Ce trece peste 100.000 euro în băncile din Cipru va fi taxat cu 40%

Deponenţii cu peste 100.000 de euro în cele mai mari două bănci din Cipru ar putea înregistra pierderi de 40% din sumele peste acest nivel, şi nu de 10%, cum se discuta săptămâna trecută. Michalis Sarris, ministrul cipriot de Finanţe, a declarat marţi, pentru BBC, că încă nu a fost luată o decizie, dar „ceea ce am văzut până acum sugerează un procentaj în această zonă”. Impozitarea masivă a depozitelor bancare este impusă de statele Zonei Euro şi FMI în schimbul acordării unui pachet de împrumuturi externe în valoare de 10 miliarde de euro. Pentru a primi banii, statul cipriot va trebui să asigure din surse proprii 5,8 miliarde de euro.

Băncile din Cipru sunt închise de la începutul săptămânii trecute şi ar fi trebuit deschise astăzi, dar Banca Centrală din Cipru a decis să prelungească termenul până joi. La reluarea activităţii vor fi aplicate măsuri temporare de limitare a tranzacţiilor.

Depozitele la cele mai mari două bănci ale ţării sunt garantate până la 100.000 de euro. Potrivit Acordului dintre Cipru şi statele Zonei Euro, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar depozitele de sub 100.000 de euro, garantate de stat conform legislaţiei europene, vor fi transferate la Bank of Cyprus cea mai mare bancă.

Sumele ce depăşesc 100.000 de euro vor fi blocate în conturi şi folosite pentru plata datoriilor băncii şi recapitalizarea Bank of Cyprus, pierderile deponenţilor urmând să fie, eventual, convertite în acţiuni, scrie BBC.

Autorităţile cipriote depun ‘eforturi intense’, potrivit guvernului de la Nicosia, sau ‘supraomeneşti’, potrivit Băncii Centrale a Ciprului, pentru a redeschide joi băncile a căror activitate cu publicul a fost suspendată pe data de 16 martie pentru a evita retragerile masive de numerar, consemnează şi AFP.

După acordul convenit între troica şi guvernul cipriot în 16 martie, ce prevedea o taxă pe toate depozitele bancare, inclusiv pe cele mai mici de 100.000 de euro, populaţia a luat cu asalt ATM-urile pentru a retrage cât mai mulţi bani şi, în consecinţă, Banca Centrală a decis închiderea temporară a băncilor.

Potrivit noului acord convenit cu troica în noaptea de duminică spre luni, precedentul fiind respins de parlamentul cipriot, depozitele mai mici de 100.000 de euro nu vor fi impozitate.

Cei mai afectaţi sunt oligarhii ruşi, care au depuse în Cipru peste 20 de miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro), potrivit agenţiei de presă Interfax.

Însă ediţia rusească a revistei americane Forbes citează din presa economică, pe pagina sa de internet, estimări mult mai mari ale nivelului acestor depozite. 

Astfel, Agenţia Moody’s a apreciat la 19 miliarde de dolari (14,6 miliarde de euro) fondurile plasate în Cipru ale unor companii ruseşti, la 1 septembrie 2012.

La acestea s-ar adăuga 12 miliarde de dolari (9,2 miliarde de euro) ai unor bănci ruseşti, plasaţi în instituţii financiare din Cipru.

În fine, depunerile unor persoane fizice din Rusia în bănci din Cipru sunt estimate, de presa economică, de la 8 până la 35 de miliarde de euro. (M.S.)

1 COMENTARIU

  1. Asta va trimite banii inapoi in Rusia unde tata Putin abia asteapta! In cel mult 10 ani de acum incolo daca dasteptii astia de la Moody’s sau de la FMI-care a fost si ramine o agentura americana- isi mai dau in petec impunind idiotenii in detrimentul clasei da mijloc-indiferent unde traiese asta!-Rusia va deveni noul paradis fiscal al lumii si va da apa la moara celor care spun ca SUA sint in declin. Ceeea ce , in paranteze fie spus ,este extrem de adevarat!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.