Băsescu: Investiţiile germane depăşesc 6 miliarde euro, au adus corectitudinea în afaceri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unui eveniment al Camerei de Comerţ Româno-Germane, că investiţiile germane în România depăşesc 6 miliarde de euro, ceea ce situează Germania pe locul III în rândul investitorilor din economia românească, iar cel mai important lucru adus de germani ţării noastre este “corectitudinea în afaceri”. Şeful statului a mai spus că, în primele 9 luni ale anului trecut, România a înregistrat o creştere cu 8,4% a exporturilor în Germania şi cu 6,5% a importurilor din această ţară. 

“Poate cel mai important lucru pe care investitorii germani l-au adus României a fost managementul, corectitudinea în afaceri, atmosfera de business corect a companiilor germane dezvoltate aici, în România”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a arătat că Germania nu este numai un partener economic, ci şi un partener politic al României în interiorul UE, precizând că speranţele sale pentru Schengen se leagă de sfârşitul acestui an, cînainte de a i se încheia mandatul.

“Sperăm ca în perioada următoare, până la sfârşitul anului, să începem şi procesul de intrare în Schengen, etapizat, urmând ca adoptarea Euro să fie momentul în care să spunem: am reuşit”, a mai declarat Traian Băsescu, amintind că anul acesta s-a făcut un pas important în integrarea deplină în UE, prin liberalizarea forţei de muncă.

Sectorul privat duce în spate economia

Însă “competitivitatea trebuie să fie obiectivul major al programelor pe care le avem cu instituțiile financiare internaționale, creșterea competitivității trebuie să fie obiectivul major al acțiunii interne a Guvernului”.

“Și, aici, nu ne putem plânge de investitorii străini. Este clar, sectorul privat este competitiv și este acela care a asigurat României un export de circa 53 de miliarde de euro anul trecut. Marea problemă este sectorul de stat, fie că vorbim de marile companii de transport feroviar, fie că vorbim de producătorii de energie, fie că vorbim de producătorii de gaze și transportatorii de gaze. Aici trebuie folosite cuvintele de ordine restructurare, creștere a performanțelor, investiții pentru modernizare”, a adăugat el.

Reproş de 8-9 ani al firmelor germane: calificarea forţei de muncă 

Traian Băsescu a precizat că “sunt conștient și de faptul că nu putem fi competitivi pe deplin până când sectorul de stat nu se diminuează prin privatizări parțiale sau majoritare și până când nu vom avea o forță de muncă bine calificată pentru a răspunde comandamentelor care vizeză creșterea competitivității”.

basescu germania 3

“Avem această problemă, a managementului în companiile de stat, și cea a calificării forței de muncă. Introducerea noii legi a educației acum 4 ani (Legea nr. 1/2011, n.r.) și a sistemului dual de învățământ pot fi o sursă care, în următorii ani, să înceapă treptat să rezolve problema calificării forței de muncă. Știu că acesta este unul din comandamentele firmelor germane și unul din motivele de reproș la adresa Guverului pe care firmele germane îl fac de cel puțin 8 – 9 ani. Speranța mea este că nu se va găsi vreun grup parlamentar care să aducă iar modificări la Legea Educației și să diminueze ceea ce a pornit bine, sistemul dual de învățământ, și care anul viitor ar trebui să ne dea primele promoții. Eu țin să mulțumesc investitorilor germani pentru deschiderea cu care s-au angajat în acest proces care necesită un parteneriat între școală și companii”, a mai spus preşedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.