Basescu, la Chicago: “Reformele si libertatea justitiei sunt ireversibile, ICCJ nu va mai fi la dispozitia partidului care guverneaza”. Vom vedea asta miercuri, in cazul Nastase

Reformele din justitie sunt ireversibile si niciun un partid nu isi va mai putea subordona magistratii sau parchetele, iar ICCJ nu mai poate fi pusa la dispozitia partidului care guverneaza, a declarat presedintele Traian Basescu, la Chicago, in cadrul unei intalniri cu romanii din SUA. Vom constata acest lucru miercuri, 23 mai, cand Inalta Curte va trebui sa dea verdictul in cazul dosarului de coruptie “Trofeul Calitatii”, in care Adrian Nastase a fost condamnat in 30 ianuarie la 2 ani de inchisoare cu executare si a facut recurs. Va fi al 5-lea termen, dupa 4 amanari din partea ICCJ, iar in 10 iunie faptele condamnatului Nastase vor fi prescrise. Aceasta va fi adevarata proba a justitiei.

“Eu cred ca sunt si lucruri ireversibile in Romania. Spre exemplu libertatea pe care a inceput sa o simta justitia, pentru ca am protejat-o de orice fel de ingerinta. Sunt lucruri care nu mai pot fi date inapoi”, a afirmat seful statului.

“Parerea mea e ca, indiferent cine ar veni la putere, lucrurile nu mai pot fi date inapoi”, a continuat presedintele, adaugand insa ca “singura deosebire” va fi daca reformele “vor merge mai repede sau mai putin repede, dar merg in directia buna”.

Basescu a mai spus ca va fi imposibil “sa mai pui parchetele la dispozitia partidului”. “Va aduceti amintele de sedintele la PSD, unde dl Nastase spunea cum sa-l ancheteze, sa-l aresteze pe Basescu; erau stenogramele acelea. Nu se mai poate astazi. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) nu mai poate fi pusa la dispozitia partidului care guverneaza iar daca vor incerca cei care sunt acum pana la alegeri la putere vor constata ca nu se mai poate”, a avertizat acesta.

“Aceasta e convingerea mea, ca om care stie dedesubturile statului roman si intimitatea lui”, a argumentat el.

Mass-media nu va mai putea fi facuta “sluga”, ca pe vremea lui Nastase

Totodata, seful statului a sustinut ca nici mass-media nu va mai putea fi facuta “sluga”, asa cum s-a intamplat in perioada in care Adrian Nastase conducea Guvernul. Traian Basescu a spus ca a acordat o “libertate totala” presei. “Uitati-va la televiziuni: de dimineata si pana seara se ocupa de Basescu. Si cati analfabeti sunt mult mai destepti decat presedintele lor!. Dar Romania avea nevoie de aceasta perioada de libertate totala”, a continuat presedintele.

In opinia sa, acest “exces de libertate” era necesar pentru ca romanii sa “inteleaga care sunt limitele reale ale libertati”. “Va aduceti aminte ca in timpul lui Adrian Nastase se spunea ca a controlat excesiv presa – si asa a fost. A facut-o dependenta de contracte, si asa a fost. Si-a facut-o sluga, si asa a fost”, a amintit Traian Basescu. El a precizat ca “ne trebuiau si 10 ani de libertate, pentru ca numai asa presa se va autoregla, politicienii si ei se vor autoregla”.

Traian Basescu se afla in perioada 20-21 mai la Summitul NATO de la Chicago, fiind insotit de ministrul de Externe, Andrei Marga, si de ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.