Cod Galben de ploi torenţiale şi vijelii, până joi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni dimineaţă, două atenţionări Cod Galben de ploi şi vijelii, valabile în majoritatea regiunilor, de luni la ora 16.00 până miercuri la ora 9.00. Meteorologii vor emite şi o a treia avertizare, marţi la prânz, valabilă de miercuri dimineaţă până joi seară, a anunţat, luni, Ion Sandu, şeful ANM. Cantităţile de apă vor fi de 20-25 litri/mp, iar izolat, de 50-60 litri/mp.

“Va începe să plouă în după-amiaza aceasta până mâine dimineaţa, în partea de vest a ţării – la aceasta se referă prima atenţionare. A doua atenţionare este valabilă de mâine dimineaţă până miercuri dimineaţă la ora 9.00, deplasat puţin spre centrul ţării, dar plouă peste toată România din cauza instabilităţii, însă noi dăm Cod Galben pentru zonele unde sunt suprafeţe mai mari cu precipitaţii. Marţi în jurul orei 12.00 va fi emisă a treia atenţionare, valabilă de miercuri dimineaţă până joi seară”, a precizat Ion Sandu, la comandamentul de la Guvern.

“Sunt cantităţi importante de precipitaţii. Singura veste bună este – dacă putem să o numim bună – că din data de 14 – sunt semnale în momentul de faţă – vor fi ploi nesemnificative. Prin urmare, după intrarea viiturii pe Dunăre, să nu se mai cumuleze”, a adăugat el.

Cod Galben luni: de luni după-amiază până marţi dimineaţa vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Oltenia, nordul Moldovei şi al Munteniei, precum şi în zona de munte.

În aceste regiuni vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 50…60 l/mp.

cod prima zi

Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi în cursul nopţii şi în sudul şi centrul Munteniei, dar şi al Moldovei, inclusiv în zona Bucureşti, însă la cote mai reduse.

Cod Galben marţi: pe parcursul zilei de marţi, până miercuri dimineaţa, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureş şi în cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, precum şi în zona de munte.

Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 60 … 70 l/mp.

cod a doua zi

Manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în restul teritoriului, dar la cote mai reduse. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.