Constructiile, in picaj

 

Activitatea din constructii va continua sa scada in perioada decembrie 2011 – februarie 2012, dar este oarecum firesc, avand in vedere perioada de iarna. Si in industria prelucratoare si servicii vor fi scaderi, dar activitatea din comertul cu amanuntul va inregistra o stabilitate relativa, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Ei mai estimeaza ca preturile vor creste in comertul cu amanuntul, servicii si industria prelucratoare, dar in constructii vor stagna.

Astfel, la capitolul constructii, in urmatoarele trei luni va fi o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -39%), a numarului de salariati (sold conjunctural -33%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -37%). Preturile lucrarilor de constructii vor avea o relativa stabilitate (sold conjunctural 2%).

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -9%) si o relativa stabilitate a numarului de angajati (sold conjunctural -5%). Pe de alta parte, pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural de plus 9%).

In decembrie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice in urmatoarele trei luni (sold conjunctural de plus 1%), a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural plus 3%) si a numarului de salariati (sold conjunctural plus 4%).

Pentru urmatoarea perioada, angajatorii prognozeaza o crestere moderata a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural plus 8%).

La preturile de vanzare cu amanuntul vor fi inregistrate cresteri (sold conjunctural plus 16%).

Conform estimarilor din luna decembrie, cifra de afaceri va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -6%), o tendinta similara urmand a avea si numarul de salariati (sold conjunctural -8%).

Managerii se asteapta ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor sa aiba o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural plus 9%).

Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.