De ce să îţi trimiţi copilul să înveţe în Occident? Cum obţii o bursă la o şcoală de elită

Te-ai gândit ce va face copilul tău când va fi mare? Cum se va descurca în jungla economică, dacă va fi pregătit să facă faţă provocărilor, dacă va ştii să sesizeze oportunităţile, să îşi croiască propriul drum.

Pe noi, şcoala nu ne-a pregătit pentru trecerea de la comunism la capitalismul sălbatic, pentru curbele de sacrificiu, pentru criză şi abundenţa pe credit. Ne-am adaptat din mers, am improvizat, am învăţat mai mult la „şcoala vieţii” decât pe băncile şcolii cum să ne descurcăm într-un prezent instabil şi cu perspectiva unui viitor imprevizibil.

Pentru copiii noştri, există o alternativă. Blamată de mulţi, lăudată de alţii, şcoala din Occident nu este deloc „sperietoarea” pe care mass-media a promovat-o ca fiind destinată exclusiv potentaţilor zilei.

Teodora Răducanu, Secondary Education Coordinator la IntegralEdu, explică avantajele studiilor în străinătate şi cum se poate accesa o bursă, într-un interviu acordat KeysFin.

Teodora Răducanu

ÎNCERCAŢI MAI ÎNTÂI SĂ-L TRIMITEŢI ÎN TABĂRĂ ÎN OCCIDENT”

Dacă vrem să ne trimitem copiii la şcoală în Occident, ce sfaturi ne oferiţi, unde ar trebui să îi trimitem dacă, de exemplu, vrem să urmeze o carieră în business? Cum alegem cea mai bună destinaţie?

T.R.: Alegerea şcolii şi a programului de studiu potrivit pentru copil este foarte importantă, motiv pentru care sfatul meu, ca şi consultant educaţional cu experienţă, este ca familiile interesate să înceapă procesul de consultanţă, pregătire şi admitere cu cel puţin un an înainte de începerea studiilor. Este bine de ştiut că unele şcoli încep procesul de admitere cu 2-3 ani înainte de începerea studiilor în şcoala respectivă.

Ţinând cont de profilul şi vârsta copilului, de programul de studiu potrivit, de tipul şcolii, de ţara dorită, etc. v-aş recomanda să începeţi din timp pregătirea, cu înscrierea copilului într-o tabără educaţională în străinătate.

Tabăra îi oferă copilului experienţa studiului într-o şcoală din străinătate pe durata a 2, 3 sau 4 săptămâni, îi oferă cunoaştere în ceea ce priveşte programele de studiu oferite de liceele din străinătate, îi trezeşte curiozitatea şi entuziasmul.

În funcţie de scopul taberei, ne putem orienta către o tabără ce îi va imbunătăţi nivelul lingvistic, o tabără ce îi va oferi şansa de a studia anumite materii conform curriculei ţării respective, sau o tabără ce îl va ajuta să înteleagă mai bine domeniul în care îşi doreşte să se specializeze (business, medicină, politică, arhitectură, etc.).

Experienţa mediului internaţional, legarea de noi prietenii, activităţile recreative, excursiile şi momentele de neuitat pe care le oferă o tăbără în străinătate sunt, de asemenea, aspecte demne de luat în considerare.

campus

Am luat decizia de a-l trimite la studii într-o ţară străină. Ce urmează?

T.R.: Primul pas constă în programarea unei întâlniri cu un consultant. După alegerea programului de studiu şi a tipului de şcoală potrivit, porneşte procesul de aplicaţie parcurgând toţi paşii necesari, inclusiv susţinerea testelor şi a interviului de admitere.

După primirea unei oferte din partea şcolii/şcolilor abordate, următorul pas recomandat este vizitarea acestora. Pe durata vizitei, atât familia cât şi copilul au ocazia să discute cu personalul şcolii, au posibilitatea să vadă care este abordarea profesorilor, cât de fericiţi sunt copiii care studiază deja acolo, care sunt facilităţile de care dispune şcoala, unde va fi cazat copilul, unde va mânca, cum îşi va petrece timpul liber, etc. Tot pe durata vizitei, copilul îşi poate da seama dacă se va integra în atmosfera şcolii sau nu.

După vizită, familia decide care dintre ofertele primite va fi cea pe care o vor accepta. Acceptarea ofertei se face prin completarea formularelor de acceptare şi prin plata depozitului specificat în oferta primită.

CRITERIILE DE SELECŢIE PENTRU O ŞCOALĂ DIN OCCIDENT

Cum selectezi şcoala care i se potriveşte cel mai bine? Decizia ne aparţine sau este necesară şi un accept al şcolii respective?

Alegerea unei şcoli începe cu o bună cunoaştere a profilului copilului şi a nevoilor acestuia, atât din punct de vedere academic cât şi din punct de vedere personal.

În functie de tipul şcolii (tip boarding sau tip college), în funcţie de programele educaţionale oferite (A-Levels, International Baccalaureate, Swiss Matura, Abitur, Canadian Education System, American High School Diploma), în funcţie de specializarea pe care şi-o doreşte la universitate şi în functie de abordarea profesorilor, selectăm şcolile care răspund cel mai bine nevoilor copilului.

campus 3

Aici aş sublinia faptul că fiecare şcoală urmăreşte să descopere, pe parcursul procesului de admitere, dorinţa copilului de a studia la şcoala respectivă precum şi existenţa compatibilităţii între profilul aplicantului şi profilul, ethosul şcolii.

Dacă ar fi să generalizăm, pentru primirea unei oferte, criteriile de selecţie sunt următoarele: foaia matricolă foarte bună; nivel bun de stăpânire a limbii de studiu, de la intermediar la avansat, în funcţie de vârsta aplicantului şi de programul de studiu pentru care aplică; diplomele curriculare şi extracurriculare (tabere internaţionale, competiţii sportive şi/sau artistice, certificări lingvistice, activităţi de voluntariat, olimpiade, etc.); testele şi interviul de admitere. Testele de admitere se susţin la sediul IntegralEdu, reprezentant oficial a peste 100 de licee din străinătate.

campus 2

Există şcoli selective şi scoli mai puţin selective, mai flexibile în ceea ce priveşte criteriile de admitere, şcoli ce îşi propun să ajute fiecare elev să îşi atingă potenţialul maxim, oricare ar fi acesta. Aceste şcoli sunt recunoscute pentru valoarea adăugată pe care o aduc în educaţia copiilor.

COPIII, MONITORIZAŢI ŞI EVALUAŢI PERIODIC. DATELE, DISPONIBILE PĂRINŢILOR”

Care sunt paşii care trebuie să îi fac, când şi cum se plăteşte, cine îl preia pe copil, cine are grijă de el, cine îl monitorizează etc? De unde am garanţia că se ţine de carte, dincolo de ce îmi spune la telefon?

T.R.: Familia primeşte din timp toate informaţiile referitoare la regulile şcolii, la plata taxelor, la drepturile şi obligaţiile elevului, părinţilor, şcolii. De două ori pe trimestru, familia primeşte rapoarte de evaluare din partea fiecărui profesor şi din partea tutorelui academic.

De asemenea, majoritatea şcolilor au dezvoltat un portal online pentru părinţi cu ajutorul căruia părinţii sunt zilnic informaţi despre progresul copilului, despre absenţele şi/sau întârzierile la ore, despre notele acestuia.

Adesea îi auzim pe părinţi spunând că ştiu mai multe despre activitatea copilului la şcoală de când studiază în străinătate decât ştiau atunci când studia în România.

ÎNVĂŢAREA LOGICĂ ŞI GÂNDIREA CRITICĂ, ÎN PRIM-PLAN”

Dacă a terminat studiile liceale în Occident, ce urmează după asta? Poate să obţină o bursă pentru universitate, există cineva care să-l ajute acolo să îşi urmeze drumul, să îl călăuzească către ceea ce îşi doreşte, către ce este înzestrat? În esenţă, cu ce se alege după ce şi-a făcut studiile în Occident?

T.R.: Toţi cei care schimbă sistemul educaţional românesc cu sistemele educaţionale oferite de şcolile din străinătate îşi doresc o altfel de pregătire academică, o altă abordare, o şansă în plus pentru admiterea la universitatea dorită.

Pentru a avea o imagine clară asupra beneficiilor studiilor liceale în străinătate, trebuie să discutăm despre pregătirea pe care o oferă liceele din străinătate, atât din punct de vedere academic cât şi al dezvoltării personale.

Participarea activă la orele de curs, învăţarea logică, gândirea critică, argumentarea, interdisciplinaritatea şi aplicabilitatea cunoştinţelor dobândite în situaţii concrete din viaţa de zi cu zi, le formează elevilor compeţentele necesare pentru a reuşi în lumea reală.

Datorită pregătirii pe care o oferă liceele din străinătate, şansele absolvenţilor de a fi admişi la o universitate de prestigiu cresc semnificativ. Elevii sunt deja obişnuiţi cu cerinţele profesorilor, cu mediul internaţional de studiu, stăpânesc limba de predare la nivel apropiat de cel nativ şi s-au adaptat deja la medii culturale diferite.

Reprezentanţii universităţilor de top vin la liceele din străinătate să discute personal cu elevii şi să le prezinte programele oferite, iar elevii au la rândul lor posibilitatea să viziteze universităţile targhetate.

De asemenea, lectori şi absolvenţi ai universităţilor de prestigiu fac periodic vizite la licee şi organizează workshop-uri tematice pentru elevi, le vorbesc despre experienţa academică şi posibilităţi de carieră.

Admiterea la o universitate de prestigiu este un succes, dar continuarea studiilor la universitatea potrivită reprezintă adevărata realizare.

CÂT COSTĂ UN AN DE STUDIU LA O ŞCOALĂ DIN OCCIDENT

Să îţi trimiţi copilul să înveţe în Occident înseamnă să ai bani pentru aşa ceva. Cât costă studiile în afară? Unde este mai ieftin, mai scump, putem vorbi de un raport preţ-calitate?

T.R.: Partea financiară nu trebuie neglijată. Costurile pentru un an de studiu la un liceu din străinătate sunt semnificative dacă le privim ca cifră însă, dacă luam în considerare ce este inclus în aceste costuri, percepţia se modifică.

Analizand costurile unui an de şcolarizare, putem discuta despre un raport preţ-calitate.

Calitatea profesorilor pe care şcoala îi angajează, facilităţile şcolii, dotarea laboratoarelor, numărul de elevi în clasă (maxim 8 sau maxim 28), frecvenţa cu care se fac aplicaţiile practice la chimie, fizică, biologie, etc., varietatea materiilor de studiu oferite şi a activităţilor şcolare sau extraşcolare, etc., toate acestea depind de bugetul de care şcoala dispune.

Costurile unui an de studiu includ: şcolarizarea, cazarea, două sau trei mese pe zi (în funcţie de tipul de şcoala ales), cinele formale ale căminului, majoritatea activităţilor şi evenimentelor sociale dedicate elevilor, cărţile, resursele şi excursiile curriculare, tutorele academic personal, monitorizarea elevilor şi serviciile de consiliere şi orientare în carieră.

În funcţie de tipul de şcoală ales, de stat sau privată, şi în funcţie de ţara aleasă putem vorbi de următoarele costuri:

În Marea Britanie costul unui an de studiu variază între 13.000 GBP şi 44.000 GBP.

În Elveţia, costul unui an de studiu variază între 69.000 CHF şi 98.000 CHF.

În Germania, costul unui an de studiu variază între 18.000 EUR şi 37.000 EUR.

În Austria, costul unui an de studiu variază între 38.000 EUR şi 64.000 EUR.

În Portugalia, costul unui an de studiu este de aproximativ 26.000 EUR.

În Olanda, costul unui an de studiu este de aproximativ 39.000 EUR.

În Canada, costul unui an de studiu variază între $25.000 CAD şi $58.000 CAD.

În SUA, costul unui an de studiu variază între $43.300 şi $76.000.

CUM POŢI ACCESA O BURSĂ DE STUDIU ÎN OCCIDENT

Există posibilitatea de a reduce cheltuielile pe baza unor burse de studii? Cum am acces la ele şi ce îmi oferă?

T.R.: Şcolile oferă burse de studiu, sportive sau artistice elevilor cu rezultate foarte bune, valoarea acestora fiind cuprinsă între 10% şi 100% din taxa de şcolarizare, taxa de cazare-masă plătindu-se integral.

De exemplu, în fiecare an, prin intermediul IntegralEdu, între 8 şi 10 elevi obţin burse de studiu la şcoala dorită.

Consultanţii vă informează care este procedura de aplicare şi cuantumul bursei pentru care puteţi aplica la şcolile ce răspund cel mai bine nevoilor copilului dumneavoastră şi vă asistă gratuit, pe toata durata procesului de aplicaţie.

INFO SUPLIMENTAR:

IntegralEdu, având o experienţă internaţională de 23 de ani, din care 7 pe piaţa din România, oferă servicii gratuite de consultanţă educaţională familiilor interesate de studii gimnaziale, liceale, universitare, tabere de limbi străine în străinătate şi de programele Work&Travel.

Având parteneriate cu peste 100 de licee din străinătate, 200 de universităţi şi peste 300 de centre de limbi străine şi oferind un pachet complet de servicii de consultanţă educaţională gratuită, IntegralEdu se asigură că fiecare client beneficiază de experienţa şi profesionalismul consultanţilor noştri specializaţi.

Testele pentru obţinerea unei burse se susţin la birourile IntegralEdu din Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.