Băsescu: Bugetul nu a ajuns la mine. Acciza trebuie scoasă, i-am făcut o propunere premierului dar n-a acceptat

Președintele Traian Băsescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că nu a primit încă Legea Bugetului de stat, care va sosi, probabil, luni, dar că va promulga imediat Bugetul asigurărilor sociale – ceea ce înseamnă că pensiile vor putea fi indexate fără probleme de la 1 ianuarie, cu 3,76%. În schimb, Bugetul de stat va fi retrimis Parlamentului spre revizuire, după ce va îl va analiza, având termen legal pentru aceasta până în 29 decembrie. Despre acciza suplimentară la combustibil, şeful statului a spus că „trebuie scoasă”, pentru că „nu este destinată construirii autostrăzilor, ci furtului pentru alegeri”. De aceasta va depinde şi promulgarea Bugetului. În caz contrar, preşedintele va sesiza Curtea Constituţională, iar România va “merge” pe bugetul din 2013 şi anul viitor până la o decizie a magistraţilor constituţionali.

Traian Băsescu a precizat că, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta pe care i-a solicitat-o acum două zile, i-a propus o cale de mijloc: să nu introducă acciza la 1 ianuarie, să aştepte până la 1 iunie, să vadă dacă poate “închide” bugetul, dar acesta a refuzat, ceea ce i-a întărit convingerea că şeful Guvernului are nevoie de aceşti bani pentru alegerile europarlamentare, care au loc în primăvară, nu după europarlamentare.

Preşedintele a mai spus că “Ponta a crezut că se va ascunde sub scrisoarea transmisă şi aprobată de FMI – acesta e al doilea motiv pentru care nu am semnat scrisoarea. Voia să îşi ascundă furtul pentru partid, pe care îl gestionează cu Dragnea, acoperit de semnătura mea către Fond. Mi-am dat seama că Victor Ponta încearcă să se ascundă sub semnătura cuiva”.

“Atât de ticăloasă le era gândirea: îl forţăm pe preşedinte să semneze şi după, spunem “Tu ai aprobat asta, nu noi!”. Le spun astăzi să înceteze cu minciuna: nu au nicio obligaţie să introducă acciza. Premierul este disperat să o introducă, pentru a dirija bani la Dragnea care sa fie utilizaţi la europarlamentare şi prezidenţiale. Cred că este cel mai inalt nivel de corupţie şi imoralitate văzut la un premier”, a acuzat Băsescu.

El a adăugat că regretă că liberalii intră “în acest joc”: “Îmi pare rău că liberalii intră în acest joc, dar în viaţă şi slăbiciunile se plătesc, nu numai hoţia. Se plătesc moral”.

Preţul ţiţeiului scade, dar nu în Europa, ci în SUA 

Traian Băsescu a atacat şi “trucurile pe care încearcă să le prezinte oamenii ăştia care nu înţeleg nimic”. “Văd că le-a dat (vreun consilier, n.r.), probabil, pe foaie: „Spuneţi că scade preţul la ţiţei”. Ei au văzut preţul scăzut, dar în Statele Unite, nu în Europa. Sunt două preţuri: Bursa pentru Statele Unite este una, Bursa pentru Europa este alta. Sigur că în Statele Unite, datorită producţiei uriaşe de gaze de şist, cerea de ţiţei este mult mai mică în ultimii 2 – 3 ani şi este cu 10 euro mai mic preţul decât în Europa, preţul la ţiţei”, a precizat preşedintele.

El a arătat că preţul în Europa este peste 100 de dolari pe baril, iar preţul în Statele Unite este 92 de dolari pe baril – datorită creşterii producţiei de gaze de şist: “Competiţia creată de gazele de şist, care sunt alternativă energetică, a făcut ca preţul în Statele Unite la ţiţei să scadă, deşi distanţa de transport din Golf până în Statele Unite este mai mare – chiar dacă iau cea mai mare parte a ţiţeiului din Golful Mexic; dar din Golful Persic este mai mare decât în Europa”.

“Deci, aceasta este o înşelătorie pe care o practică pe piaţă, şi mă uitam, chiar la oameni care au pretenţia să fie respectaţi ca specialişti: scade preţul şi ei citează preţurile la ţiţeiul din Statele Unite. Este foarte uşor să te uiţi pe documentele de piaţă să vezi unde scade şi unde nu scade”, a explicat şeful statului.

Preţul benzinei şi al motorinei este influenţat în mică parte de ţiţei

Traian Băsescu a arătat că “mai au o poveste”: “preţul benzinei şi al motorinei este influenţat de preţul ţiţeiului. Aşa este, dar este doar o părticică”.

“Benzina şi motorina au bursă separată şi ea depinde nu numai de preţul ţiţeiului, pentru că nici proprietarii de rafinării nu sunt mai puţin organizaţi decât OPEC. Şi ei, când văd că scade preţul, reduc producţia rafinăriilor, ca să menţină preţul pieţei. Deci, nişte copilării ni se vând de către nişte ageamii sau de nişte propagandişti. Şi v-o spune un om care 12 ani a cărat ţiţei şi ştia la ce oră să sosească, în funcţie de evoluţiile Bursei la Rotterdam”, a precizat el.

Derogări pentru petrolişti

“Am înţeles că ultima variantă, care arată nişte oameni fără orizont, este să le dea derogări producătorilor de benzină şi motorină pentru intrarea pe următoarele etape de combustibili, cu nivel de poluare mult mai mic. Vor să le dea derogări să nu mai facă investiţii în instalaţiile din rafinării, numai să absoarbă această creştere în preţul actual. Nu cred că vreun producător de benzină, motorină, păcură va accepta aşa ceva. Dar tu, ca prim-ministru, să spui: „Dragi producători de motorină şi benzină, otrăviţi românii, că merge, că eu am nevoie de bani pentru campanie, să pun acciza. Continuaţi să-i otrăviţi. Nu investiţi să diminuaţi nivelul de noxe din combustibili” mi se pare o abordare aberantă şi lipsită de orice fel de responsabilitate. Dar acesta este tipul de politician care pune mai presus interesele lui decât interesul naţional şi interesul colectivităţilor. Cum să stopezi programul de îmbunătăţire a calităţii combustibililor numai ca să faci rost de bani pentru campanie electorală, când tu poţi să închizi bugetul fără această taxă? Cred că este cel mai înalt nivel de corupţie şi de imoralitate pe care l-am văzut la vreun premier”, a acuzat Traian Băsescu.

“Ponta este un premier profund corupt. Încearcă să îşi ascundă hoţiile sub acte normative”

Traian Băsescu a mai spus că “Victor Ponta mai are nişte furii şi încearcă să îşi ascundă propria corupţie sub aceste acuzaţii gratuite”.

“Victor Ponta este un prim-ministru corupt profund, care încearcă să îşi ascundă hoţia sub acte normative. Victor Ponta a încercat să ascundă cei 380 de milioane de dolari ai Rompetrol, ascunzându-se sub o lege care a fost declarată neconstituţională. Este corupt pentru că a vrut să îşi ascundă sub o lege Roşia Montană. Victor Ponta este corupt pentru că a luat de la Academia Siseşti 200 de hectare pământ din Insula Mare a Brăilei şi a dat-o Consiliului Judeţean Brăila. Imediat, au şi lansat licitaţia să dea pământul în arendă. Când au aflat că mă interesez, au suspendat totul pentru un an, până nu o să mai fiu eu preşedinte. Victor Ponta este profund corupt pentru că încearcă şi îi facilitează foarte multe contracte lui Ghiţă – protejatul lui, principalul jucător în instituţii guvernamentale în proiecte IT – oricât se ascunde”, a reclamat Traian Băsescu.

Furt de la populaţie

El a adăugat că “se încearcă păcălirea oamenilor pentru a obţine bani de campanie, iar, după părerea mea, acest lucru a pus capac la toate actele de corupţie pe care a încercat Victor Ponta să le ascundă sub acte normative”.

“Acesta este furt de la populaţie. De ce spun acest lucru? Pentru că nu este nevoie de această acciză pentru a închide bugetul. Dacă scoţi banii electorali de la Dragnea şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale – că nu-s la Dragnea în casă -, deci dacă scoţi banii electorali de la Ministerul Dezvoltării Regionale, excedentul de la serviciul datoriei, nu ai nevoie de această acciză suplimentară”, a reluat el subiectul expus deja în alte 3 declaraţii publice.

Impozitul pe stâlp are efect în preţul combustibilului 

Traian Băsescu a mai spus că “Ordonanţa cu stâlpul (OUG nr. 102/18.11.2013 privind modificarea şi completarea Codului fiscal, n.r.) nu e lipsită de efecte în preţul combustibilului”.

“Deci, intră o dată 52, respectiv 53 de bani la motorină, respectiv benzină, dar mai intră – de data asta nu în acciză, ci în partea de valoare a litrului de benzină la poarta rafinăriei – şi taxa pe stâlp. Deci vor veni două elemente de creştere. Spre exemplu, eu estimez că la o rafinărie taxa pe stâlp – taxa pe construcţii, ca să mă exprim academic, sau corect – va avea şi ea un 10 – 15 bani care vor veni în partea de preţ la poarta rafinăriei al benzinei sau al motorinei. Iar acciza se va adăuga la cei 50% care înseamnă diverse taxe pe fiecare litru de combustibil”, a explicat preşedintele.

El a arătat că, în structura preţului litrului de benzină, la preţurile actuale, 48% sunt accize şi 52% preţul. “Deci putem spune jumătate – jumătate. Ei, ambele jumătăţi vor fi influenţate de cele două măsuri, una cu 10 – 15 bani, preţul litrului de benzină, şi alta cu 52 – 53 de bani, preţul litrului de benzină şi motorină în partea de accize. În total vor fi peste 65 de bani care se adaugă, şi soluţia pe care o negociază Victor Ponta, „să ne otrăvim cu toţii mai mult şi în continuare, ca să am eu şi partidul meu bani de campanie”, mi se pare cel mai odios act de corupţie pe care l-am văzut la vreun guvern”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.