Cod Galben de GER. Copiii, varstnicii si bolnavii cronici sa stea in casa

Meteorologii au emis, sambata, o avertizare Cod Galben de ger pentru intervalul 28 ianuarie-3 februarie, cand sunt asteptate temperaturi intre -25 si -15 grade Celsius in 37 de judete. Medicul Raed Arafat recomanda ca persoanele varstnice, cardiacii, bolnavii cronici si copii mici sa stea in casa, iar daca este imperios necesar, sa se imbrace corespunzator si sa se deplaseze numai in intervalul 9.00-18.00. In Bucuresti, anumite farmacii acorda ajutor medical gratuit, anunta prefectul Cristian Atanasoaei.

Astfel, lanturile de farmacii Sensiblu, Centrofarm, Donna, Helpnet, Belladonna, Sibpharmamed, Gedeon Richter, Catena, 2NA, Mc Serv Tour-Sante vor sprijini in primul rand persoanele varstnice, cardiacii, diabeticii, persoanele cu probleme respiratorii si cetatenii care sunt sensibili la ger. Acestora li se va oferi ceai cald, li se va verifica tensiunea si li se va acorda un minim prim ajutor pana la venirea ambulantelor, acolo unde este cazul.

Primarul general Sorin Oprescu anunta ca Directia Generala de Asistenta Sociala (DGASMB) a Primariei Capitalei pune la dispozitia persoanelor fara adapost 140 de locuri in centrele sociale de urgenta, dintr-un total de 224 (in prezent in centrele sociale fiind cazate 84 de persoane).

In caz de extrema urgenta, Municipalitatea poate suplimenta locurile de cazare in adapostul de Urgenta al DGASMB, situate in Sos. Berceni nr. 12, Sector 4, in spatele Spitalului de boli cronice si geriatrie “Sf. Luca”. In centrele sociale, persoanele fara adapost beneficiaza de igienizare, ingrijiri si mancare calda.

Telverde pentru ajutorarea oamenilor fara adapost din Capitala

Pentru orice sesizare privind oamenii fara adapost, cetatenii Bucurestiului sunt rugati sa sune la nr. de telefon gratuit 0800.821.218.

In plus fata de centrele DGASMB, mai pot fi cazate cazuri sociale in Sectorul 1 (disponibile 90 de locuri), Sectorul 2 (disponibile 4 locuri pentru femei si 2 pentru barbate) si Secorul 3 (disponibile 3 locuri). In acest moment sunt ocupate  integral locurile de la sectoarele 4, 5 si 6.

Atat Politia Locala, cat si Ambulanta Bucuresti ajuta Directia de Asistenta Sociala, astfel incat cei fara adapost sa poata ajunge cat mai rapid in centrele sociale.

De asemenea, pentru cei care nu doresc adapost, dar se afla in evidentele DGASMB, institutia a distribuit caciuli, sosete, manusi, camasi si pantaloni, la sediul Policlinicii sociale din strada Dristorului nr. 81 – 88 (colt cu Baba Novac).

Reamintim bucurestenilor ca pot beneficia de ceai si supa calda in cantinele DGASMB aflate la urmatoarele adrese:

– Sfantul Constantin, nr. 8, sector 1;

– Calea Grivitei, nr. 216, sector 1;

– Agricultori, nr. 44, sector 2;

– Bdul Dacia, nr. 196, sector 2;

– Calea Ferentari, nr. 91, sector 5;

– Sediul DGASMB, str. Foisorului 56-58

– Policlinica sociala din str. Dristorului 81-88.

Raed Arafat: Monitorizam oamenii strazii

Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat sambata seara ca principalul obiectiv in perioada Codului Galben de Ger este monitorizarea persoanelor fara adapost. “Pana in prezent au fost adunate 150 de persoane fara adapost de catre Serviciile de Urgenta prespitalicesti si alte 100 de persoane s-au prezentat la Unitatile de Primire Urgente. Cele care nu au solicitat asistenta medicala au fost transferate la adaposturi. Recomand populatiei, in special batrani si copii, persoane cardiace, sa nu iasa pe strada, sau daca o fac, sa fie bine imbracati, pentru a evita situatii nedorite”, a afirmat dr. Arafat.

Din ce in ce mai frig

In zilele urmatoare va fi din ce in  ce mai frig. Temperaturile vor scadea constant, cu cate 2-3 grade pe zi. Atentionarea meteo este valabila pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania si Maramures, unde  vremea va fi geroasa mai ales in cursul noptilor si al diminetilor. Exceptie fac judetele vestice Satu Mare, Bihor, Arad, Timis si Caras-Severin.

Sambata dimineata s-a inregistrat si cea mai scazuta temperature din aceasta iarna: -26,2 grade Celsius, la Intorsura Buzaului.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.