Băsescu, delegaţiei FMI: Avem o lege a salarizării, lucrată 2 ani cu BM, dar nu e pusă în practică. În viitorul acord trebuie prinsă aplicarea ei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), că în România există o Lege a salarizării, dar care nu este pusă în practică, deşi „a fost lucrată timp de 2 ani cu Banca Mondială şi are nişte criterii care, în timp, vor duce la raportul de 1 la 5 între salariul cel mia mic şi salariul cel mai mare”.

“Aş face o observaţie legată de Legea salarizării: în lumea politică se vorbeşte despre o nouă Lege a salarizării, dar noi avem o Lege a salarizării care nu este pusă în aplicare şi care a fost lucrată timp de doi ani cu Banca Mondială”, a spus şeful statului.

Şeful statului a adăugat că, în noul acord pe care România trebuie să îl încheie cu FMI, aplicarea Legii a salarizării trebuie să reprezinte o prioritate la capitolul reforme structurale.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că îşi doreşte o nouă lege a salarizării, bazată pe criterii noi, astfel încât să fie reduse disparităţile foarte mari între venituri.

“Îmi doresc să avem o nouă lege a salarizării, pentru că legea Guvernului Boc, pe lângă faptul că a fost o prostie, din fericire nu s-a prea aplicat. Deci, nu există în acest moment o salarizare unitară, există un haos general şi, ştiţi foarte bine, salarizarea în domeniul administraţiei publice reprezintă unul din obiectivele toamnei parlamentare”, a afirmat Victor Ponta.

Legea salarizării unitare îi priveşte numai pe cei 1,2 milioane de bugetari.

Potrivit unei statistici al INS realizată asupra salariilor în luna octombrie 2012 şi dată publicităţii în aprilie 2013, aproape jumătate (46,7%) dintre cei 3,6 milioane de salariaţi care au lucrat cel puţin 23 de zile cu program complet, din totalul de 4,3 milioane de angajaţi (adică fără firmele cu mai puţin de 4 lucrători), au avut între 701 lei şi 1.500 de lei câştig brut, iar 32,1% dintre ei au obţinut între 1.501 şi 3.000 de lei.

Alţi 11% dintre salariaţi au obţinut între 3.001 lei şi 5.000 lei, 5,2 % au câştigat peste 5.000 de lei şi numai 5% au realizat sub şi la nivelul salariului minim pe economie, adică 700 de lei, relevă cercetarea statistică a INS.

În sistemul privat sunt 3,1 milioane de salariaţi, care îi suţin, practic, prin contribuţiile, taxele şi impozitele plătite, pe cei 1,2 milioane de bugetari, 5,3 milioane de pensionari, 4 milioane de copii şi adolescenţi sub 18 ani şi 400.000 de angajaţi din companiile de stat.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.