minister sunt cei care au tergiversat”, a afirmat prefectul.

Davidescu a mai spus ca, dupa preluare, urmatorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim. Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis, pe 24 martie 2011, inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim, urmand sa acorde salariatilor care vor fi disponibilizati, pentru plati compensatorii si alte masuri de protectie sociala, circa 10 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al companiei petroliere, decizia de inchidere este in conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile si de a creste eficienta. Ulterior, reprezentantii Petrom au acceptat, in urma unor discutii purtate cu parlamentari si reprezentanti ai administratiilor locale din judetele Arges si Valcea, sa amane cu sase luni inchiderea rafinariei, pentru a acorda timp Guvernului sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei, perioada de negocieri fiind ulterior prelungita.

Rafinaria Arpechim mai are in prezent peste 600 de salariati, 259 dintre acestia fiind, incepand de luni, in preaviz de 60 de zile inainte de disponibilizare. (M.S.)

1 COMENTARIU

 1. Sant Ioan Ion, presedintele Sindicatului Solidaritatea Alro, si dezmint stirea. Altele sant interesele. Iata realitatea.
  In 2011 Alro a realizat un profit brut de 76,1 milioane $, cu 19% mai mult decat cel aprobat.
  Fac apel catre Guvernul si Presedentia Romaniei, sa apere Interesului National. Ajunge cu praduiala in aceasta tara. Daca Alro Slatina, este o gaura neagra a economiei sa fie inchisa, iar daca nu, nu.
  Dar eu cred ca daca Alro ar fi achizitionat energie la pretul pieti reglementate de 160 lei pe MW/h, ALRO ar fi avut la sfarsit de an 2011 un profit de aproximativ 54 milioane $, iar Hidroelectrica in loc de 10 milioane lei, la sfarsit de an 2011, ar fi avut cu 18 milioane$ profit net mai mult.
  In concluzie, Alro Slatina va ramane profitabila si nu se va inchide, daca accepta sa contracteze energie la pretul pietei de 160 lei MW/h, asa cum a declarat noul CEO Hidroelectrica, Dragoş Zachia-Zlatea, că vrea ca preţurile să ajungă la 160 de lei pe MWh, cât este media pentru piaţa reglementată.
  Intradevar pe piata de echilibrare pretul este piperat atinge 245 lei MW/h, ceace ar prezenta o problema pentru Alro, dar si pretul de113 leiMW/h, este hotie de hotie.
  Precizez ca pentru scandalul cu energia ieftina de la Alro Slatina, de la sfarsitul anului 2006 si inceputul anului 2007, am fost dat afara abuziv de la Alro si s-a incercat linsarea mea, dar Dumnezeu le-a dejucat planurile.
  Acum ce va mai urma?
  Sindicatele Galbene si Vitali M JEFUESC acest popor de doua ori

  Prima oara, prin preţul la importul de gaze naturale este mare, deoarece gazele de import aduse in tara, prin omul de afaceri rus care detine Alro Slatina, Vitali M. Sant cele mai scumpe gaze naturale din europa.
  A doua oara, Alro Slatina foloseste cea mai ieftina energie electrica de la Hidroelectrica pentru productia de Aluminiu de la Slatina, maximizand profitul brut care pe anul 2011 este de 76,1 milioane $, cu 19% mai mult decat cel aprobat.
  REFUZ sa accept Hotia, Minciuna si sint scarbit, de multe lucruri mizerabile, care se intampla zi de zi, in Romania si in lume.
  De exemplu ,,INVESTITORII STRATEGICI”, afacesisti onorabili, care nu fura niciodata.
  Da, ,,Ei” nu fura niciodata ,,Ei” Legalizeaza Hotia, prin reduceri de taxe si impozite si alte facilitati, doar de ei stiute, maximizand profitul, FURAND si mai mult aceast popor.
  Si ,, Ei” sant protejati ai mafiei din politica si justitie, de fapt pentru ca FRATIA sa fie si mai puternica, chiar fac afaceri impreuna.
  Nu este strigator la cer?

  Poate ne intrebam,,De ce nu face nimeni nimic in aceasta tara”?

  Justitia nu exista pentru cei de la Alro Slatina, deoarece Alro este protejata de doua case de avocatura de prim rang.
  1. STOICA & Asociaţii, condusa de Valeriu Stoica, Profesor universitar in drept si fost Ministru al Justitiei.
  2. Zamfirescu Racoti Predoiu., unde ministrul justiţiei, Cătălin Marian Predoiu este ginerele (afin de gradul 1) al lui Calin Andrei Zamfirescu,firma de avocatura de unde a plecat în funcţia de ministru al Justitiei.

  Potectia fata de Alro Slatina in afara Justitiei, o exercita si Institutia Prezidentiala direct sau prin interpusi, gen Elena Udrea.
  Rusine TRADATORILOR.
  Sant constient ca in fata mafiei de la Alro si a mafiei care guverneaza aceasta tara , deoarece Romania este un stat de tip mafiot, de unul singur nu am nici o sansa.
  Dar nu ma las prostit si intoxicat si nu pot sa tac. Eu iau ATITUDINE. Faceti si voi la fel.
  ROMANI, nu va mai lasati INTOXICATI. LUATI ATITUDINE.
  Transmiteti mesaje de sustinere la E-mail – solidaritateaalro_ioan@yahoo.com
  Oare acum ce va mai urma? Vor reusi sa ma linseze?
  Cel putin traiesc in Adevar si Libertate, ceace inseamna ca sant Responsabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.