De Vrijer: Creaţi locuri de muncă! Băsescu: Ştiu că aveţi unele nemulţumiri, şi eu sunt în aceeaşi situaţie

Şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a afirmat miercuri, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, că principala provocare pentru România este aceea de a trece de la austeritate şi stabilitate macroeconomică spre creştere economică şi creare de locuri de muncă, însă trebuie luate şi măsuri în acest sens, pentru a avea rezultate. „Ştiu că aveţi unele nemulţumiri; şi eu sunt în aceeaşi situaţie”, le-a spus şeful statului membrilor delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

“Aţi avut dreptate când aţi spus că provocarea reală acum este trecerea de la austeritate şi macrostabilitate economică la creştere şi crearea de noi locuri de muncă. Este şi o lege a fizicii că, dacă nu faci nimic, nu se va întâmpla nimic. Şi tocmai de aceea cred că este un moment foarte important pentru a începe să ne gândim cum să facem programul un succes, dar aceasta nu este atât de important cum să facem să avem creştere economică şi economia să meargă”, i-a spus Erik de Vrijer lui Traian Băsescu.

Şeful delegaţiei FMI a adăugat că este important de analizat cum mai poate fi un succes programul actual al României cu organismele internaţionale, însă mai importantă este asigurarea creşterii economice.

Reformele structurale, problema economiei româneşti

“Sunteţi aproape de finalizarea misiunii. Sunt foarte convins că nu sunteţi foarte satisfăcut în acest moment, şi vom discuta despre asta. Oricum, noi vrem să menţinem programul pe poziţii şi sunt foarte convins că, după alegeri, vom putea să ne trasăm obiectivele şi vom stabili împreună cu Guvernul şi cu BNR următoarele ţinte, astfel încât să fim capabili să declarăm acest program unul de succes. Ştiu că aveţi unele nemulţumiri; şi eu sunt în aceeaşi situaţie ca dvs. Nu sunt în campanie electorală şi mă pot uita mai clar spre program decât alţii din ţară”, a spus Băsescu.

Şeful statului a arătat că, imediat după alegerile parlamentare din 9 decembrie, trebuie reîncepute reformele structurale.

“Gândim pozitiv, situaţia macroeconomică este stabilă şi intenţionez să discut cu dumneavoastră ceva legat de pieţele financiare, dar după ce iese presa”, le-a spus Băsescu reprezentanţilor FMI, BM şi CE.

Băsescu a opinat că reformele structurale sunt “problema” economiei româneşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.