Ce i-a dat Basescu lui Ponta in mapa rosie

Premierul Victor Ponta a raspuns curiozitatii jurnalistilor si dezvaluit ce i-a dat presedintele Traian Basescu in mapa rosie, la investirea Ecaterinei Andronescu la Cotroceni in functia de ministru al Educatiei: aceeasi scrisoare pe care a trimis-o liderilor USL inainte de congresele celor 3 partide din 7 aprilie, prin care seful statului se angaja sa demisioneze din functia de presedinte daca USL accepta revizuirea Constitutiei – parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Victor Ponta a declarat atunci ca formatiunea sa nu va negocia cu presedintele, dupa care a rupt scrisoarea. Duminica seara, premierul i-a cerut presedintelui, la Antena 3, sa-si dea amandoi demisia si sa se organizeze alegeri anticipate.

“Dl Presedinte mi-a dat o mapa in care era scrisoare pe care mi-o trimisese mie, dlui Antonescu si dlui Constantin atunci, inainte de congresele noastre, cu modificarea Constitutiei. […] Mi-a dat din nou scrisoarea pe care mi-o daduse si inaintea de congresele reunite”, a spus Victor Ponta.

Seful statului le ceruse liderilor USL la acea vreme ca Opozitia – care se afla in greva parlamentara – sa participe la discutiile privind revizuirea Constitutiei, astfel incat mandatul prezidential sa fie de 4 ani, iar referendumul de validare sa aiba loc la locale. Seful statului garanta ca va demisiona in timp util pentru ca in noiembrie sa poata di organizate si prezidentialele.

In deschiderea Congresului de la Romexpo insa, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca formatiunea sa nu are ce discuta si negocia cu presedintele Traian Basescu, liderul social-democrat rupand, demonstativ, scrisoarea de la seful statului in fata delegatilor la congres.

Acum, Ponta reia tema, incercand sa mute atentia publica de pe scandalul plagiatului sau cu aceea ca presedintele s-ar teme de noi alegeri sau – dupa ce a tot batut apa-n piua cu suspendarea lui -, ca ar tine cu dintii de scaunul prezidential.

In timpul protestelor din ianuarie din Piata Universitatii, Traian Basescu a reclamat ca Iliescu, Ponta si Antonescu doresc o Romanie neguvernata.

Imediat dupa instalarea la putere, Ponta si USL au declarat ca alegerile anticipate nu mai sunt oportune.

Amintim ca, miercuri, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea votului uninominal pur pentru parlamentare, iar acum USL se mobilizeaza sa discute in sesiune extraordinara a Parlamentului un nou proiect de lege.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.