CA al RADET a avizat transformarea regiei în societate comercială

Consiliul de Administraţie (CA) al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a avizat documentele necesare transformării regiei în societate comercială, informează Regia, într-un comunicat transmis redacţiei.

“Documentele vor fi înaintate Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) spre aprobare”, se precizează în comunicat.

Premierul Victor Ponta anunţa săptămâna trecută că se va întâlni cu primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, pentru a discuta despre situaţia RADET.

“Eu ştiu foarte bine care este situaţia şi în Bucureşti, şi în restul ţării. Ca în fiecare an, noi putem să sprijinim, însă soluţia este o decizie a Consiliului General. O să mă văd şi cu primarul interimar. Nu ştiu exact care sunt majorităţile acolo, cum funcţionează, dar, categoric, trebuie o soluţie radicală, pe care Consiliul General, din motive strict politice, că nu era decizia primarului şi nu este nici acum decizia primarului, ci a Consiliului General, trebuie să o ia, legată de RADET”, a spus Victor Ponta.

Studiul de oportunitate pentru transformarea RADET în societate comercială a fost aprobat prin Hotărâre CGMB în septembrie 2014.

În urmă cu doi ani, în 12 septembrie 2012, Victor Ponta anunţa pentru prima dată că are de gând să unifice RADET cu ELCEN. Guvernul USL a sters atunci penalităţile de 1,1 mld lei RADET la datoria istorică de 1 mld lei către ELCEN. Invitat de onoare la Palatul Victoria a fost însuşi Sorin Oprescu – acum arestat preventiv.

Fuziunea ELCEN cu principalul său datornic, RADET, le-a fost livrată bucureștenilor drept scăparea de facturile la încălzire. Astfel, Oprescu le promitea în martie 2013 că din 2016 vor avea căldura GRATIS.

Însă în primăvara asta, tot Oprescu anunţa că de la iarnă (noiembrie 2015 – martie 2016) bucureştenii vor plăti cu 10,2% mai mult la încălzire.

Directorul general al ELCEN Bucureşti, Marcel Octavian Nicolaescu a declarat acum două zile, într-o conferinţă de presă, că nu se mai pune problema fuziunii cu RADET.

Condiţiile ELCEN

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), faţă de care RADET a acumulat datorii de 3,58 miliarde lei până la 31 august, negociază cu conducerea Regiei eşalonarea acesteia pe 10 ani, cu condiţia ca până la sfârşitul lui 2015 să-i fie achitată, pe lângă factura curentă, 250 de milioane lei, necesari plăţii furnizorilor de gaze.

Şeful ELCEN a precizat că instituţia pe care o conduce nu încasează valoarea mărfii pe care o vinde RADET – apa caldă şi căldura -, precizând că va contracta prin licitaţie un credit de 150 milioane lei pentru a achita o parte din datora de 548 de milioane de lei pe care a acumulat-o către furnizorii de gaze – Romgaz, GDF SUEZ Energy România (Engie), Transgaz şi OMV Petrom.

Nicolaescu spune că în perioada 2009 – 2015 (timp în care el a fost 2 ani viceprimar al Capitalei) RADET a acumulat noi datorii deşi gradul de încasare de la populaţie este în Bucureşti de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară.

Bugetul Capitalei nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, spune el. Pentru 2015, CGMB a aprobat cu titlu de “subvenţie”, reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent PMB a achitat doar 430 milioane de lei.

Nicolaescu spune că CGMB trebuie să rectifice în regim de urgenţă bugetul PMB, astfel încât să aloce ca subvenţie pentru RADET încă cel puţin 200 milioane de lei, sumă ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către ELCEN.

Fără pericol de sistate a apei calde şi căldurii

Electrocentrale Bucureşti a ajuns la un acord cu Romgaz – compania care asigură gazele naturale pentru centralele termice din Capitală – astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă după 15 octombrie iar bucureştenii sa beneficieze de apă caldă şi căldură în această iarnă.

RADET asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Dintre abonaţii săi 95% sunt de tip casnic iar restul, de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

RADET Bucureşti administrează circa 4.000 de kilometri de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureştiului şi este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.