Codul Portocaliu s-a făcut Galben, starea de alertă rămâne

Meteorologii au ridicat avertizarea Cod Portocaliu şi au emis pentru 11 județe din estul şi sud-estul ţării numai Cod Galben de ninsori viscolite. Acesta va fi valabil până la ora 23.00, când ANM va reveni cu o actualizare. Starea de alertă instituită prin hotărâre de premierul Victor Ponta va rămâne însă pentru judeţele Buzău, Vrancea şi Brăila, chiar dacă acestea au ieşit de sub incidenţa Codului Roşu – chiar de ieri – şi, acum, şi din cea a Codului Portocaliu.

Se află sub avertizare meteo județele Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, acestea rămânând însă sub Cod Galben.

În aceste zone va continua să ningă în general slab, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși la rafală 50 km/h, temporar viscolind sau spulberând zăpada, anunţă ANM.

La şedinţa Comandamentului de iarnă de la ora 12.00, premierul Victor Ponta a anunţat că a declarat stare de alertă pentru cele trei judeţe aflate ieri, pentru 6 ore, sub Cod Roşu de ninsori şi viscol.

“Am primit şi am aprobat propunerea privind disponibilizarea din fondul de rezervă a cantităţilor de motorină necesare pentru judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea şi, evident, vom pune la dispoziţie, atât de la Armată, cât şi de la Rezervele Statului, mijloacele necesare pentru asigurarea alimentării zonelor care sunt izolate în acest moment.

Vreau să dau foarte clar semnalul, în baza a ceea ce ne-au spus specialiştii de la ANM, că până la sfârşitul acestei săptămâni rămânem în acest dispozitiv special, chiar dacă o zi sau două vremea se îmbunătăţeşte, codul roşu a fost anulat, aseară a fost transformat în cod portocaliu, însă trebuie să rămânem în acelaşi dispozitiv”, a spus Ponta.

În aceaste condiţii, starea de alertă rămâne pe o perioadă nedeterminată. Chiar dacă judeţele în cauză se află acum sub Cod Galben, urmările viscolului şi ninsorilor sunt greu de înlăturat.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.