Basescu: Faptul ca Van Rompuy si Barroso nu au acceptat sa iasa in conferinta cu Ponta e un semnal infiorator pentru Romania

Traian Basescu a atras atentia joi seara la TVR1, in prima sa emisiune televizata din campanie, ca “este un semnal infiorator pentru Romania” faptul ca nici presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nici presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, nu au acceptat sa iasa in conferinta de presa comuna alaturi de premierul Victor Ponta,dupa intalnirea de la Bruxelles. Presedintele suspendat a explicat ca aceasta atitudine este contrara protocolului prevazut atunci cand oficialii europeni sunt vizitati de un sef de guvern sau de un sef de stat. Presedintele nu a mai spus insa ca Ponta nici macar nu a fost asteptat la sosire de Barroso, asa cum cer uzantele, ci l-a lasat sa urce singur in biroul sau, aratand explicit ca nu vrea sa se afiseze cu el. Cat despre reactia Europei fata de ce i s-a intamplat, Basescu a spus: ”Sincer, nu o evaluam la dimensiunea aceasta, pentru ca mai aveam experienta anului 2007, cand am fost suspendat si nu a existat nicio presiune”.

“Primul-ministru al Romaniei s-a intalnit la Bruxelles cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Faptul ca niciunul nu a acceptat sa iasa in conferinta de presa comuna alaturi de Victor Ponta este un semnal infiorator pentru Romania. Barroso a dat propria lui declaratie extrem de grava in continut, dar in limbaj diplomatic inseamna ca s-a intamplat ceva rau”, a explicat Basescu.

“Daca ma veti vedea vreodata ca merg la Bruxelles – daca voi mai avea ocazia ca presedinte – pentru intalniri cu presedintele Consiliului European si cu presedintele Comisiei Europene, si veti constata ca nu a fost apoi o declaratie comuna, va trebui sa intelegeti ca s-a intamplat ceva rau in relatiile Romaniei cu Uniunea”, a continuat el.

In Europa, cand nu se respecta principii, nu mai ai usi deschise

Intrebat care sunt riscurile pentru Romania in urma acestor semnale, Traian Basescu s-a grabit sa spuna: “Va dau cuvantul meu de onoare ca n-am nicio informatie, dar am analiza ca un bun cunoscator al Consiliului European”.

“Reactia Bruxelles-ului va fi mult mai dura in continuare, nu declarativ. In Europa, cand nu se respecta principii, nu mai ai usi deschise. Romania trebuie sa inteleaga ce se intampla”, a atentionat Traian Basescu.

Trebuie sa va spun ca sunt al doilea om ca vechime din Consiliul European, deci un om care are si memorie institutionala. Am fost in Consiliul European si in timpul lui Schroder si al lui Chirac, si in timpul lui Sarkozy si Merkel, iar acum su cu Hollande si Merkel”.

“Uite, poate ca nu e bine s-o spun, dar mie mi-au trebuit vreo 2 ani sa inteleg bine si limbajul, si gestica, si teoria aliantelor in care sa nu se supere nimeni dar in care sa-ti rezolvi problemele tarii tale”, a adaugat el.

Nu poti ascunde decapitarea a trei oameni de stat in 36 de ore, plus a Avocatului Poporului

El a acuzat ca “nu poti ascunde asemenea practici: decapitarea a trei oameni de stat (seful statului si presedintii Senatului si al Camerei Deputatilor, n. red.) in 36 de ore, plus decapitarea Avocatului Poporului”, asacum a procedat USL.

Referindu-se la revocarea lui Blaga si Anastase de la sefia celor doua Camere ale Parlamentului, Traian Basescu a spus din nou ca acest lucru s-a facut cu incalcarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor.

“PDL era partid majoritare si si-a dorit conducerea Senatului, insa nu a votat impotriva domnului Geoana pana nu a cerut partidul lui”, a explicat faptul ca revocarea nu poate fi ceruta decat de partidul care l-a pus in functie.

Institutia prezidentiala nu trebuie expusa ori de cate ori presedintele nu are majoritate

Presedintele suspendat a mai spus ca, la momentele “dificile” prin care trece Romania in prezent, “nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu” nu o pot servi mai bine decat el, invocand cei 8 ani de experienta in fruntea tarii.

El a sustinut insa ca miza sa nu o reprezinta pastrarea scaunului de presedinte, ci apararea institutiei prezindentiale.

“Problema mea nu e scaunul pe care stau; am stat 8 ani, daca o fi sa nu-mi duc al doilea mandat pana la capat o sa plec cu constiinta impacata ca mi-am facut datoria fata de romani. Problema mea e institutia prezindentiala, care nu trebuie expusa ori de cate ori presedintele nu are majoritate. Aceasta abordare – cum nu mai are presedintele majoritate, il suspendam – este permisa de Constitutie in conditiile in care presedintele incalca grav Constitutia. Dar altfel ne-a aratat ca inca nu suntem capabili de actiune politica responsabila si interes national (…) USL, alaturi de parte din UDMR, alaturi de parte din UNPR, au suspendat un presedinte pur si simplu pentru ca nu are majoritate in Parlament, deci il obliga pe presedinte sa-si creeze propriile majoritati, ceea ce este anticonstitutional“, a mai sustinut Traian Basescu.

Obiectivul meu este sa obtin un vot in plus fata de cei care voteaza impotriva

“Avem CCR , avem legi. Vreau sa stiu doar care va fi conditia care va fi aplicata pe 29 iulie, desi, si asta este mai putin importanta pentru mine. Obiectivul meu este sa stau vertical in fata romanilor. Eu nu sunt un om care sa se ascunda sub un prag. Obiectivul meu este sa obtin cu un vot in plus fata de cei care voteaza  impotriva”, a adaugat presedintele.

Intrebat daca le va spune romanilor sa stea acasa, sa nu vina la vot (astfel incat referendumul sa nu fie validat, prin slaba prezenta la vot, iar el sa isi asigure intoarcerea la Palatul Cotroceni, n. red.), Basescu a raspuns: “Nu, dimpotriva. Ar fi atitudinea unui presedinte las, desi, pe de alta parte nu este cinstit. Nu este corect sa ii ceri unui presedinte, dupa 8 ani de mandat din care 3 ani de criza, sa obtina majoritatea electoratului”, a precizat el.

Daca voi reveni, ultimul lucru pe care il voi face va fi compromisul

“Daca voi reveni, ultimul lucru pe care il voi face va fi compromisul. Vreau sa raman, in constiinta mea, un presedinte care si-a facut datoria fata de tara si fata de romani. Pe mine nu ma intereaza pana la urma cine e la palatul Victoria. Ma intereseaza sa se respecte legea”, a mai spus Traian Basescu.

Oamenilor am sa le spun un singur lucru: Le-am fost loial si pot continua sa fac ce trebuie pentru tara mea. Daca au alte optiuni, sunt optiunile lor si nu ma opun, fara drept de apel. Eu nu ma lupt pentru un scaun, ma lupt pentru Romania european”, a adaugat el.

Intrebat daca merge la vot: “Cu certitudine da, si pe urma ma duc la cumparaturi”, a anuntat seful suspendat al statului.

“Stiti ce ma bucura foarte tare? Ori de cate ori sunt suspendat, mi se spune “dl. presedinte suspendat”. Altfel, “Basescu…”“, a incheiat el razand.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.