Basescu: Romania este nelegitim reprezentata la Bruxelles. Premierul isi asuma prerogativele Presedintelui

Traian Basescu a declarat joi, la Cotroceni ca “Romania este nelegitim reprezentata la Bruxelles”, intrucat premierul Victor Ponta si ministrul de Externe l-au impiedicat sa ajunga la Consiliul European. Cei doi nu i-au raspuns miercuri la scrisorile pe care le-a trimis de doua ori dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Presedintele are competenta de reprezentare a statului roman. In schimb, a primit telefon de la premier abia a doua zi, la ora 12.00, cand acesta se afla deja la Bruxelles, prin care ii cerea sa-i aprobe mandatul de reprezentare cu putin timp inainte de inceperea lucrarilor Consiliului European. Seful statului a precizat ca niciodata nu va depune plangere penala impotriva premierului, dar ca “este pentru prima oara in 8 ani de mandat cand sunt impiedicat sa-mi exercit atributiunile constitutionale”. Basescu a explicat si de ce a refuzat sa mearga si el la Consiliul European de joi: “Pentru a nu pune Romania intr-o situatie stanjenitoare”.

“Va marturisesc ca nu este cea mai vesela zi din mandatele mele de Presedinte al Romaniei, pentru ca este prima oara in 8 ani de exercitarea a functiei cand sunt impiedicat sa-mi exercit atributiunile constitutionale. De ce nu am plecat la Bruxelles, asa cum ma obliga Constitutia sa-mi reprezint statul, si asa cum a precizat si CCR, ieri? Dincolo de faptul ca am fost impiedicat s-o fac – nu vreau sa ma plang, dar este o realitate -, pot sa va spun ca pana in prezent, in cei 8 ani de cand eu reprezint Romania la Consiliul European, am reusit sa ne cream o buna reputatie. Romania a stiut intotdeauna sa isi formeze aliante variabile in functie de subiectele in discutie, in asa fel incat concluziile CE sa reflecte intotdeauna interesele noastre. Aceste concluzii au devenit pe urma, in multe situatii, actiuni ale Comisiei in favoarea Romaniei, sau s-au transpus in acte normative, prin preluarea lor de catre Consiliu, acolo unde sunt guvernele, si de catre Comisie si Parlamentul European. Aceasta reputatie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusa sub semnul intrebarii daca astazi, la Bruxelles, am fi mers doi delegati”, a argumentat Traian Basescu.

“Ar fi fost o situatie stanjenitoare”

“Ar fi fost o situatie stanjenitoare si eu cred ca intr-un moment in care nu numai Uniunea Europeana asteapta foarte mult de la acest Consiliu, dar toata lumea este focusata pe acest Consiliu, o stanjenitoare disputa Presedinte – Prim-ministru la Bruxelles nu ar fi facut doar inconjurul UE, dar si inconjurul lumii, pentru ca ziaristii ca dumneavoastra sunt peste tot si ar fi incercat sa speculeze orice fisura in derularea acestui Consiliu European, fie ea si o fisura cu aspect stanjenitor ca acea care ar fi putut viza delegatia romaneasca”,  a continuat seful statului.

“Daca tot se spune ca sunt chestiuni economice, nu i-am vazut in delegatia premierului pe Florin Georgescu  sau pe ministrul Economiei

“As remarca faptul ca este pentru prima data in perioada postdecembrista, in 22 de ani, cand un premier isi asuma prerogativele Presedintelui fara sa aiba un mandat de la acesta. As spune putin mai mult: o asumare nelegitima de mandat de reprezentare a statului. Asta cu atat mai mult cu cat incearca unii formatori de opinie sa arate ca aici se iau decizii economice. Nu. Se fixeaza concepte care pe urma sunt transformate la nivel national sau la nivelul UE in agende, in prioritati. Nu stiu daca dl. Florin Georgescu se afla la Bruxelles – nu? -, ca sunt chestiuni economice, sau ministrul Economiei. Nu cred ca se afla in delegatia Prinului-ministru”, a atras atentia presedintele.

“Romania e legitim prezenta la Consiliu, dar nelegitim reprezentata”

“Cert e ca Romania e legitim prezenta la Consiliul European, dar nelegitim reprezentata. Cred ca niciun parlamentar sau politician important nu are a se plange de modul cum Constitutia reflecta ordinea in stat, avand in vedere ca de 2 ani cer Parlamentului revizuirea Constitutiei. Acest tip de probleme se pot rezolva prin revizuire, nu prin incalcarea Constitutiei”, a adaugat el.

“Ar fi fost o situatie stanjenitoare si pentru partenerii nostri europeni sa arbitreze ei o disputa nationala. Eu am vazut astfel de dispute la alte state europene si stiu cat de rau erau etichetate astfel de evenimente, si personal nu am vrut sa particip, chiar abdicand de la o atributiune constitutionala”, a punctat seful statului.

“Agenda Consiliului European e mult mai subtila decat pare. Trebuie sa ai experienta necesara sa o intelegi si sa o abordezi”

“Agenda de astazi e mult mai subtila decat pare. De mai bine de un an si jumatate – si va rog sa ma scuzati ca-mi arog acest merit de a fi fost unul din liderii UE care au vorbit despre Statele Unite ale Europei – documentul care se va discuta azi si nu va aparea in Concluzii este despre cedare de suveranitate. Este cel mai important subiect, care nu este parte a Concluziilor Consiliului European. Sigur, nu e asa intitulat, dar se va vorbi de control bugetar, de unificarea fiscalitatii, de prioritizarea la nivel european a investitiilor, de cresterea autoritatii BCE. Nu veti vedea scris ceva despre suveranitate, dar se vor pune bazele despre o mai puternica integrare”, a explicat Traian Basescu.

“Este posibil sa se lanseze si posibilitatea alegerii directe de catre cetateni a unui lider al UE. Discutiile sunt incipiente, dar e clar ca ideea unei integrari tot mai rapide, tot mai puternice, e in substratul acestei agende si trebuie sa ai experienta necesara sa o intelegi si sa o abordezi”, a insistat seful statului.

Despre faptul ca ministrul Orban face parte din delegatie, traian Basescu a spus ca “lucrurile sunt mai complicate decat aria de expertiza a dlui Leonard Orban. El este un specialist al funcionarii Comisiei Europene si nu un politician cu propria sa viziune, sau daca o are functia il impiedica sa o manifeste”.

“Niciodata nu voi depune plangere penala impotriva premierului”

“Este impotriva vointei mele, dar am decis sa nu merg la Bruxelles ca sa protejez ceva ce am construit timp de 8 ani. (…) Niciodata nu voi depune plangere penala impotriva premierului. Nu am cerut nimanui, nu am facut astfel de afirmatii si le resping”, a raspuns Basescu unei intrebari.

“USL genereaza un derapaj democratic grav de cand a venit la guvernare”

Despre decizia de nerespectare a deciziei CCR insa, seful statului a precizat ca “aici vorbim de tema derapajului democratic grav pe care USL il genereaza de cand a venit la guvernare”.

“Nu avem numai atacul pe Curtea Constitutionala, atac incorect pentru ca ea nu este majoritara tinand de Presedinte sau de PDL, sunt derapaje de la democratie grave, nu numai in aceasta privinta, dar uitati-va pe presiunile si amenintarile pe Justitie, pe CSM, la tatitudinea multora dintre ministri, inclusiv a ministrului Justitiei“, a punctat presedintele.

“Nu aveam nevoie de publicarea in MO a deciziei CCR, ci sa nu fiu impiedicat sa ajung la Bruxelles”

“Suntem intr-o situatie in care statul de drept este pus sub semnul intrebarii prin atitudinea anuntata ieri de prim-ministrul Victor Ponta, dar si prin presiunile care s-au facut pe Justitie in ultimele doua saptamani. As mai face o precizare: decizia de ieri a CCR pentru mine nu necesita publicarea in Monitorul Oficial, pentru ca ceea ce a precizat CCR era si in Constitutie. Deci, practic, CCR a facut o citire a art. 80 si a art. 148 din Constitutia Romaniei. Eu nu aveam nevoie de publicarea ei in MO pentru a merge la Bruxelles, eu aveam nevoie sa nu fiu impiedicat sa ajung la Bruxelles”, a insistat Basescu.

Intrebat daca presiunea pe Justitie din ultimele 2 sapatamani s-a facut numai in cazul Nastase, presedintele a spus “Nu numai. Ma refer in general la atitudinea fata de Justitie”.

“Ponta nu a venit sa ceara mandat. M-a anuntat doar ca se duce”

Intrebat care este motivatia pentru care nu l-a mandat pe premier sa mearga la Bruxelles, presedintele a spus: “Nu a venit sa ceara mandat. M-a anuntat doar ca se duce. Azi la ora 12.00 mi-a dat un telefon sa-i aprob un mandat. Lucru… Pai deocamdata nu l-am primit; in al doilea rand, mandatul pentru Consiliul de azi este extrem de complicat si va garantez, privind la delegatia cu care a mers si stiind subtilitatile Consiliului, sunt convins ca nu au inteles mandatul pentru Consiliul European de astazi. Ce este bine insa este ca astazi discutiile sunt doar incipiente, legate de o mai puternica integrare, si ele vor evolua in perioada urmatoare”.

“Si MAE m-a impiedicat sa particip la Consiliul European”

Intrebat daca este inclus si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) in impiedicarea sa de a participa la Consiliul European, Traian Basescu a raspuns afirmativ, prezentand tot parcursul evenimentelor:

“Ma refer la doua institutii cand spun ca am fost impiedicat. Probabil ca nu stiti, dar asa am stabilit de 8 ani, ca presedintele sa transmita la MAE delegatia cu care participa la Consiliul European. Asta pentru ca sistemul de comunicatii al UE e atribuit MAE. Nu poti sa pui mana pe telefon si sa-ti anunti delegatia, pur si simplu delegatiile se comunica prin sistemul confidential de comunicatii, care se numeste COREU. Am transmis pe 28 iunie lista delegatiei, am primit raspuns de la ministru, semnat de ministrul de Externe, prin care ma informa ca, din dispozitia Prim-ministrului, nu se transmite delegatia stabilita de Presedinte. Ieri, dupa decizia CCR, am transmis inca o data delegatia la MAE, dar si in copie, la premier. In jurul orei 23.000 am transmis-o o data la MAE si la cabinetul Premierului, si, pana dimineata, delegatia pe care eu am stabilit-o nu a fos transmisa la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia Premierului si a ministrului de Externe, Presedintele a fost practic impiedicat sa isi exercite mandatul, pentru ca nu figureaza pe delegatia oficiala a Romaniei”, a explicat presedintele.

Intrebat daca, inainte de a-l desemna premier pe Victor Ponta, a discutat cu el problema reprezentarii Romaniei la Consiliul European, Basescu a raspuns scurt “Da”, insa nu a vrut sa continue si cu ce au stabilit.

Amintim ca Victor Ponta a plecat joi dimineata spre Bruxelles, insotit de ministrul de Externe si de cel al Afacerilor Europene.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.