Cum păgubește Eldorado Gold bugetele statelor unde operează

Un nou raport al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinaţionale (SOMO) care arată că, în timp ce Grecia este nevoită să adopte măsuri dure de austeritate, redresarea economică a acesteia este subminată de eschivarea plăţii taxelor prin intermediul Ţărilor de Jos.

Raportul Fool’s Gold prezintă modul în care compania minieră canadiană Eldorado Gold reuşeşte să eschiveze plata taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală din Olanda. Astfel, s-a ajuns la pierderi fiscale de 1,7 milioane de euro pentru Grecia, în ultimii doi ani. Există, de asemenea, numeroase îngrijorări în ceea ce preiveşte mediul înconjurător şi respectarea drepturilor omului, arată Mining Watch România, în comunicatul remis redacției.

Acest mecanism de eschivare al plăţii taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală este exemplul perfect pentru felul în care Eldorado operează la nivel mondial, inclusiv în România.

Firme-cutie poştală olandeze

Eldorado foloseşte firme-cutie poştală olandeze pentru a evita plata impozitelor, deşi nu desfăşoară nici un tip de activitate operaţională în Ţările de Jos. Raportul “Fool’s Gold” a constatat că Eldorado utilizează o schemă de finanţare a împrumuturilor care mută plata dobânzilor de la filiala greacă Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie poştală, către o entitate din Barbados în care venitul rămâne neimpozitat.

Dacă această structură de finanțare persistă, profiturile viitoare înregistrate din derularea proiectului minier și impozitul aferent pe venit este de așteptat să fie redus substanțial, mai ales dacă aceasta se practică în combinație cu alte tehnici de evaziune fiscală utilizate pe scară largă de către firmele din sectorul extractiv. “Uniunea Europeană și Țările de Jos au standarde duble. Pe de o parte se impun măsuri de austeritate dure care au efecte sociale și economice devastatoare în Grecia; pe de altă parte facilitează eschivarea plății taxelor care păgubește statul grec de milioane de euro”, spune cercetatorul SOMO, Katrin McGauran.

Același model și în România

Raportul arată că operatorul minier folosește aceeași structură și pentru România. Compania olandeză tip cutie poștală Eldorado Gold (România) BV, cu active de 15 milioane de dolari, dar nici un angajat, este proprietarul direct al Deva Gold care intenționează să opereze mina Certej.

Deva Gold este finanțată printr-o facilitate de credit în valoare de 200 milioane de dolari a unei alte firme cutie poștală olandeză, Eldorado Gold Treasury BV, care la rândul său, este finanțată prin bilete la ordin emise de acționarul său olandez (Eldorado Gold Cooperatief).

Evidențele contabile arată că Eldorado Gold Cooperatief a primit împrumuturi de la două filiale din Barbados în 2013, în valoare de 100 milioane, respectiv 25 milioane de dolari. Mina românească de la Certej este, prin urmare, în cele din urmă finanțată din Barbados.

Până în prezent o cercetare în profunzime încă nu a fost făcută în ceea ce privește finanțarea minei Certej. Cu toate acestea, se pare că plățile de dobânzi din România către Olanda, care ar trebui să fie impozitate ca venit pentru grupul de întreprinderi, nu sunt impozitate nicăieri, doar în paradisul fiscal Barbados. Acest lucru ar reduce profiturile din România și în consecință, impozitul aferent pe profitul înregistrat în cazul în care mina Certej va începe vreodată.

Eschivarea plății taxelor, problemă structurală

Fool’s Gold arată că schema practicată de Eldorado Gold nu e un caz izolat – țări de conduită fiscală, precum Olanda și Luxemburg sunt utilizate la scară largă de către companiile străine care investesc în Grecia. Raportul arată că un uimitor 80% din investițiile directe din Olanda în Grecia se desfășoară prin intermediul firmelor de tip cutie poștală – problematică prea puțin prezentată în expunerea cauzelor deficitului bugetar al Greciei.

Cercetătoarea SOMO, Indra Römgens: “Abuzurile fiscale a marilor corporații care își desfășoară activitatea în Grecia și rolul de facilitare pe care UE îl exercită privind legislația fiscală a statelor membre, ar trebui să fie atent analizate de comisia specială a Parlamentului European pentru decizii fiscale”

Din nou, România poate fi comparată cu Grecia. Olanda este cel mai mare investitor în România , cu o valoare 20 149 de milioane de dolari în 2013 dintr-un total de investiții străine directe de 82 606 millioane de dolari. Aceasta înseamnă 24 la sută din toate investițiile străine directe din România provin din Olanda. Dar dacă luăm în considerare că 80 la sută din aceaste investiții sunt redirecționate prin Țările de Jos, pentru a evita taxele din România, ajungem la concluzia că 19 la sută din totalul investițiilor din țara noastră (16,119,000 dolari) sunt atribuite firmelor olandeze tip cutie poștală și implict profiturile lor nu sunt impozitate corespunzător.

“Guvernul român ar trebui să efectueze o analiză cost-beneficiu a proiectului Certej planificat de Eldorado Gold, care să analizeze critic legalitatea structurii fiscale a societății și să cuantifice nu doar venituri fiscale potențiale și crearea de locuri de muncă, dar și pierderile de mediu, sociale și de locuri de muncă așteaptate să se producă în eventualitatea începerii operațiunilor miniere”, este de părere Roxana Pencea, de la Mining Watch România.

Dați click pentru a vizualiza în limba română Fools Gold-rezumat. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.