Erdogan şi-a pierdut răbdarea. „Lansez un ultim avertisment: mame, taţi, vă rugăm să vă retrageţi copiii din parcul Gezi!”. Parlamentul European reacţionează

După încercarea de „armistiţiu” din urmă cu o zi, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat, joi, un „ultim avertisment” manifestanţilor din Istanbul, cerându-le să evacueze imediat parcul Gezi, aflat la originea revoltelor care zguduie Turcia de două săptămâni, relatează AFP. Amintim că zeci de mii de turci protestează din 31 mai, la Ankara, Istanbul şi în marile oraşe, cerându-i lui Erdogan demisia, sub acuzaţia de derivă autoritară şi că vrea să islamizeze Turcia.

„Ne-am păstrat răbdarea până acum, dar răbdarea se apropie de sfârşit. Lansez un ultim avertisment: mame, taţi, vă rugăm să vă retrageţi copiii de acolo!”, a declarat Erdogan, într-un discurs la Ankara, rostit în faţa primarilor din partidul său, Justiţie şi Dezvoltare (AKP, de sorginte islamistă).

“Îi îndemn pe fraţii mei apărători ai mediului să nu ne mai întristeze atât de mult. Lăsaţi-ne să curăţăm parcul, pentru a-l restitui adevăraţilor săi proprietari (…), locuitorii Istanbulului”, a insistat şeful Guvernului.

Premierul turc a încercat, miercuri, să dezamorseze revolta, lansându-le reprezentanţilor protestatarilor propunerea unui referendum cu privire la dezvoltarea urbană a pieţei Taksim. Referindu-se la intervenţia în forţă a Poliţiei pentru împrăştierea demonstranţilor, el a promis, public, că “aceste lucruri vor înceta”.

Organizaţiile manifestanţilor urmează să-şi prezinte în cursul zilei de joi o poziţie oficială comună cu privire la iniţiativa lui Erdogan, după ce unii lideri ai protestatarilor au calificat drept „ilegală” propunerea cu referendumul.

Un tribunal administrativ din Istanbul a decis, în 31 mai, suspendarea lucrărilor până la o hotărâre pe fond cu privire la legalitatea proiectului de dezvoltare dorit de guvern.

Parlamentul European denunţă utilizarea “excesivă” a forţei

Parlamentul European a criticat, joi, utilizarea “excesivă” a forţei în Turcia, denunţând “refuzul” premierului Erdogan de a depune eforturi pentru reconciliere, ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu, replicând că poziţia adoptată de parlamentarii europeni este “inacceptabilă”.

Într-o rezoluţie, eurodeputaţii exprimă “îngrijorarea profundă” în legătură cu “violenţele excesive” şi cu “intervenţia brutală a poliţiei” împotriva manifestaţiilor “paşnice şi legitime”.

PE avertizează Guvernul de la Ankara să nu adopte “măsuri severe împotriva manifestanţilor paşnici”, îndemnându-l pe premierul Erdogan să aibă o atitudine de reconciliere pentru “evitarea agravării situaţiei”.

Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la 4 morţi şi aproape 5.000 de răniţi.

Turcia respinge vehement criticile

Ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu, consideră însă “inacceptabilă” rezoluţia PE, afirmând că Turcia este “o democraţie de primă clasă”.

“Rezoluţia Parlamentului European va fi respinsă imediat”, a subliniat ministrul turc.

“Cu ce tupeu îndrăzniţi să adoptaţi o astfel de decizie? Eu nu o recunosc”, a spus premierul Recep Tayyip Erdogan. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.