Cresc exporturile

Exporturile României au crescut cu peste 50% în Algeria, Arabia Saudită, Thailanda şi Columbia, iar către Norvegia, cu 136,5% în primele două luni, informează Ministerul Economiei, prezentând datele estimative la 28 februarie 2013. Creşteri sunt consemnate şi în SUA, cu 6,9 % (componente auto, îngrăşăminte produse chimice), în Brazilia, cu peste 36% (autoturisme şi componente auto, material rulant, echipament petrolier), în Mexic, cu peste 60% (anvelope, covoare, produse siderurgice diverse, instrumente optice, accesorii auto).

Totodată, exporturile au crescut către Federaţia Rusă, cu 42,8%, Ucraina – cu peste 10%, Turcia – cu 27,4%. Orientarea geografică se menţine spre Uniunea Europeană: 70,7% din totalul exporturilor se îndreaptă către aceste state.

Ponderea produselor industriei constructoare de maşini şi echipamente de transport este de 42,4%. Din totalul exporturilor, 76,4% reprezintă produsele manufacturate.

Principalele produse care constituie baza exporturilor româneşti sunt:

  • părţile şi componentele pentru autovehicule (9,7% din exporturile româneşti, în creştere cu 35,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012)
  • fire, cabluri, conductori electrici izolaţi (1,4% din exporturile româneşti, în creştere cu 4,15% faţă de aceeaşi perioadă din 2012)
  • autoturisme şi alte autovehicule (6,5% din exporturile româneşti, cu o creştere de 52,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2012).

7,5 mld euro la export, 8 mld euro la import

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB ale României după primele două luni au fost de 7,574 miliarde euro. Importurile au înregistrat o creştere de 1,3% în perioada ianuarie – februarie a.c. faţă de perioada similară a anului 2012, cifrându-se la 8,083 miliarde euro.

Comparativ cu luna precedentă, importurile pe luna februarie au crescut cu 2%. Deficitul comercial după primele două luni ale anului 2013 este de 508,4 milioane euro, mai mic cu 461,1 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2012.

Ce importăm

Importurile României continuă să fie alcătuite, pe de o parte, din bunuri de investiţii sau produse industriale de completare pentru industria românească (64%) şi, pe de altă parte, din energie (9,5%) şi materii prime şi materiale (3,6%).

Produsele agro-alimentare au reprezentat 7,7% din importuri, comparativ cu 6% din exporturi. Orientarea geografică se menţine spre ţările Uniunii Europene, 75,5% dintre importuri venind din aceste state.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. Ar fi foarte interesant sa vedem cine sint exportatorii ,pentru ca daca acestia sint multinationale cu sediul (vorba vine!) in Romania profiturile se vor intoarce spre tarile de origine iar romanii vor primii ceva ce rimeaza cu Uniunea Europeana! Cit timp ambasadorul Norvegiei-tara catre care ne-am marit exporturile cu 136%(!)-zice ca sintem o catastrofa in materie de agricultura si ca desi am putea hrani 80 de milioane de oameni importam majoritatea produselor necesare hrasnirii populatiei, nu prea madumiresc cum dracu’ de ne merge asa bine dintr-o data !

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.