Basescu, suspendat cu 256 de voturi. Antonescu, presedinte

Traian Basescu a fost suspendat cu 256 de voturi din functia de Presedinte al Romaniei. Crin Antonescu devine, astfel, presedintele Romaniei, insa abia luni se va instala la Cotroceni. Referendumul pentru validarea sau invalidarea actualului sef al statului va avea loc pe 29 iulie. Amintim ca in anul 2007, Basescu a fost suspendat cu votul a 322 de parlamentari.

Rezultatul era asteptat, dupa ce parlamentarii UDMR, UNPR si Minoritatile au declarat ca fiecare voteaza cum ii dicteaza constiinta. Parlamentarii USL sunt in numar de 214 – dar lipseste Adrian Nastase -, iar pentru ca suspendarea sa fie validata era nevoie de 218 voturi “pentru”.

Din randul celor 213 USL-isti prezenti fac parte si 3 parlamentari declarati de ANI incompatibili – decizie confirmata de Justitie, dar pe care Parlamentul refuza sa o puna in aplicare. Este vorba despre Sergiu Andon (PC), Florin Paslaru (PSD) si Mircea Diaconu (PNL).

De asemenea, senatorul PSD Catalin Voicu, condamnat la inchisoare cu executare, a putut vota suspendarea presedintelui, intrucat el a atacat sentinta la instanta superioara, iar pana la verdictul final va putea vota legi in Parlament si va incasa cei 10.000 de lei/luna indemnizatie si suma forfetara de care beneficiaza fiecare ales in Senatul Romaniei.

Numarul parlamentarilor PDL este de 142,  UDMR are 28, UNPR are 24, Minoritatile au 16 si neafiliatii sunt 10.

La sedinta de plen au fost prezenti 342 de parlamentari, astfel ca din total au lipsit 114  de la vot.

Bucurie in Piata Universitatii

In Piata Universitatii, circa 200 de oameni care asteptau votul din Parlament isi manifesta bucuria si scandeaza “Jos Basescu!”.

Tonul este dat de cateva persoane cu portavoce. Majoritatea sunt persoanele care au manifestat in ianuarie impotriva Guvernului PDL – in special revolutionarii, carora fostul premier Emil Boc le-a suspendat plata indemnizatiilor pentru anul acesta, iar Guvernul Ponta le reia

Indignare in Piata Victoriei

Tot circa 200 de persoane – de data aceasta impotriva premierului Victor Ponta – scandeaza sloganuri antiguvernamentale in Piata Victoriei – vizavi de sediul Guvernului – si amintesc despre plagiatul lui Ponta, manifestandu-si indignarea fata de “atacul USL asupra statului de drept”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.