Ce vrea Voiculescu la negocierile din USL: un vicepremier pentru PC

Negocierile din USL s-au încheiat marţi la ora 17.30 fără ca liderii partidelor aflate la guvernare să ajungă la vreun consens, astfel că întâlnirile vor continua şi în zilele următoare. Dacă până acum problema numărul 1 era Iohannis şi postul său de vicepremier care s-ar fi subordonat, ca ministru de Interne – funcţie la care nu vrea să renunţe -, unui alt vicepremier – Gabriel Oprea -, acum a sărit cu pretenţii şi Dan Voiculescu, cu PC-ul lui de 2%. Astfel, s-a elucidat şi prezenţa lui „Felix” la Vila Lac 1, unde s-au întâlnit liderii USL şi despre care Crin Antonescu şi Iohannis declarau ieri că habar n-au de ce acesta a venit. Mai mult, Antonescu a afirmat prosteşte: „Nu mai reţin ce a spus Voiculescu, dar nu cred că a spus mare lucru”. Ei, iată că a contat ce a spus. Şi încă foarte mult.

„Nu avem astăzi o decizie, am avut o discuție în cadrul USL privind restructurarea Guvernului. A existat o propunere din partea mea ca prim-ministru ca Guvernul să meargă luni în Parlament cu o nouă formulă guvernamentală care să-l includă pe Iohannis ca ministru de Interne și viceprim-ministru și încă 3 viceprim-miniștri care să includă toate cele patru partide care formează USL”, a declarat premierul Victor Ponta la finalul reuniunii.

“Am propus să avem 4 vicepremieri, câte unul de la partidele aflate la guvernare – PSD, PNL, UNPR şi PC. Vreau să avem o formă de colaborare în cadrul Guvernului în aşa fel încât cei 4 vicepremieri să aibă o întâlnire cu mine înainte de şedinţele Executivului, pentru a da mai multă coerenţă actului de guvernare. Nu a a existat un consens asupra acestei formule în cadrul USL şi am stabilit să ne mai întâlnim”, a adăugat premierul.

PNL şi la guvernare, şi în opoziţie

Ponta a argumentat că vrea acea întâlnire politică înaintea fiecărei şedinţe de Guvern “pentru a îndepărta lucrurile care, din punctul meu de vedere, ca prim-ministru, nu au funcționat bine în formula actuală”.

El a exemplificat cu “acea situație extrem de neplăcută pentru un Guvern, când, practic, un partid care face parte din coaliția de guvernare nu este de acord cu deciziile Guvernului”. Premierul a arătat că astfel de situații trebuie evitate pe viitor, “pentru o mai bună coerență a actului de guvernare și ca o formă de încredere între parteneri”.

“Nu poţi, dacă esti la guvernare, să critici mereu”, a insistat el.

Ponta uită însă că la fel s-au comportat şi cei de la PSD în 2009, când s-au aflat la guvernare în Guvernul Boc, iar el era ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Antonescu şi Iohannis evită să apară lângă Ponta

Liderii PNL, în frunte cu Antonescu şi Iohannis, au plecat fără dă facă nicio declaraţie, refuzând să apară lângă partenerul de guvernare Viorel Ponta.

Însă şi premierul era negru de supărare, semn că lucrurile scârţâie rău de tot în coaliţie. În această dimineaţă, Antonescu l-a atacat voalat pe Dan Voiculescu – despre care spunea ieri că nu ştie ce a spus la întâlnirea de la Vila Lac 1, dar “nu cred că a contat”. Liderul PNL a făcut referire la “ăla micu”, Daniel Constantin, despre care a spus, ironic: “M-au speriat vorbele lui Daniel Constantin şi o să-mi bag minţile-n cap”.

4 miniştri delegaţi devin miniştri plini

O altă schimbare importantă este transformarea a 4 miniştri delegaţi în miniştri plini, şi doar unul dintre ei este de la PNL. Este vorba despre miniştrii Liviu Voinea (care a intrat ieri în PSD) – de la Buget, Maria Grapini (PC) – de la IMM-uri, Lucia Varga (PNL) – de la Ape, şi Constantin Niţă (PSD) – de la Energie.

Astfel, cei 4 vor fi ordonatori principali de credite şi nu vor mai sta la mâna miniştrilor cărora le erau subordonaţi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.