Basescu: “Indiferent de optiune, romanii sa vina la vot pentru a valida referendumul. Nu vreau sa raman presedinte la masa verde”

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat vineri seara, intr-o conferinta la sediul de campanie, ca face apel la romani sa participe la vot indiferent care le este optiunea, pentru ca vrea ca referendumul sa fie validat, astfel incat nu sa ramana presedinte “la masa verde”. In plus, el doreste “ca partenerii nostri din NATO sa vada ca poporul roman intelege mai bine valorile democratice decat unele grupuri politice din Parlament”, insistand ca “e important ca romanii sa demonstreze Europei, partenerilor nostri, ca suntem europeni, ca nu cadem intr-o capcana a riscului de restauratie”. Basescu a mai sous ca are convingerea ca “cetatenii tarii vor da politicienilor o lectie formibdabila”. In ceea ce il priveste, el vrea sa stie cat mai repede conditiile de validare, care inca nu s-au stabilit desi mai sunt 2 saptamani pana la referendum, si face apel ca numarul sectiilor de votare sa fie cel putin egal cu cel de la alegerile din 2009, intrucat altfel se creaza conditii de invalidare a consultarii publice. Basescu a mai spus ca “nu cred ca e cinstit sa reduci cu mai bine de 50% numarul sectiilor de votare in straintate”, atragand atentia ca Ministerul Afacerilor Externe a decis sa organizeze numai 150 de sectii, fata de 294 cate au fost la prezidentialele din 2009.

“Imi doresc mult ca romanii, indiferent de optiune, sa vina la vot pentru a valida referendumul. Nu vrea sa raman presedinte la masa verde prin nevalidarea referendumului.

E important ca cetatenii tarii sa demonstreze Europei, partenerilor nostri, ca suntem europeni, ca nu cadem intr-o capcana a riscului de restauratie. Romania nu mai e cea din 2004, e Romania lui 2012 si participarea la referendum e esentiala”, a spus Traian Basescu.

El a amintit, ca de fiecare data, de masurile luate in timpul crizei economice. “Stiu ca  multi sunt suparati pe masurile luate in timpul crizei, dar este esential ca, prin atitudine, prin participare, prin respingerea restauratiei, sa demonstreze ca sunt europeni. Numai ei pot scoate Romania din dificultate, prin prezenta lor la vot, iar votul lor trebuie sa fie impotriva restauratiei”, a aratat presedintele suspendat.

El a mai spus ca “in 4 zile – 3, 4, 5 si 6 iulie -, majoritatea parlamentara formata in jurul USL a impins Romania cu multi ani inapoi din punct de vedere al credibilitatii”.

“In ce ma priveste, sunt hotarat sa fac tot ce tine de mine sa castig referendumul pentru ca stiu ca aceasta e solutia acum. Actuala conducere a statului nu mai poate fi un partener pentru aliatii nostri. Abordarile lor sunt antidemocratice si mai ales sunt lipsite de viziune si responsabilitate”, a acuzat Basescu.

 “Fac apel ca numarul sectiilor de votare sa fie cel putin egal cu cel de la alegerile din 2009”

“Aceasta batalie pentru Romania, pe care sunt hotarat sa o dau, trebuie sa aiba definite cat mai rapid regulile jocului. Desi mai sunt doua saptamani fara azi pana la alegeri, inca nu s-au stabilit conditiile de validare, sectiile de votare, si cred ca nu e cinstit sa reduci cu mai bine de 50% numarul sectiilor de votare in straintate. In 2009 erau 300 de sectii, pentru referendum sunt doar 149 de sectii de votare”, a reclamat el.

“Fac apel ca numarul de sectii de votare sa fie cel putin egal cu cel de la alegerile din 2009, altfel se creeaza conditii de invalidare a referendumului, printr-o mai mica participare la urne”, a continuat el.

“In Spania sunt 9 sectii la 1 milion de romani, iar in Afganistan sunt 9 pentru 1.800 de militari”

Presedintele suspendat a aratat ca, in Spania, unde sunt aproape 1 milion de cetateni, exista 9 sectii de votare, iar in Afghanistan, unde sunt 1.800 de militari, s-au organizat 8 sectii de votare.

“E ridicol, si inteleg si de ce au facut acest lucru: au considerat ca, la fiecare loc in care se afla militari romani, trebuie sa fie urna de votare, pentru ca, daca sunt doi militari, unul e sef, si sa poata sa-l avanseze sau nu pe seful de la urne. Ei confunda armata cu cea de dinainte de 1989. Astia sunt militari, barbati care isi asuma votul”, a spus Basescu.

Amintim ca, la prezidentialele din 2009, cand Traian Basescu i-a avut in primul tur de scrutin contracandidati pe Mircea Geoana (PSD) si Crin Antonescu (PNL), iar in al doilea tur a ramas cu Geoana, au fost trimise i n strainatate 600.000 de buletine de vot.

La primul tur, in 22 noiembrie, au votat 94.000 de romani din strainătate, iar la al doilea, din 6 decembrie, au fost inregistrati 147.600 de votanti, din care 115.831 au votat pentru Traian Basescu.

“Ca bolsevicii de pe vremuri: ei faceau ilegalitatile, dupa care chemau poporul sa le legitimeze”

 “Privind la hotararea de suspendare a presedintelui, adoptata de Parlamentului Romaniei, constatam ca la unul din articole se spune “daca sunt problemele cu Curtea, Parlamentul va stabili calea de urmat”. Constitutia spune clar: referendumurile sunt validate sau invalidate de CCR. Ce treaba are Parlamentul sa stabileasca o cale de urmat? Si poate aflam public si care va fi calea de urmat de la dl. Voiculescu, pentru ca dansul a dat calea de urmat, de la el sau de la alti penali. Calea lor de urmat eu o stiu, dar nu as vrea ca ei sa faca pentru mine calea lor de urmat in politica”, a mai spus Basescu.

“Inca un lucru care mi se pare necinstit: au suspendat presedintele si vor sa ascunda abuzurile facute in saptamana neagra, prin decapitarea conducerii statului, prin abuz, vor sa ascunda si sa legitimeze prin votul poporului o actiune ilegitima, prin care au lovit grav in institutiile statului de drept prin abuz. Au procedat ca  bolsevicii de pe vremuri, ei faceau ilegalitatile dupa care chemau poporul sa le legitimeze Nu se cade sa-ti atragi propriul popor intr-o asemenea capcana, a legitimarii unor acte grave de subrezire a statului de drept”, a acuzat presedintele suspendat.

“Oricat ar fi romanii de suparati pe mine, nu vor veni sa legitimeze decapitarea abuziva a conducerii statului”

“Eu sunt convins ca romanii nu numai ca vor veni sa-si readuca tara la criterii democratice, oricat ar fi ei de suparati pe mine, va fi un referendum valid si nu vor veni sa legitimeze decapitarea abuziva a conducerii statului. Sunt convins ca le vor da si o lectie de cinste (celor din USL, n.red.)”, a mai spus Traian Basescu

Intrebat ce parere are despre intentia USL de a prelungi referendumul 2 zile, presedintele suspendat a raspuns, cu umor: “Eu nu stiu de ce nu il tin pana in noiembrie 2014, sa avem referendum deschis”.

“Imi asum misiunea imposibila sa obtin 50,1%”

“Ca sa ajunga sa schimbe mersul Justitiei, trebuie sa numeasca oameni ca procurorul Balan, care stabilea deja procurorii sefi la DNA, probabil si presedintele ICCJ, iar pentru asta au oprit calea mea in politica si m-au si pus pe tava poporului pentru judecata. Orice presedinte e judecat de popor, dar de regula din 5 in 5 ani; ei au vrut sa schimbe calea mea in politica eliminandu-ma, pentru a avea acces la Justitie. Dupa 8 ani de mandat, ultimii 3 in criza economica, e cel putin lipsit de fair-play sa-i ceri unui presedinte fair-play cu populatia  sa mai obtina 50%. De unde sa mai iau eu 50,1 procente de la popor dupa trei ani de mandat? Pare imposibil, dar imi asum aceasta misiune imposibila sa obtin 50,1%”, a conchis Traian Basescu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.