Concediaţii Mechel Câmpia Turzii au blocat E60

Nemulţumiţi că nu îşi primesc salariile compensatorii, concediaţii de la Mechel Câmpia Turzii au început cea de-a treia săptămână de proteste apelând la o formă inedită: au blocat drumul european E60, pentru o oră, timp suficient cât să de adune pe ambele sensuri sute de maşini, deşi circulaţia fusese deviată de Poliţia Rutieră pe rute alternative. Premierul Victor Ponta a declarat că înţelege „nemulţumirea, suferinţa şi nedreptatea care li se face celor de la Câmpia Turzii sau altora”, dar „în acest moment, pe legislaţia actuală, Guvernul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate privată 100%”.  El susţine că a cerut ministerelor Economiei şi Justiţiei să găsească soluţii juridice care să preîntâmpine astfel de situaţii, în sensul că trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru şefii societăţilor private care nu-şi respectă obligaţiile.

Drumul european E60 trece exact prin faţa combinatului, iar peste 100 de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-au adunat aici încă de dimineaţă. Au blocat traficul rutier în jurul prânzului, când circulaţia era mai intensă. S-au mutat apoi în curtea combinatului, unde au continuat protestul.

Disponibilizaţii nu ştiu ce să mai facă să atragă atenţia autorităţilor. Speră ajutor din partea lor. Practic, se agaţă de cele 3 salarii compensatorii pe care trebuie să le primească, deşi ei au nevoie de locuri de muncă.

“Ne-au minţit şi şi-au bătut joc de noi. Ne-au spus că vineri ne vor da banii, dar nu s-au ţinut de cuvânt”, reclamă ei.

Aceasta este cea de-a treia săptămână de proteste ale foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii, faţă de neplata salariilor. Sunt 700 în total, concediaţi în ianuarie şi februarie, şi vin şi ei cu rândul să protesteze.

Conducerea Mechel Câmpia Turzii spune că are conturile blocate şi le-a propus ca, pentru plata eşalonată pe 3 luni a salariilor compensatorii, să taie utilaje casate şi să le vândă la fier vechi, dar disponibilizaţii au refuzat această soluţie.

Iar aceasta după ce prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, i-a asigurat, după o întâlnire cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că până în 15 martie îşi vor primi banii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.