Călin Nistor, propus de ministrul Cazanciuc procuror şef adjunct la DNA

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a transmis, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de numire a lui Călin Nistor în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Amintim că Nistor asigură interimatul la şefia DNA din 11 martie a.c., fiind delegat pentru 6 luni. Iniţial, el a refuzat oferta premierului Victor Ponta – pe vremea când acesta era ministru interimar la Justiţie – de a ocupa postul de adjunct al Laurei Codruţa Kovesi – propusă tot atunci procuror şef la DNA. Ştim asta de la prim-ministru, care a făcut o declaraţie publică în acest sens. Între timp, Călin Nistor pare că a fost convins de noul ministru al Justiţiei să ocupe funcţia respectivă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, procurorul Călin Nistor a fost propus în funcţia de adjunct al şefului DNA întrucât cunoaşte problematica instituţiei, fiind asigurată astfel continuitatea în activitatea Direcţiei.

“La formularea propunerii a fost avut în vedere faptul că domnul procuror Călin Nistor a lucrat neîntrerupt în cadrul DNA începând din anul 2006, dobândind o experienţă semnificativă atât în ceea ce priveşte urmărirea penală, cât şi activitatea managerială. Având în vedere calitatea actuală, de procuror şef al DNA, domnul Călin Nistor cunoaşte  problematica  acestei structuri, astfel încât numirea sa în funcţie ar fi de natură să asigure şi continuitatea în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în document.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Tot vineri, CSM a anunţat că a înregistrat adresa ministrului Justiţiei privind avizarea propunerii de numire a lui Călin Nistor în funcţia de procuror şef adjunct al DNA.

“Având în vedere necesitatea respectării termenelor procedurii de avizare, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să stabilească data la care se va desfăşura interviul”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Cine este Călin Nistor

Călin Nistor, delegat în funcția de procuror șef al DNA în data de 11 martie a.c. s-a născut la 22 ianuarie 1970, în Rm. Vâlcea. A absolvit mai întâi Facultatea de Agronomie a Universităţii din Craiova (1989-1993) şi abia apoi Facultatea de Drept (1991-1995), la ambele frecventând cursuri de zi.

La început a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgășani (1995-1996).

Apoi a trecut la avocatură, exercitând această profesie din 1996 până în 2000, când a revenit în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani.

Între anii 2003-2005 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm.Vâlcea.

Între anii 2006-2008 a fost procuror la Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală.

De la 1 ianuarie 2008 şi până la 10 martie 2013 a deţinut funcţia de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești

La toate evaluările profesionale a obţinut calificativul „foarte bine”, potrivit CV-ului postat pe site-ul DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.