Astra, Carpatica, Euroins și Exim, deficit de capital agregat de 356 mil euro. Negriţoiu: Pe Astra o mărităm

Mișu Negrițoiu, președintele ASF, a anunţat ieri că discuțiile privind preluarea Astra Asigurări sunt “destul de avansate” și există “șanse bune” să fie rezolvată problema în această vară sau, cel puțin, societatea “să intre într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic”.

“La Astra suntem destul de avansați. Pe Astra vrem să o mărităm – depinde de părinți, dacă au pretenții prea mari la zestre sau dacă se mulțumesc cu zestre mai mică. Avem șanse bune să o rezolvăm în această vară sau cel puțin să intrăm într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic, în această vară”, a spus Negrițoiu.

La rândul său, Carpatica se află “sub un plan de redresare, cu un număr de acțiuni”.

“Nu au fost făcute prea mari progrese. La mijlocul acestui an facem o analiză. Va trebui, deși planul de redresare este până la sfârșitul anului, să accelerăm aceste măsuri, astfel încât, la 1 ianuarie 2016, să fie într-o parte sau în alta”, a precizat şeful ASF.

Păsuire până în 4 august

Potrivit unei evaluări a sectorului de asigurări din România, la care au participat 13 societăți de asigurare (reprezentând peste 80% din piața de asigurări), unele companii trebuie să acționeze rapid în vederea consolidării pozițiilor financiare și a solvabilității.

Evaluarea activelor și pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudențial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane euro), concentrat la 4 societăți: Astra, Carpatica, Euroins și Exim, informează ASF, într-un comunicat.

“În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exercițiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăți cu deficit de capital s-a stabilit cerința de a prezenta un plan de acțiune către ASF, până la data de 4 august 2015“, se arată într-o declarație comună a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din România, Comisiei Europene și Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale privind evaluarea independentă a sectorului de asigurări din România.

Potrivit ASF, aceste planuri de acțiune trebuie să stabilească măsurile pe care societățile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerințele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000.

“Două societăți se află deja în procedură de redresare financiară. Acestea trebuie să ia în considerare deficiențele suplimentare și să comunice ASF, în termen de 20 de zile calendaristice de la închiderea procedurii de redresare financiară, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficiențe”, se arată în comunicatul ASF. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.