UPDATE 2! Deputații au decis: Udrea poate fi arestată. Ponta a lipsit de la vot

Camera Deputaților a avizat în această seară, prin vot, cele 3 cereri ale procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de arestare preventivă a Elenei Udrea, precum și pe cele 3 de încuviințarea urmăririi penale în aceleași dosare în care deputata este acuzată de luare de mită: „Gala Bute” și „Microsoft”. Până la urmă au fost 6 cereri în acest sens și nu 5, cum se anunțase ieri în Comisia juridică a Camerei.

Marele absent a fost premierul Victor Ponta, care s-a ferit să voteze în calitatea sa de deputat – după ce s-a compromis la votul pentru arestarea lui Vlad Cosma, când a fost primul la urnă, pentru a da tonul respingerii cererii DNA -, dar a declarat anterior că le-a cerut deputaților PSD să voteze pentru arestarea Elenei Udrea.

UPDATE 10 februarie: Elena Udrea a fost citată telefonic să se prezinte la ora 11.00 la sediul DNA.

UPDATE: Hotărârile Camerei au fost publicate în Monitorul Oficial în doar câteva minute de la aprobare, astfel că Elena Udrea poate fi ridicată sau citată să se prezinte la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile – numai în acel moment procurorii având dreptul să o rețină. 

Udrea a ținut un discurs, în care le-a cerut colegilor săi să aprobe urmărirea penală, dar nu și arestarea, apoi a plecat de la Parlament fără să aştepte rezultatul votului.

Votul a început la ora 20.00 și a fost secret, cu bile. Deputații au dat 6 voturi distincte.

Votul pentru prima cerere de arestare – „Gala Bute” – s-a încheiat la ora 22.00 fără câteva minute iar rezultatul a fost următorul: 219 „pentru” și 102 „împotrivă”. În sală au fost prezenți 328 deputați, față de 362 – în afară de Elena Udrea – la începutul ședinței.

Ultima cerere a fost votată târziu în noapte. au fost 152 de voturi “pentru” și 82 “împotrivă”. În sală mai erau prezenți 272 deputați. 

După publicarea în Momitorul Oficial a deciziilor de astăzi din Cameră, procurorii DNA o pot reține – cel mai probabil mâine seară – pentru 24 de ore pe Elena Udrea și apoi să o prezinte în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mandatul de arestare poate fi prelungit, la cererea procurorilor DNA, tot prin decizie a unui judecător de drepturi și libertăți, pentru alte 30 de zile.

Magda SEVERIN  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.