Băsescu vrea capul lui Fenechiu, pentru Schengen: „Mă, frate, din ce-i făcut ministrul ăla al Transporturilor, de sacrifică ăştia interesele ţării pentru el?”, se întreabă UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care i-a cerut, printre altele, îndepărtarea din Guvern a oricărui ministru care se afă într-un proces penal aflat pe rol, nominalizându-l apoi pe Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor. Şeful statului a argumentat că o astfel de măsură „ne-ar face mai credibili” în faţa decidenţilor intrării României în Schengen. Aceeaşi scrisoare i-a fost transmisă şi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, căruia i-a cerut să elimine incompatibilii din Parlament şi să ia măsuri pentru eliminarea din Statutul parlamentarilor a prevederilor nelegale. Concret, “să fie acelaşi termen de revocare ca la orice alt cetăţean, 15 zile şi nu 45 de zile, şi să se elimine ideea de dovezi concludente pe care le cere Parlamentul în situaţia în care se cere ridicarea imunităţii unui parlamentar”.

Traian Băsescu a spus că Victor Ponta a avut o reacţie “necinstită” în urmă cu o zi, când se mira de ce Traian Băsescu îi cere să-l demită pe Fenechiu.

“Aici am văzut ieri o reacţie necinstită, poate specifică modului de a face politică a domnului prim-ministru, spunând „dar decretul l-a semnat preşedintele”, uitând însă să spună că nominalizarea a făcut-o dânsul, că a primit un vot în Parlament domnul Fenechiu şi că, în această situaţie, eu nu am posibilitatea legală să resping un ministru. Eu pot respinge un ministru doar dacă este vorba de o remaniere în relaţia prim-ministru – preşedinte. Altfel, un cabinetul votat de Parlament nu poate fi pus sub semnul întrebării de preşedinte şi nu poate refuza semnarea desemnării întregului cabinet, inclusiv a ministrului cu pricina. Deci a fost necinstit şi s-a bazat pe faptul că cei care se uită la televizor nu ştiu legea”, a spus Băsescu.

Iată şi declaraţia lui Ponta: “Dacă vă referiţi doar la cazul ministrului trimis în judecată – că e un singur caz, dl Fenechiu -, am mai explicat şi am discutat cu preşedintele chiar înainte să îl numesc. Şi reamintesc că preşedintele e cel care i-a semnat decretul, fiind vorba de o faptă care nu are legătură cu activitatea de ministru. Este mult anterioară. În secunda în care în primă instanţă va exista un act de condamnare, de orice formă, în aceeaşi zi domnul Fenechiu pleacă din Guvern. Dacă primeşte o sentinţă de achitare, cu atât mai mult înseamnă că trebuie să stea în Guvern”, a spus Ponta.

Acuzaţiile dure la adresa premierului Victor Ponta – mai ales – duc cu gândul la încălcarea acordului de coabitare semnat cu preşedintele. De altfel, Traian Băsescu a  invocat “nerespectarea cuvântului pentru care ai semnat”, fără să dea mai multe amănunte.

“Dacă premierul îmi trimite, în noaptea asta, o propunere de revocare a lui Fenechiu, vă asigur că nu-l găseşte răsăritul soarelui ministru”

Traian Băsescu a arătat că, iniţial, i-a spus premierului Victor Ponta să nu îl numească pe Relu Fenechiu în funcţia de ministru, pentru că a doua zi după ce se instalează Guvernul îl va suspenda. Însă recunoaşte acum că a greşit, pentru că nu citise legea.

“I-am spus: „Nu-l pune pe Fenechiu, pentru că îl suspend a doua zi după ce se instalează Guvernul” – şi a fost o eroare a mea, nu citisem legea. Pe urmă, am citit Legea răspunderii ministeriale, care spune că pot să-l suspend numai pentru fapte săvârşite în timpul mandatului de ministru. Deci, vă confirm că discuţia a existat şi a existat în aceşti termeni. Dar, spre exemplu, dacă premierul îmi trimite, în noaptea asta, o propunere de revocare a lui Fenechiu, vă asigur că nu-l găseşte răsăritul soarelui ministru”, a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a adăugat că “este singurul caz în care există un rechizitoriu trimis în instanţă, cu termene ş.a.m.d”, el arătând că “pentru orice om, funcţionează prezumţia de nevinovăţie, inclusiv pentru ministrul Transporturilor”.

“Problema este, însă, alta. Ea este legată de standardele politice ale ţării, standardul politic al acestui guvern. În politica la vârf, sunt nişte standarde, peste care nu trece nimeni, în UE – vedeţi câţi au demisionat pentru plagiat: numai din guvernul german, doi; de la Parlamentul European, o vicepreşedintă; preşedintele Ungariei… Deci, când e vorba de standarde, ele se respectă, dacă vrei să fii credibil. Or, în aceeaşi situaţie, suntem şi cu ministrul Transporturilor”, a insistat şeful statului.

Interesele ţării, sacrificate pentru un ministru şi câţiva parlamentari cu probleme de imunitate

“Credeţi că statele membre din Uniunea Europeană nu-şi pun problema: „Mă, frate, dar din ce-i făcut ministrul ăla al Transporturilor, de sacrifică ăştia interesele ţării, pentru ministrul Transporturilor? Mă, frate, câţi parlamentari cu probleme de imunitate sunt printre cei 588, de trebuie sacrificat interesul României, pentru câţiva parlamentari care se simt probabil ameninţaţi?”, a acuzat Băsescu.

“Or, tot acest joc: „Noi suntem patrioţi, dar nu facem ce trebuie să facem pentru ţară” arată cât de jos a coborât şi discursul politic, şi responsabilitatea pe care şi-o asumă actualii lideri. Ceea ce fac nu are nimic comun cu interesele României şi nu vor reuşi la nesfârşit să acopere, sub prezenţa la televiziuni şi cu declaraţii în spaţiul public, modul cum nu îşi servesc ţara. Este inadmisibil să conduci o alianţă de 70% în Parlament şi să nu reuşeşti să treci prin Parlament măsuri care sunt despre standardele europene!” a adăugat preşedintele.

Potrivit şefului statului, liderii majorităţii parlamentare, adică premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi pentru a încerca să ascundă un eventual eşec legat de intrarea în Schengen.

Traian Băsescu susţine că acea scrisoare ar fi putut reprezenta o şansă în plus pentru discuţiile privind accesul României în Schengen de la Consiliul JAI din martie.

“Motivul declaraţiei de presă de astăzi este legat de scrisoarea pierdută de unul din adresanţi, ca să nu spun „andrisanţi”, cea care viza ce credeam eu că mai trebuie făcut pentru a ne creşte şansele de a avea un rezultat pozitiv la următorul Consiliu JAI din 7-8 martie. Din păcate, liderii majorităţii parlamentare, fie că vorbim de premier, de Crin Antonescu, au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi, bineînţeles, pentru încercarea să ascundă un eventual eşec. Trebuie să vă spun că nu sunt la stadiul la care să fiu total pesimist, dar sunt convins că dacă ar fi ţinut cont de sugestia mea, am fi avut o şansă în plus”, a precizat Băsescu.

“Liderii vocali de astăzi au organizat lovitura de stat din iulie-august şi, în septembrie, nu a mai acceptat nimeni intrarea României în Schengen”

El a menţionat că este “într-o situaţie dificilă în faţa celorlalţi membri ai Consiliului European pentru că am cerut, o dată, în Consiliul European, să se înscrie în concluzii necesitatea ca în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne să fie discutat accesul României şi Bulgariei în Schengen”.

“Acest lucru s-a întâmplat la Consiliul din iunie 2012, care a stabilit discutarea intrării României în Spaţiul Schengen în Consiliul din septembrie 2012. Din păcate, aceiaşi lideri foarte vocali, de astăzi, au organizat lovitura de stat din iulie-august şi, în septembrie, nu a mai acceptat nimeni să discute intrarea României în Schengen, pe fondul unui raport dezastruos pe MCV, raport care a venit în luna august 2012”, a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a amintit apoi că “în luna decembrie, la Consiliul de iarnă din 2012, de asemenea, am reuşit să obţin în Consiliul European decizia ca accesul României în JAI să fie Consiliul JAI din martie, anul acesta”.

Multe state spun: “Să vedem Raportul MCV din decembrie”

“Sigur că multe state membre au condiţionat poziţia lor, de raportul MCV, care a apărut în ianuarie, şi ştim foarte bine că acolo avem şi lucruri bune, şi lucruri rele. Ştiu şi eu, cum ştiţi şi dumneavoastră, cum ştie şi domnul Victor Ponta, cum ştie şi domnul Crin Antonescu, despre faptul că unele state, spun în momentul de faţă „să vedem raportul din luna decembrie”. Eh, asta înseamnă, automat, împingerea momentului de discutare a accesului în Schengen în 2014. De aceea, cunoscând obiceiurile, cutumele în interiorul UE, am sugerat întâi public, pe urmă în scris, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere care, implicit, sunt şi conducătorii alianţei care deţine 70% în Parlament (…)  să ia câteva măsuri care erau posibile şi care puteau fi făcute cunoscute premierilor înainte de raportul care va fi în decembrie, dar care ar fi netezit multe din asperităţile care s-au creat prin ultimul raport”, a argumentat preşedintele trimiterea scrisorii.

“Cine să-i judece pe parlamentari, crescători de oi de prin Comisia Juridică ?!?”

Preşedintele a arătat că un alt lucru pe care l-a cerut în scrisoare s-a referit la prevederile din Statutul senatorilor şi deputaţilor.

“Unu: să fie acelaşi termen de revocare ca la orice alt cetăţean, 15 zile şi nu 45 de zile, şi să se elimine ideea de dovezi concludente pe care le cere Parlamentul în situaţia în care se cere ridicarea imunităţii unui parlamentar. Mai mult decât atât, sugeram că o simplă notificare cu menţionarea articolelor din Codul Penal, de care s-ar face vinovat parlamentarul, ar fi mai mult decât suficientă, pentru că nimeni nu va considera că este un element de democraţie faptul că se transmit probe concludente, pe care să le judece cine? Parlamentarii, care pot fi şoferi, crescători de oi sau cu multe alte îndeletniciri, prin Comisia juridică. Deci nu astfel de comisie poate judeca probele concludente, ci numai un procuror, în fază iniţială, şi un judecător, pe urmă”, a mai argumentat Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că atenţiona, la finalul scrisorii, asupra faptului că, prin luarea acestor măsuri “sau, poate, două din ele sau, poate, una, dar să se vadă că Guvernul, majoritatea parlamentară au bunăvoinţă să îndrepte cele semnalate în ultimul Raport; sau, poate, altele din cele semnalate în Raportul MCV”.

Dezarmaţi în faţa Consiliului JAI din 7 – 8 martie

“În lipsa acestui semnal, că Guvernul, Parlamentul României, majoritatea parlamentară au trecut la corectarea celor semnalate în Raportul MCV, cei care vor reprezenta România în Consiliul JAI din 7 – 8 martie sunt dezarmaţi. Ei nu au argumente în plus, faţă de ceea ce o ţară sau alta crede, din punct de vedere al poziţionării, în afara Raportului MCV. (…) Deci, puteau să facă aceste lucruri, să transmită tuturor guvernelor, pentru că la Consiliul Uniunii Europene deci, la Consiliul JAI, nu participă decât guvernele, deci, să fi transmis tuturor guvernelor paşii făcuţi de la apariţia ultimului Raport, şi cred că am fi avut o şansă în plus”, a precizat Băsescu.

El consideră că ideea lansată public şi de premier, şi de preşedintele Senatului, “să negociem cu fiecare stat, cu zonele sensibile”, este copilărească. “Nu aşa funcţionează Uniunea Europeană. Uniunea Europeană funcţionează pe criterii şi pe principii”, a arătat Traian Băsescu.

Cât despte “acuzaţiile pe care încearcă să le strecoare în pregătirea următorului JAI: „preşedintele nu vrea să intrăm în Schengen””, şeful statului le-a transmis “acestor oameni, care se află de aproape un an la guvernare”: “Mi-aş dori ca ei, vreodată – repet, vreodată, în viaţa lor politică  să se fi bătut sau să se poată bate pentru România aşa cum m-am bătut eu”.

Criza politică din Bulgaria nu afectează decizia pe Schengen

Preşedintele a acuzat că “aceşti oameni pun mai presus de interesul naţional interesele de partid”, arătând că el nu l-a tolerat niciodată în fostele guvernări. “Repet, niciodată nu l-am tolerat, ca abordare a unor partide aflate la guvernare sau a unei majorităţi, fie ea şi fragilă, cum era în timpul Guvernului Boc. Interesele de partid nu pot fi puse deasupra interesului naţional, iar politicienii care fac acest lucru este bine să nu stea la cel mai înalt nivel, pentru că deteriorează, constant şi consecvent, credibilitatea ţării”, a arătat Traian Băsescu.

Întrebat dacă actuala criză politică din Bulgaria ar putea afecta decizia pe Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare, aşa cum a opinat premierul Ponta, preşedintele a răspuns negativ: “Păi, acolo a fost o demisie. Demisiile sunt frecvente în spaţiul european, ca decizii politice, ca decizii utile, de dezamorsare, şi nu cred că situaţia din Bulgaria este cea care poate să ridice probleme la Consiliul JAI. Situaţiile care pot ridica probleme sunt cele în care nu respectăm normele statului de drept”, a conchis el.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. fenechiu trebuie data afara pt k nu se implica in a deboloca urgent licitatia de transport persoane judetean dumnealui nu stie k s au cumparat masini si suntem pe punctul de a da faliment chiar isi bate joc de o tara intreaga sa isi dea demisia dc nu poate face nimik urgent in cazul de fata

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.