Cifra de afaceri în comerţul cu autovehicule a scăzut cu 4,9%

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut, în primele 11 luni din 2012, faţă de perioada similară din 2011, cu 4,9% ca serie brută şi cu 4,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor prezentate joi de Institutului Naţional de Statistică (INS). Cauzele sunt scăderile din comerţul cu autovehicule (-6,6%), din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-2,8%) şi din activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-1,8%). Pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, volumul cifrei de afaceri a scăzut cu 0,9% ca serie brută şi cu 1,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În noiembrie 2012, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţa de octombrie cu 1,8% ca serie brută, dar a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,4%,.

La serviciile de piaţă prestate populaţiei, volumul a scăzut în noiembrie faţă de luna precedentă cu 6,4% ca serie brută şi cu 1,1% ca serie ajustată.

Faţă de noiembrie 2011 însă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut cu 9,5% ca serie brută şi cu 8,1% ca serie ajustată. Pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, a crescut faţă de luna corespunzătoare a anului precedent cu 2,1% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a coborât cu 1,8% în noiembrie 2012 faţă de octombrie, din cauza scăderilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-17,9%), la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-4,3%), comerţul cu autovehicule (-2,0%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut, însă, cu 1,4% faţă de octombrie 2012.

La serviciile de piaţă prestate populaţiei, în noiembrie 2012 faţă de octombrie, cifra de afaceri, serie brută, a scăzut cu 6,4%, provenind de la scăderile înregistrate la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-10,6%), la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-7,5%), la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-6,5%), la activităţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-2,4%) şi la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-0,3%).

De asemenea, a scăzut şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,1%.

Scăderi semnificative faţă de noiembrie 2011

Comparativ cu noiembrie 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a scăzut cu 9,5% ca serie brută, în luna noiembrie 2012. Cauzele sunt: scăderile înregistrate la comerţul cu autovehicule (-13,8%), la întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-8,2%), la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-6,7%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-1,7%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în noiembrie 2012 a scăzut pe total cu 8,1% faţă de noiembrie 2011.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna noiembrie 2012 a înregistrat o cifră de afaceri cu 2,1% mai mare comparativ cu luna noiembrie 2011, provenită de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+49,4%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+12,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+4,1%) şi activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+2,0%). Activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 3,7%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,9% mai mare în noiembrie 2012 comparativ cu noiembrie 2011. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.