UPDATE 2! Astra Asigurări, în faliment. VIDEO

Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis intrarea în faliment a Astra Asigurări, care se afla în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare a acestei societăţi la care au încheiat poliţe de asigurare circa 2 milioane de români. 

UPDATE 2: Decizia Consiliului ASF în cazul Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA, AICI. 

UPDATE: Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a făcut anunţul oficial, într-o conferinţă de presă. 

“Astăzi s-a întâlnit Consiliul ASF și a analizat situația societății Astra pe baza unui raport înaintat de KPMG (administratorul special al companiei- n.r.). (…) Potrivit concluziilor raportului sunt întrunite cele trei condiții legale care definesc starea de insolvență. (…) Acţionarii societăţii nu au vrut să colaborezre cu investitorii”, a precizat Negriţoiu.

Termenul până la care compania ar fi trebuit să îşi majoreze cu 425 milioane lei capitalul social a expirat în 19 august, în a doua etapă prevăzută în planul de redresare.

Despăgubirile vor fi acordate din Fondul de Garantare.

“Impactul pe care noi l-am calculat este de 700 milioane lei și Fondul are aproape 1 miliard de lei. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați și 2,5 milioane de polițe”, a menționat Negrițoiu.

Președintele ASF consideră că majoritatea clienților se încadrează în plafonul de despăgubire în valoare de 450.000 lei de la Fondul de Garantare, la care un asigurat are dreptul.

“În termen de 30 de zile, dosarele de despăgubire se transferă de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguraților. Asigurații au posibilitatea să denunțe polițele. Atât timp cât asigurații nu denunță polițele, polița e valabilă. În consecință, despăgubirile funcționează în baza poliței existente”, a mai spus Negrițoiu.

Solicitările de despăgubire se ridică, în prezent, la 76 milioane lei, potrivit datelor furnizate de ASF.

Asiguraţii sunt îndreptăţiţi să recupereze primele plătite în avans, proporţional cu perioada rămasă până la expirarea valabilităţii contractului de asigurare.

Totodată, după decizia instanţei FGA va prelua de la Astra dosarele de despăgubire primite de societate, pe care urmează să le soluţioneze, şi să plătească sumele necesare.

“Până la momentul când vom avea decizia judecătorească a falimentului, Astra preia în continuare şi gestionează dosarele de daune pe care le primeşte, achitând despăgubirile. Până când FGA va prelua dosarele de daune, clienţii se vor adresa către Astra, deci dosarele se înregistrează”, a declarat Carmen Radu, preşedintele FGA, numit în funcţie săptămâna trecută de către Consiliul ASF.

Ea a arătat că Fondul va prelua activitatea Astra la o lună după decizia instanţei, apoi clienţii vor depune dosarele de daună la Fond, care va achita despăgubirile.

“Noi vom începe să evaluăm dosarele de daună din momentul în care le-am preluat. În cazul în care în instanţă pot fi anulări ale deciziilor de despăgubire, noi ne vom înscrie apoi la o masă credală, nu punem asiguratul în postura de a aştepta o decizie finală”, a adăugat Radu, care a precizat că FGA va organiza în curând o conferinţă de presă pentru a furniza mai multe detalii.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a punctat la rândul său că Astra “nu este pe zero”, aşa încât poate achita despăgubirile pentru daune până la preluarea de către FGA.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor este administrat de un consiliu format din cinci membri, din care trei sunt desemnaţi de către ASF, inclusiv preşedintele, iar doi membri sunt numiţi de către Ministerul Finanţelor Publice, procedura fiind în curs de desfăşurare.

În ceea ce privește falimentul companiei, şeful ASF a precizat că instanța de judecată se poate pronunța în 10 zile sau 20 de zile.

Mișu Negrițoiu căuta investitor pentru Astra încă din luna mai, iar în 16 iulie a anunţat că “pe Astra vrem să o mărităm”.

“Discuțiile privind preluarea Astra Asigurări sunt destul de avansate” și există „șanse bune” să fie rezolvată problema în această vară sau, cel puțin, societatea „să intre într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic”.

„La Astra suntem destul de avansați. Pe Astra vrem să o mărităm – depinde de părinți, dacă au pretenții prea mari la zestre sau dacă se mulțumesc cu zestre mai mică. Avem șanse bune să o rezolvăm în această vară sau cel puțin să intrăm într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic, în această vară”, a spus Negrițoiu.

Sub administrare specială de 1 an şi jumătate, Astra a încheiat şi poliţe RCA

În ciuda faptului că Astra Asigurări se află sub administrare specială începând din 18 februarie 2014, societatea este al treilea asigurător după nivelul primelor subscrise anul trecut, de 777,24 milioane de lei, după Allianz-Ţiriac şi Omniasig.

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) a solicitat ASF încă din septembrie 2014, printr-o sesizare, ca administrarea specială a Astra Asigurări să continue în afara zonei RCA, atrăgând atenția că daunele produse în baza tichetului RCA pe care societatea de asigurări continuă să le emită nu își mai produc efectul conform obligațiilor prevăzute în Normele RCA în vigoare.

“Astra Asigurări continuă să funcționeze în zona RCA în pofida faptului că aceasta nu mai îndeplinește criteriile minime de lichiditate stabilite în normele de funcționare a pieței de asigurări din România”, reclama Cristian Muntean, președintele ASSAI.

ASF a ignorat apelul ASSAI, dar este greu de crezut că va răspundw cineva din ASF pentru acest lucru.

Patronul Adamescu, condamnat la închisoare

Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu – condamnat în 2 februarie, de instanţa de fond (Curtea de Apel Bucureşti), la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru mituirea mai multor magistrați în dosarele sale de insolvenţă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.