Basescu ingheata gazele

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, ca “avem sanse, cel putin in ceea ce priveste populatia, sa modificam calendarul liberalizarii pretului la gaze”, discutiile cu delegatia FMI pe aceasta tema ocupand cea mai mare parte a timpului la intalnirea de lucru desfasurata de dimineata la Palatul Cotroceni. Mai pe romaneste, gazele nu se vor scumpi pentru consumatorii casnici pana in 2018-2020, deoarece insusi seful statului, cu salariul lui de 5.400 de lei/luna, ar avea dificultati sa suporte majorarea. Insa nu la fel de norocosi vor fi consumatorii industriali.

“Eu cred ca avem sanse, cel putin in ceea ce priveste populatia, sa modificam calendarul, adica sa nu ajungem la pretul pietei in 2015, ci undeva catre 2018, 2020, undeva, aici. Va trebui ca Guvernul sa intocmeasca un program esalonat de ajungere la pretul pietei”, a precizat Traian Basescu in conferinta de presa desfasurata marti seara la Palatul Cotroceni.

Seful statului a adaugat ca “argumentul fundamental a plecat de la salariul meu”. “Am incercat o demonstratie cu un salariu net de 5.400 de lei sa arat cat ar fi costurile la populatie pentru incalzire si cei care sunt racordati la gaze, plecand si de la realitatea ca reteaua de alimentare cu gaze a caselor, a blocurilor este in continua extindere. Si se vede din capul locului ca, daca maine am liberaliza preturile la gaze, si eu as avea dificultati daca n-as avea masina de la Presedintie, daca n-as avea benzina cu care circul cu mijloacele de transport ale institutiei, casa de la Presedintie…”, a spus presedintele.

Traian Basescu a explicat ca a vrut sa aiba o discutie “in care sa pun in fata unor tehnicieni o realitate tot tehnica: ce salariu ar trebui sa aiba romanii astazi ca sa poata plati gazele la pretul pietei?”, iar apoi “lucrurile s-au flexibilizat”.

Cu intreprinderile “e mai greu”, a adaugat seful statului, precizand ca le da perfecta dreptate celor din delegatia FMI cand spun: “Voi dati gaz industriei mare consumatoare de gaze la pretul gazelor pentru populatie, iar productia este exportata in proportie de 60%”. “Deci, ce-am facut? Am exportat gaz ieftin, si aici au perfecta dreptate”, a conchis Basescu. Cu alte cuvinte, daca acum doua zile anunta o posibila amanare a liberalizarii gazelor si pentru industrie, nu numai pentru populatie, seful statului exclude acum o astfel de posibilitate. Ceea ce inseamna ca targul a fost facut, consumatorii casnici nu vor suporta scumpirile inerente liberalizarii preturilor.

Despre pretul energiei seful statului nu a facut vreo referire, dar poate sa fi fost discutat subiectul “la pachet” cu gazele, intrucat in declaratia publica de acum doua zile s-a referit la “liberalizarea preturilor gazelor si energiei”.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.