Capitala si-a desemnat castigatorii

1.663 de companii au intrat in Topul Firmelor din Bucuresti fiind premiate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) in cadrul a 51 grupe de activitati, structurate pe sase domenii de activitate. Transporturile au fost, bineinteles, reprezentate si ele in acest clasament.

Pe segmentul transporturi, depozitare si activitati conexe, la categoria intreprinderi foarte mari, prima pozitie este ocupata de Grupul Feroviar Roman, urmat de Romatsa Romtrans si Metrorex. La categoria intreprinderi mari, topul este dominat de TTS (Transport Trade Services) SA, urmata de Transpeco Logistics & Distribution si Blue Air. Pe podiumul de la categoria intreprinderilor mijlocii, s-au plasat BMW Vertriebs GmbH Salzburg Sucursala Bucuresti, MSC Romania Shipping si Unicom Tranzit, in timp ce primele intreprinderi mici bucurestene au fost Direct Aero Services, Societatea de Transporturi Auto Berceni si Rom Rail Transport. Potrivit CCIB, cele mai performante microintreprinderi pe segmentul de transporturi, depozitare si activitati conexe au fost My Air International si Spot Trading Import-Export.

Strainii domina sectorul de constructii

Pe segmentul lucrari de constructii, primele intreprinderi foarte mari in top au fost (in ordine) Tehnologica Radion, Hidroconstructia si Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93. La celelalte categorii, domina reprezentantele companiilor straine care activeaza pe piata romaneasca. Astfel, pe podiumul intreprinderilor mari, se afla Colas Franta Sucursala Romania, Mivan Kier Joint Venture Limited Newpark Sucursala Bucuresti si Romelectro, in timp ce podiumul intreprinderilor mijlocii este format din Strabag AG Austria Sucursala Bucuresti Romania, Lena Engenharia E Construcoes SA Portugalia Sucursala Bucuresti si HRV Building SRL. CCIB a plasat pe primele locuri la categoria intreprinderi mici companiile Orhideea Gardens, Best Construct Metropolitan si Central Europa Property Developement, in timp ce microintreprinderile in top au fost Premier Business, Grupul de Constructii Buridava si Midas Construct.

Clasamentul realizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti trateaza separat industria mijloacelor de transport, asezand pe podiumul intreprinderilor mari companiile Alstom Transport, Atelierele CFR Grivita si Honeywell Garrett. La categoria intreprinderi mijlocii, primele plasate au fost C&I Eurotrans XXI, Cautis J B 93 Prodcom Impex si Powertek Industry, in timp ce la categoria intreprinderi mici primele in top sunt Prosinco, American Nautics si GM & T International 2000. Primele microintreprinderi din industria mijloacelor de transport au fost BEMA International, Spectator Solis D.O.O. SRL Zagreb Sucursala Bucuresti si Metacom Group Management SRL.

Premianti de criza

„Sunt companiile care au rezistat cu succes primului val al crizei si care au indeplinit cumulativ criteriile impuse de metodologia de alcatuire a Topului“, a afirmat Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, explicand ca, spre deosebire de alte clasamente care se bazeaza exclusiv pe cifra de afaceri, acest top imbina elemente precum cifra de afaceri sau rata profitului cu unele care tin mai mult de latura calitativa a activitatii, precum eficienta utilizarii resurselor umane, a capitalului angajat sau efortul de dezvoltare. Investitiile companiilor bucurestene in tehnologii nepoluante, colectarea selectiva a deseurilor, inlocuirea unor materii prime si materiale cu impact negativ asupra mediului cu altele nepoluante au fost, de asemenea, recompensate de Camera Bucuresteana, Topul protectiei mediului fiind condus de compania farmaceutica Zentiva. In topul creativitatii, primii s-au clasat Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie (la sectiunea cercetare – invatamant) si Prosper Mod (la categoria productie servicii).

Bucurestiul, „centrul“ Romaniei

Din cele 141.934 firme bucurestene care au depus bilantul aferent anului 2008, 51.190 (41,7%) au indeplinit cumulativ criteriile stabilite in metodologia de realizare a Topului, in crestere cu 17.679 firme fata de editia precedenta. De mentionat ca Bucurestiul concentreaza 18% din comerciantii activi la nivel national si 20% dintre salariatii tarii. Firmele din Capitala realizeaza 35% din importurile la nivel national,

17% din exporturi, comertul bucurestean detine 25% din suprafata de vanzare si din desfacerile cu amanuntul la nivel national si contribuie cu 50% la valoarea pietei de software si servicii IT.

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.